Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja polecam ci Defro Delta Ekopell 15kw. Wystarczy ci na twój domek w zupełności jest niewielkich rozmiarów posiada palnik odpowiedni do spalania gorszego pelletu jest samoczyszczący. Sam taki posiadam już drugi rok i jestem bardzo zadowolony. Prosta konstrukcja, obsługa prosty sterownik dobry i bezproblemowy serwis. Tylko widzę że możesz mieć problem z zasobnikiem na pellet ze względu na brak miejsca w kotłowni.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ile kosztuje ten Pellux z Plumem? Bo tak generalnie to patrząc na 4 obostrzenia które rzucił autor to nasuwa mi się Slimko, który tutaj jeszcze nie był zaproponowany, a spełnia wszystkie wymagania serwisowo-rozmiarowo-jakosciowe :-) Jak masz więcej kasiory to RTB.

Opublikowano

Trochę wyjechałem z tym Pellux em full z sonda dodatkowym modułem i internetem coś koło 16 tys. @eliks masz rację kompakt to Slimko albo Ferroli żeby spełnić założenie. 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Benton661 napisał:

Bardziej od kotła ważniejsza jest instalacja hydrauliczna, która jest przy nim. Ciekawi mnie, jaką wizję ma na to ten Twój hydraulik.

W wycenie otrzymałe min.:
- sprzęgło - rozdzielacz
- zawór schładzający do układu zamkniętego
- regulator ciągu na komin
- zawór 3d z siłownikiem

Kocioł biawar pellux jest bardzo drogi, bo katalog zaczyna się od 15 tysięcy z tego co widzę. Slimko kotłospaw to właśnie propozycja (jedna z propozycji) którą rzucił hydraulik, cenowo bardzo fajnie się kształtuje, a te kilka tysięcy różnicy wolę przeznaczyć na dobrze rozwiązaną hydraulikę.

Instalator wchodzi w przyszłym tygodniu i muszę podjąć konkretną dezycję ...

Przeglądając slimko kotłospawa wpadł mi w oko taki schemat, i jest to rozwiązanie które proponuje mi instalator. Co sądzicie o takim wykonaniu hydrauliki ?
https://kotlospaw.pl/slimko/ zakładka schematy

Kocioł w układzie ze sprzęgłem hydraulicznym.png

Edytowane przez felinar
Opublikowano

Często tak się robi w małych kotłowniach - kocioł kompakt, sprzęgłorozdzielacz, jakaś grupa pompowa. Masa kotłowni tak stoi

Z kompaktów nowy ferroli wygląda spoko - ale sterowanie jest kichowate i trzeba kombinować z dodatkowymi modułami - nie każdemu się chce.
Kompakt taki czy inny to i tak częste czyszczenie - w kotłospawie i innych podobnych kompaktach są kanały poziome, niski wymiennik co bywa upierdliwe (starszym osobom raczej nie ma co tego zakładać - bo trza się pozginać przy czyszczeniu). W Ferrolim mało miejsca na popiół i też palnik może się zakrztusić po pewnym czasie. Biawar Pellux compact ma już pionowe kanały, czyszczaki - ale wymaga dojścia z boku - co wymaga znowu miejsca. Wszystko jak zwykle ma zady i walety.

Ogólnie na rynku mamy: Ferroli jako tanie kotły, później garażowce za stosunkowo duże pieniądze i kotły za 14-15 tysięcy gdzie już coś idzie wybrać (tylko jak dołożymy osprzęt to i można pompę ciepła za to wyrwać).

Sprawdź jakie masz założenia - co jest najważniejsze i pod to złóż zestaw - czy ma być tanio, wygodnie i bezobsługowo, czy ma zajmować mało miejsca, czy ma mieć dobry serwis i dostęp do części itp.. Mały piec + bufor mało miejsca sumarycznie nie zajmie, kocioł z ALL..O może nie mieć serwisu, kocioł kompakt nie będzie wygodny w czyszczeniu, będzie mieć mniejszy zasobnik itd itd.

Co do pojemności wodnej kotła - jeżeli mała - możesz włożyć podwieszane sprzęgło-bufor galmeta np. 80 litrów i zawiesić je gdzieś na ścianę. Cena niewiele większa jak za ocieplone sprzęgło.

Opublikowano

Wyrzuć tą pompę z cwu i wstaw elektrozawór 3 d . .Pamiętajcie o dobrym rozmieszczeniu zwrotnych.

33 minuty temu, shogunzlasa napisał:

sterowanie jest kichowate

Sterowanie procesem spalania jest super tylko brak sterowania instalacją.

Opublikowano

a co sądzicie o sterowniku ecomax 860 w kotłospawie ? Dzwoniłem na serwis i powiedzieli, że jest mało awaryjne i proste dla użytkownika. Dodatkowo wprowadzili swój alogorytm pracy, którego nikt na rynku jeszcze nie ma z producentów Polskich. Hydraulik powiedział, że cały układ który będzie budować obsłuży nam sterownik z kotła także nie będę musiał dokupywać żadnych modułów.

Dodatkowo parę km ode mnie jest ich przedstawiciel - serwisant także jest to o tyle dobrze, że "w razie w" mam ich obok siebie... 

Opublikowano

Dla Kowalskiego to tam jest za dużo opcji, ale Kowalski to chce mieć ciepło i tyle, najgorzej jak są użytkownicy co mają palce grzebalce dlatego pamiętaj o module internetowym co w razie W serwis Ci skoryguje coś co zepsułeś.

Opublikowano

Kotłospaw wydaje się mieć fajny support. Możesz zamówić coś podobnego, tańszego i zostać na lodzie.
Hydraulik wydaje się kumaty, wsparcie na miejscu - są plusy. Jest do kogo gębe otworzyć.

Co do układu - dołóż zawór ograniczający temp. na grzejniki - żeby nie poszło z 60-70 stopni na których gania kocioł.

Opublikowano

Kotlospaw fajny tylko ten wymiennik poziomy będzie trochę syfu przy czyszczeniu. Tyle minusów widzę a tak ok. Fajny palnik dobre sterowanie.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Panowie temat dopiero się zaczyna !

Zdecydowałem się właśnie na slimko 16kW kotłospaw, mam obawy tylko co rozwiązania sterowania pokojowego - hydraulik proponuje dać dwa termostaty - jeden dedykowany na którym będę widział wszystkie parametry z kotła a on będzie mi sterował zaworem mieszającym na podłogówkę i w przypadku jeśli temperatura na parterze zostanie osiągnięta - temperatura zadana się obniża, a drugi termostat, na górze (grzejniki) będzie rozłączał pompę.

Tak dokładnie opisał mi to hydraulik - co myślicie o takim rozwiązaniu ?

Szczerze mówiąc oferta na ten kocioł była najlepsza, bo w zestawie są już czujniki temperatury, przewody pompowe, pogdynka gdzie u każdego innego producenta musiałbym to dokupić...

Z racji iż został mi pewien bufor pieniężny który mogę przeznaczyć na kotłownię jaki polecacie:
- regulator ciągu (w wyczystkę czy na komin)
- termostat uniwersalny - ma być prosty w obsłudze
- sonda lambda - czy warto stosować

Proszę o wszelkie podpowiedzi - chciałbym mieć wszystko dograne na tip top :)

Edytowane przez felinar
Opublikowano

Jak został Ci bufor pieniężny to przeznacz go na bufor ciepła , wtedy wszystko będzie dograne na tip top.

Opublikowano

Hydraulik dobrze kombinuje , oby nie popełnił jakiegoś błędu .

Jaki termostat pokojowy główny wiesz może model ?

Na pewno spraw sobie econeta , nad sondą się zastanowisz i sam stwierdzisz z czasem czy Ci ona potrzebna . 

Regulator ciągu  to zależy od komina jak masz ceramiczny to może być na wyczystkę , ja mam ceglany to smartflow na kominie się sprawdza .

Opublikowano
57 minut temu, felinar napisał:

To dobre rozwiązanie.

Ponadto poważnie zastanowilbym się nad sondą, ponieważ jak będziesz kupował w jednym pakiecie, to być może jej ceną też będzie okazyjna. Gdy będziesz ją dokupował oddzielnie, może być drożej. 

I skoro będziesz miał już dwa termostaty pokojowe, to po co ci kolejny? Do czego miałby służyć? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, felinar napisał:

A powiedział Ci, że kocioł będzie miał dużo odpaleń dobowych z racji małej jego pojemności wodnej  i stale pracującej pompy podłogówki? Posłuchaj kolegów i pomyśl o tym buforze

Edytowane przez Benton661
  • Lubię to 1
Opublikowano
14 godzin temu, shogunzlasa napisał:

Co do pojemności wodnej kotła - jeżeli mała - możesz włożyć podwieszane sprzęgło-bufor galmeta np. 80 litrów i zawiesić je gdzieś na ścianę. Cena niewiele większa jak za ocieplone sprzęgło.

Mógłbyś podrzucić schemat? Czy taki mały bufor do powiększenia ilości wody w kotle montuje się na takiej samej zasadzie jak np bufor 1000 litrów? 

Opublikowano

Nie montuje się na takiej zasadzie bo wieszasz go na ścianę gdzieś na wysokości i nie wkurza Cię taki ogromny baniak :D Nie musisz go też sterować jak bufor.
Prawda jest taka, że to nie bufor a większe sprzęgło - pozwala trochę wygładzić pracę instalacji. Schemat zmieni się tak, że teraz masz sprzęgło-rozdzielacz, a jak założysz bufor / większe sprzęgło to rozdzielacz będzie osobno.
Dokup zapalarkę w zapasie za 150 zł i przestań już studiować bo kręćka dostaniesz. Czy wstawisz bufor, sprzęgło, sprzęgłorozdzielacz - bedziesz Pan zadowolony...

Opublikowano (edytowane)

Bufor odpada, sami widzicie ile zostaje miejsca w kotłowni a jest to jedyne miejsce na magazynowanie pelletu - także z racji że jest to mała kotłownia to rozwiązanie odpada.

W dniu 16.09.2020 o 20:11, cezar76 napisał:

To dobre rozwiązanie.

Ponadto poważnie zastanowilbym się nad sondą, ponieważ jak będziesz kupował w jednym pakiecie, to być może jej ceną też będzie okazyjna. Gdy będziesz ją dokupował oddzielnie, może być drożej. 

I skoro będziesz miał już dwa termostaty pokojowe, to po co ci kolejny? Do czego miałby służyć? 

Ja chcę zostać przy tylko dwóch termostatach - więcej nie potrzebuję.

Dzwoniłem do serwisu kotłospaw, pan powiedział, że ilość rozpaleń będzie możliwie najniższa ze względu na algorytm pracy - kocioł moduluje mocą tak aby ciągle krążyć wokół temp. zadanej a nie żeby dogrzać - wyłączyć się - chwilę czekać - i ponownie załączyć.  Serwisant powiedział, że są dwie możliwości aby wyeliminować ilość rozpaleń:
1. Nadzór
2. Ich nowe (autorskie) sterowanie

Podpunkt drugi jest jeszcze w fazie testów (taką dostałem inf.) ale zawsze będę mógł zaktualizować sterownik - także OK. Postanowiłem przeznaczyć parę stówek na moduł NET, serwisant też go zalecał chociażby do aktualizacji oprogramowania przez niego czy do regulacji.

Kocioł przyjeżdża w przyszłym tygodniu, czekamy :)

Edytowane przez felinar
Opublikowano
2 godziny temu, felinar napisał:

Dzwoniłem do serwisu kotłospaw, pan powiedział, że ilość rozpaleń będzie możliwie najniższa ze względu na algorytm pracy - kocioł moduluje mocą tak aby ciągle krążyć wokół temp. zadanej a nie żeby dogrzać - wyłączyć się - chwilę czekać - i ponownie załączyć.  Serwisant powiedział, że są dwie możliwości aby wyeliminować ilość rozpaleń:
1. Nadzór
2. Ich nowe (autorskie) sterowanie

Hmmm... nowy klient łyknie każdą bajkę... Ten kocioł i palnik akurat tak się nadaje do "modulacji" , jak ja na księdza... Nie chcę być złośliwy, ale obawiam się, że oprócz większego zużycia paliwa będzie po prostu czarno w kotle

Opublikowano (edytowane)

@felinar Zapytałeś się na jakiej mocy pracuje kocioł w nadzorze, a także o co chodzi z tym ich autorskim sterowaniem :) 

A o sonde trzeba była zapytać, bo jest szansa, że dzięki niej ten nadzór będzie jakoś prowadzony. Oby się nie okazało, że w większość to będzie właśnie podtrzymanie... Jak kupisz, to się przekonasz o czym piszemy... 

P. S. 

Ja też kiedyś dzwonilem do swojego serwisu z zapytaniem... Czy jak kupie od nich wkład ceramiczny, nakładkę ceramiczną i zawirowywacze, to czy mój 10-cio letni kocioł stanie się kotłem 5-ej klasy.

Odpowiedz - TAK.  Jeszcze nawet na to papier dostanę :) 

Takie bajery żeby wcisnąć komuś kilkanaście kilogramów szamotu ze sprężynami za ok 1000 zł. 

Edytowane przez Trener40
Dopisek
Opublikowano

Ciągły Nadzór w kotle pelletowym to bzdura

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Moim zdaniem, podtrzymanie w kotle pelletowym to nieporozumienie

Ale to tylko moje zdanie :)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dlatego, że te palniki słabo modulują na małych mocach, nawet z sondą i nowym "autorskim" sterowaniem niewiele to pomoże. To już zależy od konstrukcji palnika, która jest jaka jest. Kocioł będzie zarastał syfem i sadzą w szybkim tempie i spalał więcej paliwa niż powinien. Sam się o tym przekonasz