Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@pospisz w otwor przyslonki w koszyku dospawać kawałek rurki do wnetrza koszyka z przyslonka,zeby pelletu tam nienalazlo,natomiast rure zapalarki przedłużyc,do wnetrza tej dolozonej,o to ci chodzi?

Opublikowano

Tak

Nasun pierścień na rurkę żeby nie szło przed koszykiem i będzie wiadomo czy warto spawać i czy da radę to później razem złożyć. 

Konstrukcyjnie musiało by to składać się z 3 elementów. Koszyk z większym otworem i pierścień z kolnierzem wkładany od środka łączący koszyk z rura zapalarki. 

Opublikowano

Pierścień erekcyjny gotowy hehe

Dobrze widze,ze rura w pro siedziala w palniku zadna przyslonka niezabezpieczona przed dostaniem sie pelletu?tak na żywiol bylo???

FB_IMG_1607434180310.jpg

Opublikowano

Nie,mam premium,fota od kolesia z portalu od pro.jedzie też gorna czesc palnika do przerobki,bedziemy testowac

Mysle,ze 1cm rurki do wnetrza palnika starczy?te kreseczki na dole i gorze rurki to co to?ja zrobilbym tylko rurke z poprzeczka,zeby nie wlazil w nia pellet i tyle..,tak jak ten otwor w koszyku.

Opublikowano

Chodzi o to że jest mało miejsca żeby włożyć koszyk jak będzie z rurka od tyłu to całkiem tego nie włożysz. Rurka z kolnierzem musi być włożona po założeniu koszyka. 

Opublikowano

To wniosek, że problemy występują przy za krótkich rurkach ze złym wycięciem chłodzenia. 

Opublikowano

Kombinuje,za duzo ta rurka,zaraz cos innego wykombinuje

Rurka schodzi pod skosem i ciezko to domodelowac,musze cos poszukac co podpasuje

Tylko to zdobylem,czysci sie i odpalam

IMG_20201208_180352.jpg

@pospisz juz jest idealnie przylgnela

IMG_20201208_181635.jpg

Pellet 8 meblowa i ruszyl od strzala

Opublikowano
5 godzin temu, Mati5867 napisał:

Dobrze widze,ze rura w pro siedziala w palniku zadna przyslonka niezabezpieczona przed dostaniem sie pelletu?tak na żywiol bylo???

tak było, ale w to na ciasno wchodzi koszyczek do którego spada pellet i nie ma możliwości żeby do rurki dostał się pellet. Czasem jakiś okruszek jak zmieścił się w fasolki koszyczka to tam zostaje przy zapalarce ale niczemu nie przeszkadza

Jak tak czytam to się cieszę że kupiłem Pro a nie Premium. Najlepsze że kilka razy pomiędzy czerwcem a wrześniem dzwoniłem na serwis ferroli dopytać o różne szczegóły i kontakt był dobry. Od października nie udało mi się ani razu żeby ktoś telefon odebrał....

Opublikowano
6 godzin temu, Abdul napisał:

Pospisz a czy jak chcę podpiąć zasobnik CWU tego ogrzewanie podłogowe w całym domu jest to muszę mieć zwinny sterownik dodatkowy? Bo chcę kupić kocioł premium i myślałem że on obsłuży do tego myślałem zawór trójdrożny pewnie najlepiej z siłownikiem do podłogowego. Widzę że się orientujesz w tych kotłach czy mógłbyś coś doradzić na ten temat?

Przepraszam dopiero przeczytałem. Cwu na najlepiej na elektrozaworze przełączającym a do podłogowki mały bufor 80-120 litrow podłączony w formie sprzęgła i sterowanie zewnętrzne Tech i1, i2. 

Opublikowano

Hej, mam pytanie sorki ze nie w temacie ale szukam pomocy gdzie sie da  2 tygodnie temu zamontowano mi nowy piec na pellet Premium 12kw, wszystko bylo ok przez te 2 tygodnie, nagle przy uruchomianiu zaczął palic bezpieczniki. Zaczyna proces rozpalania podnosi tem na piecu o kilka stopni i trach, pali bezpiecznik, po wymuanie bezpiecznika sytuacja sie powtarza az do momentu kiedy osiągnie tem ok 40 stopni wtedy jest juz ok. Proszę o pomoc jakie kolwiek wskazówki 

Opublikowano

Zdemontować zapalarkę. Zaizolować przewody na nowo. Wyciąć większy otwór do chłodzenia. Założyć spiro tu już kol. @Mati5867 podpowie. I jeżeli nie upalily się przewody do końca to wtedy podciągnąć wentylator wyciągowy. 

Opublikowano

Przy okazji jeszcze otworz rewizje z prawej strony i zobacz czy przewody zapalarki nie ocieraja sie o rure w ktorej siedzi,potrafi przetrzec sie izolacja przewodu,dobrze jest to nawet profilaktycznie,jesli sa zdolnosci zabezpieczyc,zeby taka sytuacja sie nie zdarzyla.

Jak tam?po zabiegu @pospisz ?dzis juz stalowe zalozylem :)

Opublikowano

Takie szybkie pytanie:

Co się stanie jak wyłączę samoczynne czyszczenie? Bo mam taki problem, że podczas cyklu czyszczenia palnika mechanizm wydaje dziwne dźwięki. Z początku były to piski teraz jest coś jakby się łamało w środku może pellet, jakiś spiek albo coś w tym rodzaju. Czy kocioł będzie normalnie pracował gdy nie będzie miał automatycznego czyszczenia? 

Opublikowano

Nic sie nie stanie,raczej wyrobione tulejki mechanizmu,wiesz jak to wylaczyc?ale kontrolnie rozkrecilbym palnik czy tam haraszo

Opublikowano

a jak by kocioł chodził 3-4 dni bez czyszczenia palnika to co? byłoby okej? gdzieś to widziałem jak to wyłączyć ale musiałbym to poszukać. Wydaje mi się, że było to w menu systemowym w kotle. Trochę obawiam się to rozkręcać bo na razie wszystko działa, rozpala się itd.