Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Bardzo proszę o pomoc w wyborze kotła na paliwo stałe pellet z podajnikiem.

Dom parter + piętro użytkowe. 

Powierzchnia ogrzewania podłogowego 180m2 (w tym hol, wiatrołap, korytarze) + grzejnik w dwóch łazienkach + dwa grzejniki garaż. 

Łączna powierzchnia domu 214 m2 ( w tym garaża + kotłownia)

OZC nie robione w profi sposób jedynie dostępnymi programami.

Materiał wykonania Ytong Energro 24cm (PP2/0,35)

Strop lany klasyczny. Skosy nie lane. Skosy ocieplone do pow użytkowej 30 cm wełna mineralna 0,32 + folia paro + płyty GK + stryszek 30 cm do szczytu 0,32 wełna na to OSB 9mm. i podłoga 22mm.  

Styropian na chudziaku 15cm grafit 0,30 parter + 5 cm pietro 0,30

Elewacja frez 15 cm grafit 0,31. 

Kotłownia ma 9m2. Przekrój komina nie ogranicza mnie wg. tego co sprawdzałem.

Rozglądałem się za Defro Gamma 15kw. z podajnikiem , Sas 15kw. 

Za plusami Defro 10 lat GW na wymiennik. Za Sasem przepowiada masa produktu ale na minus 5 lat na wymiennik. Nie wertowałem forum szczególnie ponieważ widzę że każdy przypadek jest mocno zróżnicowany. 

Jeśli popełniam błędy oraz brak istostnych informacji to proszę o wyrozumiałość. System gospodarczy mocno mnie wykańcza. 

Opublikowano

Kolego odpowiem Ci co ja bym zrobił na Twym miejscu przy tak małej kotłowni 3x3, oraz ogrzewaniu podłogowym.

Jeżeli zmieścił bym mały bufor 500 litrów to bym go tam wstawił albo umieścił zaraz za jakąś ścianą.

Jak nie ma faktycznie żadnego miejsca , to wstawił bym kocioł z tylko i wyłącznie z dużą pojemnością wodną Nr 1 np, Biawar Pellux 200 - 190 litrów wody albo Nr 2 Kołton Biopelkompakt 20 Kw 140 litrów poj. wodnej. Innych nie znam.

Jak miał bym trochę więcej kasy to poszedł bym w pompę ciepła którą dobrał bym mocą do zapotrzebowania energetycznego domu.

Kotły o których wspominasz i inne pozostałe będą się wiecznie rozpalać  i wygaszać.

Kotły zagranicznych producentów Duńskie Włoskie i pozostałe mają bardzo małą poj. wodną, za to modulacją potrafią wszystko nadrobić, i pracować bez wygaszania, moim zdaniem nie nadają się do podłogówki a jedynie do grzejników, gdzie ich głównym zadaniem jest nagrzać dom i się wygasić, i tak w koło. 

Chyba , że nie przeszkadza Ci , że kocioł będzie pracować bez wygaszania na małej mocy + - 5 kw 24/h, no to powodzenia.

Życzę podjęcia trafnej i przemyślanej decyzji.

Opublikowano

RTB Feniks 10 może pracować z mocą 2 kW bez wygaszania. Podłogówka zwłaszcza przy wylewkach cementowych równie dobrze może pracować również z wygaszaniem kotła i te przestoje są normalne i wynoszą 8-12 godzin minimum. Wiekszość podłogówek pracuje w systemach start stop np z Gazówkami i Pompami Ciepła te to dopiero mają mikroskopijną pojemność wodną 

Opublikowano
W dniu 21.07.2020 o 16:38, kapselck napisał:

Witam. 

Bardzo proszę o pomoc w wyborze kotła na paliwo stałe pellet z podajnikiem.

Dom parter + piętro użytkowe. 

Powierzchnia ogrzewania podłogowego 180m2 (w tym hol, wiatrołap, korytarze) + grzejnik w dwóch łazienkach + dwa grzejniki garaż. 

Łączna powierzchnia domu 214 m2 ( w tym garaża + kotłownia)

Za plusami Defro 10 lat GW na wymiennik. Za Sasem przepowiada masa produktu ale na minus 5 lat na wymiennik. Nie wertowałem forum szczególnie ponieważ widzę że każdy przypadek jest mocno zróżnicowany. 

Jeśli popełniam błędy oraz brak istostnych informacji to proszę o wyrozumiałość. System gospodarczy mocno mnie wykańcza. 

Witaj,

Defro ma tyle haczyków w warunkach gwarancji, że mogą i 100 lat dać a gdy się kocioł rozcieknie po 2 latach już oni znajdą powód do nie uznania gwarancji - kilka takich przypadków już znam.

Polecam Skamp Technix 15 PEL ze sterownikiem Argos Max  - ma pojemność wodną odpowiednią do podłogówki, solidny palnik z grubego żeliwa, prostą obsługę i wysoką trwałość.

Opublikowano

Odpowiednia to znaczy duża w naszych rodzimych kotłach bo po co spalać mniej podgrzewając 30 litrów do temperatury 65-70 stopni i mieszać , lepiej trzymać na gazie 100-150 litrów .

Opublikowano

Taki instalator i sprzedawca w jednym powinien znać odpowiedź na takie pytania które zadaje. 

A nie wciskać ludziom kit że kocioł z modulacją 2 kw obsłuży podłogówkę 180 mkw a w dodatku podlogówka może pracować start stop, w przestojach wynoszących 8-12 godzin .

Bbbrrrr

Gdzieś w jakimś poście dawnym pozdrawiałeś chłopaków z klimatyzacji Katowice.

Mikroskopijna poj.  Pomp ciepla tak ,ale do nich Ci co pozdrawiałeś dostawiają bufory 200 litrów  zarówno grzejników jak i podłogówki i instalacji mieszanej no, chyba ,że ja jestem breszczaty na oczy, albo oglądamy zupełnie inne filmy na kanale YouTube. 

Pozdrawiam Cię kolego i kończę dyskusje.

Opublikowano

Tak tylko dlaczego te bufory dostawiali ? To jest ważne. Może trzeba by było ich zapytać dlaczego i po co ten bufor. Teorii na ten temat jest wiele. Zdecydowana wiekszość instalacji z kotłami gazowymi pelleciakami itd pracuje na podłogówkach bez buforów i jest ok. Wiec chciałbym poznać uzasadnienie tej drugiej strony dlaczego tak ma być lepiej. 

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za burzliwą dyskusję. 

Pytań mi się kilka nasuwa. Czy nie jest istotna przy zakupie kotła odległość serwisu od miejsca instalacji ? np do 50 km? 

Zwróciłem uwagę w kotłach na masę kotła bez wody - myślę że to też rzutuje na jakość wykonania. Czy nie jest to też istotne przy wyborze kotła + deklaracje na stronie producenta?

Co do kotłowni 3x3 sądziłem że jest to odpowiedni wymiar. Mam możliwość pod schody wsadzić bufor czy też w kotłowni go ulokować tylko nie są mi znane zalety tego rozwiązania. 

Co do bufora myślałem że jest on przeznaczony dla pow. powyżej 200-220 m2. 

"Chyba , że nie przeszkadza Ci , że kocioł będzie pracować bez wygaszania na małej mocy + - 5 kw 24/h, no to powodzenia." - nie bardzo rozumiem w czym to ma przeszkadzać ? Czy tutaj wchodzą kwestie związane z nieekonomiczną pracą kotła? Rurki Pex wyszło 1200mb.

Łącznie wody w rurkach jest około 150 litrów. Do wody użytkowej jest też cyrkulacja zrobiona. 

Kolego SUSPENSER czy mógłbyś więcej szczegółów zdradzić? czytałem warunki gw jakiś czas temu dwóch producentów i nie zauważyłem istotnych rozbieżności. Myślę że dyskusja jest taka sama u każdego producenta - wszędzie będzie problem. Jaką mam GW że producenci którzy są mniej znani podejdą do GW na odpowiednim poziomie a nie wypną się i nie powiedzą iż użył Pan pompy która producent nie zaleca stąd blacha panu przerdzewiała :) 

Edytowane przez kapselck
Opublikowano

he he he masakra. I jeszcze rury i ksztłtki też powinny być systemu defro. I najlepiej używania wyłącznie też pelletu defro. 

A czy jak zoastosuję np "termoregulator" innego producenta o tych samych właściwościach to już nie będę miał gwarancji na wymiennik ? 

• Lubię to 2
Opublikowano
13 godzin temu, Puławiak napisał:

he he he masakra. I jeszcze rury i ksztłtki też powinny być systemu defro. I najlepiej używania wyłącznie też pelletu defro. 

A czy jak zoastosuję np "termoregulator" innego producenta o tych samych właściwościach to już nie będę miał gwarancji na wymiennik ? 

Wotam ma

Opublikowano

a to może być że grzebałeś albo ktos grzebał i zmienił adres wyświetlacza

a może też byc problem z karta 

albo z wyświetlaczem cały kabel i wtyczki wciśniete to nie wszystko. może być taśma źle zaciśnieta przyczyn może być sporo. - Wezwać serwis

Opublikowano

Kocioł od momentu dostawy niebył podłanczany do zasilania aż do dziś po włäczeniu do sieci załączył sie wyświetlacz temperatura na środku wyświetlacza pokazywała -50 i w lewym rogu na gurze była śnieżynka ,temperatura zadana pokazywała 20 stopni w ptawym dolnym rogu ,załączył sie wentylator który pracował  jakiś 40 sekund,póżnej pojawił sie link error

Ok tak zrobie w poniedziałek dzieki

Opublikowano
W dniu 25.07.2020 o 07:16, Puławiak napisał:

Hiehie jakie zabawne, producent wymyślił sobie promocje z przedłużeniem gwarancji do 10 lat i jednym z jego warunków jest zakup jego dodatkowego produktu, no jak tak można?

Opublikowano
3 godziny temu, kapselck napisał:

Chyba mocno nie na temat w tym poście. 

Jak to nie? Coś o stosowaniu gwarancji przez Defro już wiesz. Tego typu zacofanych kotłów z podobnie zacofanym sterowaniem jest na pęczki.

Opublikowano

Ech, ja jak do tej pory nie narzekam :) Pozdrawiam

Opublikowano
57 minut temu, Outsider napisał:

Jak to nie? Coś o stosowaniu gwarancji przez Defro już wiesz. Tego typu zacofanych kotłów z podobnie zacofanym sterowaniem jest na pęczki.

No nic nie wiadomo, bo przedłużenie gwarancji na 10 lat to jest promocja Defro a nie ich standardowa gwarancja.

Co w takim razie polecasz gdzie gwarancja jest na wysokim poziomie a producent się nie wypina? Tylko coś z doświadczenia.