Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, eliks napisał:

Instalacją mieszaną już wiesz że trochę sobie namieszałes :-)

ja mam mieszaną i sobie chwalę. Gybym miał tylko podłogówkę, to raczej nie byłbym zadowolony. Szybkość nagrzewania i wyłączania ciepła w pomieszczeniach - bezcenna

Opublikowano

A chwal sobie, ale w nowym domu to duży błąd, odcinasz sobie w przyszłości sprawne przejście na pompkę, poza tym podrażasz koszty instalacji jak i tworzysz problem ze sprawnym i komfortowym jej działaniem. Ty masz fajnie, a większość tutaj ludzi z problemami nie potrafi ogarnąć samych kaloryferów. To co jest dobre dla Ciebie, nie znaczy że będzie pasować każdemu.

Opublikowano
20 minut temu, patyk87 napisał:

Jestem w stanie być kiedyś zadowolonym z kotłowni bez bufora?

Pewnie tak, ale po pierwsze minimalne zapotrzebowanie ciepła przez dom nie powinno być mniejsze niż 30% mocy znamionowej kotła i musi być dobre paliwo.

Ja mam kocioł z buforem od ponad 10 lat, najpierw celowałem w tego Pelluxa 200 - wtedy jeszcze na szwedzkim sterze, ale poszedłem w palnik Viking ze sterownikiem i kotłem Wolfa - sypię paliwo , czyszczę kocioł i tak od 10 lat , 3,5t na 300m2 + 300l bojler rocznie, nie na sezon grzewczy , inst mieszana, 

Opublikowano
6 godzin temu, Gonzo19 napisał:

tak, jak zainstalujesz pompe ciepła albo kocioł gazowy

Tak , ale ja uważam , że bufor łączy wszystko . Do niego podłączysz i pompę ciepła i prąd z paneli, i kocioł, z tym gazowym to bym był bardzo ostrożny  gdyż jest trend odchodzenia od gazu.

W tym kraju nic nie jest normalne i nie będzie, i nie wiadomo co Cię zastanie za kilka lat . A może za luksus ogrzewania pompą ciepłą przyjdzie się płacić wysoką daninę dla Państwa.

W kwestii kotłów duńskich , to bardzo dobry produkt , z najlepszą modulacją , bez wygaszania niepotrzebnego, ale o ile w samej instalacji grzejnikowej się sprawdzą bez wątpienia, to do instalacji podłogowej , ja słabo to widzę, z uwagi , na małą poj. wodną przy stale chodzącej pompie od podłogi, która bardzo szybko połknie Kw z tego wymiennika. 

Jestem w stanie sobie wyobrazić , że przy takiej modulacji nie wygasi się kocioł to na pewno, bo widzę to po swoim kominku włoskim z taką samą modulacją bądź podobną, ale jak kocioł ma chodzić 24h non stop to pelletu łyknie bez wątpienia , mogą się odezwać użytkownicy takich kotłów i mówić , że tam pellet jest do koszyczka (palniczka) dozowany ziarenko po ziarenku, tak to prawda, ale tych ziarenek ubywa. 

Raz zrobiłem sobie test mojego kominka Ravelli 8 Kw i puściłem go całą dobę, to pożarł 20 kg pelletu, na parterze było ciepło ale na 1 piętrze nie koniecznie bo ciepło tylko poszło klatką schodową na górę, z uwagi , że to kominek bez płaszcza wodnego i ogrzewa w zasadzie tylko otwarty salon jadalnie korytarz i kuchnię.

Tak , że kolego przemyśl wszystko, nie słuchaj się jedynie , sprzedawców , czy instalatorów , bo ich zadaniem to jest sprzedać produkt i wziąć pieniądze. A Ty z papraną instalacją , czy kotłownią będziesz tam żył z rodziną.

Opublikowano

Posłuchaj się co koledzy radzą  masz podłogę i grzejniki weź bufor , będzie Ci łatwiej wysterować to , zdrowiej dla kotła, bufor nie zginie do pompy ciepła też się przyda . Duża pojemność wodna kotła nie zastąpi bufora .

Opublikowano
Godzinę temu, robin60 napisał:

W kwestii kotłów duńskich , to bardzo dobry produkt , z najlepszą modulacją , bez wygaszania niepotrzebnego, ale o ile w samej instalacji grzejnikowej się sprawdzą bez wątpienia, to do instalacji podłogowej , ja słabo to widzę, z uwagi , na małą poj. wodną przy stale chodzącej pompie od podłogi, która bardzo szybko połknie Kw z tego wymiennika. 

Wszystko się da akurat na tych kotłach. Produkty NBE potrafią bardzo nisko i sprawnie zejść z mocą i to nie mit, każdy może sobie wykresy obejrzeć. Tu masz domek 140m2 w podłodze i CWU. Od października 2,6 tony. Jednak taki kocioł już kosztuje.

Zawsze jest druga opcja czyli coś tańszego + bufor i @patyk87 weź sobie do serca rady kolegów wyżej. U mnie znajomy też posłuchał instalatora i kupił Ekosilvera 24KW to nowego akurat ponad standarD ocieplonego domu w podlogowce i teraz do mnie dzwoni że mu dużo pali. Tłumacze mu że tylko bufor go uratuje, ale chyba nadal nie potrafi sobie tego przyswoił.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, eliks napisał:

Tu masz domek 140m2 w podłodze i CWU. Od października 2,6 tony. Jednak taki kocioł już kosztuje

Podaj jeszcze raz linka do tego domu. Wynik zacny. Ciekawi mnie w jaki sposób prowadzony był kocioł

Edytowane przez Benton661
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Gonzo19 napisał:

ja mam mieszaną i sobie chwalę. Gybym miał tylko podłogówkę, to raczej nie byłbym zadowolony. Szybkość nagrzewania i wyłączania ciepła w pomieszczeniach - bezcenna

Ja właśnie zastanawiam się nad sensownością podłogowki w okresach przejściowych. Nie mówię po sezonie a przed sezonem gdzie potrzebna jest godzina grzania na dobę. Instalację grzejnikowa też można prowadzić niskotemperaturowo. 

Edytowane przez pospisz
Opublikowano (edytowane)

u mnie grzejniki dostają max 40st, z reguły 30-36. podłogówka na stałe 26-28st w zależności czy zima czy okresy przejściowe. wszystko sterowane pogodówką. Grzejniki i podłogówka ma ograniczenie, ze niezależnie od  tego co "wymyśli" pogodówka więcej nie poda. Dodatkowo na grzejnikach zawory termostatyczne, wiec jak za ciepło to grzejniki są ograniczane.

oczywiscie wszystko zasila bufor 500l. Bez niego, to byłaby porażka.

Ogólnie zasada jest taka, ze cała instalacje zasila bufor, a kocioł tylko bufor i cwu.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Moim zdaniem problemem jest ustawianie termostatow w punkt np. 22 stopnie i wtedy one otwierają się i zamykają i szarpią przepływem. Oprócz tego wtedy musi iść wyższa temperatura w grzejniki. Ustawiając w tym wypadku np. 22,5-23 na termostacie a 22 stopnie na mieszaczu będzie ciągły przepływ z niższa temperatura zasilania z kotła bo będą się one tylko przymykać i płynnie regulowac, niestety minimalnie też przegrzewać pomieszczenia przy takim ustawieniu ale grzać na niższym czynniku u mnie 28-35. Przy większych mrozach max 40-45. Różnica moim zdaniem i w moim przypadku  jest niewielka w porownaniu z podłogowką. 

Opublikowano
5 godzin temu, Benton661 napisał:

Podaj jeszcze raz linka do tego domu. Wynik zacny. Ciekawi mnie w jaki sposób prowadzony był kocioł

Ale ze mnie cymbał, linka nie wkleiłem

https://stokercloud.dk/v3/#/bssztutowo/main-page

Opublikowano (edytowane)

Hmmm, sezon się skończył, więc teraz trudno podejrzeć. Tam pompa od podłogowki  chodziła non stop?

To jakiś słabo doposażony Blackstar, a wykręcił w sezonie taki ładny wynik...

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

No na wykresie działania kotła mało zobaczysz, na wykres życia opału mas cały podgląd. Na dzień dzisiejszy nie powiem Ci dokładnie jak to chodziło ale raczej na stałej pompie patrząc w zakładke ustawień pompy.

Wyposażenie taki standard jak na BSa.

Opublikowano

Co Ty na to, @robin60? Trzeba bufora do kotła z małą pojemnością wodną i podłogówką?

Opublikowano (edytowane)

Pompa to pikuś całą robotę robi mieszacz zagrzeje zlad nawet w kilku pionach jak widzi że nie radzi sobie to grzeje po kolei a później podtrzymuje wrzutkami. Miałem podpięty jeden pion pod 3 wyjście w sprzęgło rozdzielaczu to zagrzał 2 pion i później przymykał pierwszy mieszacz żeby zagrzać ten 2 a 1 tylko uzupełniał. 

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

Do Polskich kotłów trzeba bufor bo mają ubogie sterowanie, i będą się wiecznie rozpalać i gasić. A tamtych nie znam i się nimi , w ogóle nie interesowałem, zaś ich automatyka robi całą robotę to wiem na pewno co powoduje , że pracują non stop, jak pompa od podłogi chodzi na okrągło, ponieważ te Kw w 43 litrach wody są wysysane natychmiast , więc , żeby zapewnić stały odbiór musi kocioł nie stygnąć.

Strefa klimatyczna najcieplejsza czyli Nr 1 też  swoje robi na tak zacny wynik spalonego pelletu. Do tego trzeba jasno powiedzieć , że ja u siebie nie zauważyłem tego sezonu zimy a mieszkam w strefie IV a może nawet V najzimniejszej.

Więc ja w oparciu o ilość spalonego pelletu kotła bym nigdy nie wybrał bo to dla mnie nie ma żadnego odniesienia. Wybrał bym kocioł tani, z najwyższą sprawnością , mało obsługowy, a takowe są tylko trzeba poczytać tu i tam i wnioski nasuwają się same. A jak ktoś nie chce słyszeć w ogóle o kotłowni to kupuje pompę ciepła i montuje PV i nie wie co to kotłownia czy obecnie modne określenie maszynownia.

Opublikowano
2 minuty temu, robin60 napisał:

A tamtych nie znam i się nimi , w ogóle nie interesowałem, zaś ich automatyka robi całą robotę to wiem na pewno co powoduje , że pracują non stop

Nie pracują non stop a jeżeli już muszą to po dogrzaniu czekają na niskiej mocy jak pisał @eliks na sygnał zwiększenia mocy i dogrzania domu. Kotły NBE wyrzucają alarm powyżej 10 rozpaleń na dobę i informują użytkownika że potrzebna jest zmiana ustawień. Jeżeli klient nie potrafi sobie poradzić centrala firmy zdalnie próbuje to ogarnać oczywiście pod warunkiem braku baboli w instalacji. 

Opublikowano
51 minut temu, pospisz napisał:

Kotły NBE wyrzucają alarm powyżej 10 rozpaleń na dobę i informują użytkownika że potrzebna jest zmiana ustawień

Po takim alarmie kocioł pracuje normalnie, czy wyłącza się?

Opublikowano

Pracuje normalnie ale wyrzuca komunikat na ekranie i aplikacji. Widocznie wrzuca Cię też na listę do NBE. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, robin60 napisał:

e Kw w 43 litrach wody są wysysane natychmiast

Blackstar ma 36l pojemności i grzejąc go do 70 stopni możesz dolać 96l zładu o temperaturze 15 stopni żeby całość uzyskała temperaturę 30 stopni potrzebnej do podłogowki. Czyli caly zlad instalacji może być 132l i zagrzanie jednego kotła wystarcza żeby podłogowka zaczęła grzać. 

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

Zostawiłem dyskusje na weekend ale już wracam. Widzę że temat się rozwinął. Tak czytam i czytam. Dzięki za wszystkie rady.

OPCJA 1. RTB 10kw

OPCJA 2. Biawar Compact 12kw

OPCJA 3. Slimko Kołtospaw 12kw + bufor

OPCJA 4. Ferroli Biopellet Pro 12kw + bufor

Slimko i Ferroli z zintegrowanym zasobnikiem. Co do bufora. Ma ktoś albo poleci dobry kombinowany?

Opublikowano

Do opcji 2  to bufor też by się przydał przy podłogówce .

Opublikowano
1 minutę temu, patyk87 napisał:

Ciężko w 10mkw zmieścić kocioł z podajnikiem+zasobnik c.w.u + bufor ciepła.

Pytasz czy stwierdzasz?