marekholand Opublikowano 14 Maja 2020 #1 Opublikowano 14 Maja 2020 Witam Forumowiczów Mam problem nie mogę dać sobie rady z odpowiednim podłączeniem instalacji wody z studni głębinowej w tej chwili mam działająca instalację CWU . Pompa głębinowa w studni następnie jest inżektor zawór zwrotny i hydrofor 300 ocynkowany za hydroforem jest odżelaziacz wody na hydroforze zamontowany włącznik ciśnieniowy w tej chwili to działa . Ale z powodu częstego używania wody w ogrodzie do podlewania postanowiłem rozbudować instalację i w studni w trójnik z pompy wyprowadziłem rurę na ogród do drugiego hydrofora z przeponą 200 Litrów i teraz się głowie jak to ogryźć . gdzie włącznik ciśnieniowy zainstalować żeby sterował CWU w domu i w ogrodzie gdy odkręcę kran załączam szybki Rys instalacji I bardzo proszę o poradę i Pomoc Pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 15 Maja 2020 #2 Opublikowano 15 Maja 2020 Twój schemat, jakby odrzucić odżelaziacz jest identyczny jak mój, z tym że ja w domu mam 300l przeponę a w stajni przeponę 200l wył hydroforu jest tylko 1 w domu. Układ działa od dobrych 8 lat i jest OK. Jedyna różnica to to że wył ciśnieniowy jest na rurze przed hydroforem. Cytuj
marekholand Opublikowano 15 Maja 2020 Autor #3 Opublikowano 15 Maja 2020 U mnie wszystko komplikuje odzelaziacz i podłączenie hydroforu w domu od góry co jest wymagane akurat w tym wypadku . Ja jak podłączyłem włącznik cisnieniowy na rurę przed hydroforem to włącznik skakał i ciągle załączal pompę gdy go zacząłem regulować to dobijal na hydrofor w domu do 6 bar i ciągle się załącza Po chwili pracy . Myślałem że zawór zwrotny na pompie nie trzyma i wymieniłem Ale ciągle to samo . 2 dni wojuje zmieniam i nic . Myślałem żeby zdjąć zawór zwrotny nad hydroforem Ale powietrze tzn bańka powietrza jak sądzę pójdzie przez krany ... Cytuj
PioBin Opublikowano 15 Maja 2020 #4 Opublikowano 15 Maja 2020 Dwa wylaczniki cisnieniowe i dwa zawory elektromagnetyczne na kazdej nitce. W przypadku spadku ciśnienia na jednym z hydroforu wylacznik cisnieniowy zalacza pompe oraz otwiera zawor dolotowy uzupelniajac wode. To daje rowniez mozliwosc oddzielnego ustawienia cisnienia na kazdym z hydroforow. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi