majdan1986 Opublikowano 5 Marca 2020 #1 Opublikowano 5 Marca 2020 Witam Obecnie mam kocioł na pellet i schemat taki jak zdjeciu , chciałbym dołożyć do układu pompę ciepła , ale zostawiając kocioł na pellet w razie gdyby pompa miała awarie albo na duże mrozy , poprostu kocioł jest 3 letni i niech sobie stoi . mam dylemat jak to rozwiązać jeżeli chodzi wpięcie pompy , temp maks jakie chcę uzyskać na grzejniki to 45 stopni przy mrozach , dzisiaj na grzejnikach są wszędzie termostaty , może ktoś dorysuje do schematu jak to najlepiej zrobić ,
Gość Visitor1230 Opublikowano 5 Marca 2020 #2 Opublikowano 5 Marca 2020 Dostawic do tego bufor. Ale nie wiem czy to jest najszczesliwsze rozwiazanie. Mam podobny dylemat Kolego. Z tym ze u siebie mam uproszczona sytuacje. Mam duza mniejsza powierzchnie.I mysle o pompie multi split.
g69 Opublikowano 7 Marca 2020 #3 Opublikowano 7 Marca 2020 @majdan1986 między kotłem a odbiornikami wstawiłbym zbiornik 60-100 litrowy który by robił za sprzęgło. Między sprzęgłem a PC dałbym zawór 3D rozdzielający wodę na sprzęgło i bojler.Woda w bojlerze grzana by była bezpośrednio z PC.Jak by się odpalił kocioł to by mogła się odpalić pompka CWU zamontowana między sprzęgłem a bojlerem. Układ robiłbym zamknięty.
majdan1986 Opublikowano 7 Marca 2020 Autor #5 Opublikowano 7 Marca 2020 2 godziny temu, Jamjestcichy napisał: Do usunięcia a niby czemu do usunięcia , temat jak najbardziej na czasie bo coraz więcej osób będzie montować pompy ciepła , i będzie miała takie dylematy , 4 godziny temu, g69 napisał: @majdan1986 między kotłem a odbiornikami wstawiłbym zbiornik 60-100 litrowy który by robił za sprzęgło. Między sprzęgłem a PC dałbym zawór 3D rozdzielający wodę na sprzęgło i bojler.Woda w bojlerze grzana by była bezpośrednio z PC.Jak by się odpalił kocioł to by mogła się odpalić pompka CWU zamontowana między sprzęgłem a bojlerem. Układ robiłbym zamknięty. jeżeli masz chwile mógłbyś nanieść to na schemat aby było to zrozumiałe dla mnie i dla innych na przyszłość
Gość Opublikowano 7 Marca 2020 #6 Opublikowano 7 Marca 2020 Teraz, majdan1986 napisał: a niby czemu do usunięcia , temat jak najbardziej na czasie bo coraz więcej osób będzie montować pompy ciepła , i będzie miała takie dylematy Nie temat,lecz mój post :) Po prostu pisałem o pompie ciepła powietrze-powietrze a mowa o czymś innym,więc zawartość została usunięta by nie mieszać.
majdan1986 Opublikowano 8 Marca 2020 Autor #7 Opublikowano 8 Marca 2020 Dzieki za schemat i wsumie sam myślałem o czymś takim . bufor chciłałem dac mały czyli około 200l . może ktoś sie wypowie co siedzi w pompach ciepła czy to zda egazamin ,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.