Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z nagrzaniem domu - podłogówka.

piomys

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie pomyliłeś opisów bo powrót z podłogówki wpiołeś w kolektor CO

a to są zawory zwrotne ZZ ,  czy jakieś złączki  

ta niebieska otulina to chyba powrót podłogówki

wywal zawór przy rozdzielaczu ,obróć trójnik i nie ma syfonów

PIOMYS POPRAWIONY.jpg

Opublikowano

Cytat

nie pomyliłeś opisów bo powrót z podłogówki wpiołeś w kolektor CO

Tak być może niezrozumiale naniosłem opisy.

Cytat

a to są zawory zwrotne ZZ ,  czy jakieś złączki  

Tak to są zawory zwrotne i filtry

Cytat

ta niebieska otulina to chyba powrót podłogówki

tak dokładnie 

Cytat

wywal zawór przy rozdzielaczu ,obróć trójnik i nie ma syfonów

Zawór 3 d? Który trójnik obrócić? Ten od pompy?

Tak pomyślałem sobie wczoraj, że może wywalić układ mieszający z rozdzielacza. Wpiąć jakiś zawór który wpuszcza tylko max.40 i wstawić drugą pompę przy sprzęgle:

914237042_PIOMYSPOPRAWIONY.jpg.44cc252046da6ba6c205af161f64843b.jpg.95e9563ef756c54436f3383959bb9a9b.jpg1241430572_IMG_0845(1).thumb.JPG.8058b5f2a74b5bbad696bd689db94efa.JPG

Opublikowano

Nie wiem nie znam się. Ale po co mieszać dwa razy skoro sprzęgło już mi miesza prawdopodobnie bo mam temp na rozdzielaczu mniejszą o 10 stopni.

Opublikowano
2 godziny temu, piomys napisał:

Który trójnik obrócić? Ten od pompy?

ten przy pompie CO masz na zdjęciu

Ten baypas  sprawdziłeś i zamknołeś

Opublikowano

@piomys A  masz instrukcje rozdzielacza  to zamknij ten bypass na jego końcu , albo go wywal i zaślep korkiem, bo  może serwisant nie zamknął  bypass-u na rozdzielaczu i pompie łatwiej przez niego pchać i dlatego temperatura jest na zasilaniu i powrocie rozdzielacza taka sama . A tak w ogóle to po co te filtry na powrocie one powinny zabezpieczać pompy , a nie sprzęgło bo sprzęgło ma na dole  zawór spustowy i osadnik na zanieczyszczenia, który czasem trzeba opróżniać , a tak w ogóle jak byś miał to poprawiać to proponuje przenieść ZZ i filtr koło rozdzielacza.

PIOMYS POPRAWIONY bypass.jpg

Opublikowano

Rozdzielacz był podpięty bezpośrednio pod zasilanie z pieca i wszystko było ok. Było na nim 43 stopnie. Wtedy jednak nie grzały grzejniki, które były trójnikiem wpięte w zasilanie i powrót z pieca. Wszyscy mi mówili, że trzeba zamontować sprzęgło i dodatkową pompę na grzejniki. Więc zmieniłem to i wyszło co wyszło. Zastanawiam się czy po prostu to sprzęgło nie jest czasem za duże 70kW na kocioł gazowy. Są takie do 40kW i może one są do kotłów gazowych.

Opublikowano

Położenia filtrów siatkowych bym nie zmieniał no chyba, że ten z podlogówki (jest w pionie). Osobiście uważam, że filtry siatkowe nie są dobre do instalacji grzewczych. Filtr siatkowy zatrzymuje zanieczyszczenia większe niż 0,5mm a odpowiedni filtr magnetyczny zatrzymuje zanieczyszczenia 0,5um różnica 100 krotna. Gdy uda Ci się naprawić przepływy rozważ montaż takiego filtra bezpośrednio na powrocie sprzęgła. Spójrz zdjęcie post #38

Aby sprawdzić czy na sprzęgle osiągniesz taką temp jak na kotle zamknąłeś by-pass w kotle i pompa na 100% ? Zamknięcie by-passa w kotle to kilka sek a może rozwiązać temperatury na sprzęgle.

Ten by-pass na rozdzielaczy również do zamknięcia ma z boku chyba zaworek na kwadrat. Napisz jaką średnice mają rury które dochodzą do rozdzielacza podłogówki.

Filtr magnetyczny.jpg

Filtr magnetyczny02.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.