Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, posiadam piec PROSAT 15kW ze sterownikiem TECH ST-37 Rs i chciałbym poradzić się Was, czy proces spalania i ustawienia są w miarę OK.

Piec ogrzewa dom około 120 m2 i wodę. Oddzielny obieg z pompą na c.w.u, a za zaworem czterodrogowym pompa i ogrzewanie domu. Na obecną chwilę obie pompy chodzą non stop.

Przy ustawieniach:
- czas podawania: 5s
- czas przerwy: 53s
- nadmuch: 12%

piec pracuje przez około 12 minut, a czas przerwy wynosi około 9 minut. Zawór czterodrogowy na połowie, co przy temperaturach około 0 na zewnątrz pozwala mieć stabilne 21-22 w domu. Piec ustawiony na 60 stopni, histereza 2 stopnie, co daje pracę w przedziale temperatur 58-60 – czasami na chwilkę schodzi do 57. Temperatura powrotu jest w przedziale 55-57 stopni. Wiem, że mogłoby być więcej.

Mam zamiar podnieść nieco temperaturę na piecu do może około 65 stopni. Nie wiem tylko po pierwsze, czy dużo wzrośnie spalanie w porównaniu do obecnych ustawień przy zachowaniu temperatury w domu na tym samym poziomie? Wiadomo wyższa temperatura będzie tylko na piecu więc teoretycznie nie dużo. Druga sprawa - również do 65 stopni wzrośnie temperatura wody w bojlerze, co jest raczej niepotrzebne. Na próbę więc wyłączyłem pompę od c.w.u i ku mojemu zdziwieniu temperatura powrotu spadła o prawie 10 stopni… Chcąc więc mieć na powrocie 60 stopni musiałbym ustawić temperaturę pieca na około 75, co na pewno podniosło by spalanie…

I teraz tak się zastanawiam, co będzie bardziej ekonomiczne… Grzać tę wodę do 65 stopni czy sporo podnieść temperaturę na piecu aby mieć powrót w okolicach 60 stopni.

No chyba, że całkiem nie przejmować się tym powrotem (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie dla lepszego i ekonomiczniejszego spalania) i po prostu palić i cieszyć się ciepłem :-D

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, i jak ustawienia? Mam ten sam kocioł i sterownik, możesz podać swoje nastawy? pozdrawiam

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, mam pytanie nieco z innej dziedziny. Piec na ekogroszek prosat z podajnikiem ślimakowym 20kw. Piec działa od października przy całej instalacji zrobionej od nowa. Niestety nie ma dnia żebym nie musiał czarować przy piecu. Teraz pojawił się nowy problem. Piec gaśnie przed osiągnięciem zadanej temperatury, albo chwilę po. Rozpalalem kilkukrotnie w ciągu jednego dnia. Wkoncu się poddalem. Ostatnio piec palił w dzień, a gasł na noc  i tak przez dtzy dni rozpalalem. Czasami są okresy, że pali normalnie od rozpalwnia do momentu wyłączenia pieca do czyszczenia. Ale wtedy zawsze pojawia się nowy problem. Obsługa techniczną w sklepie zaleciła montaż regulatora ciągu. Pomóżcie no już opadam z sił psychicznych... 

Opublikowano

Palacz. Albo powrót dogrzewasz bojlerem albo zakładasz pompę na powrocie od zaworu 4 drogowego i masz święty spokój nie musząc podnosić temperatury kotła. Przy takim rozwiązaniu różnica temperatur zasilania i powrotu wynosi 5-7 stopni.