Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano
7 godzin temu, Peplin9 napisał:

Witam ja się podepne do tematu jaki kocioł do domu 100m2  ocieplony grafit 20cm 0,32

Podłogi 10cm parter ,okna 3 Szybowe plus rolety zewnętrzne instalacja to jakieś 15-20 m2 podlogowki reszta to kaloryfery fundament ocieplony 15 cm co wybrać ??pellet a może ekogroszek i jaki będzie koszt ogrzewania nie ukrywam że przyglądam się temu kotłowni jak w temacie Sas.Dzieki za pomoc wszystkim z forum

W tak ocieplonym domu pomyślałbym o pompie ciepła. Laguna  spali ci jakieś 13 - 14 kg pelletu przy obecnej aurze. 

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie to nie narzekam, ale instalator musi dobrze zamontować kocioł pamiętając o ochronie powrotu. 

Przykładowe schematy z zaworem 4d 

1671357547_zaw4-Didwaobiegi(3).thumb.jpg.fa02c3414e0ba018066ede986d5e0d23.jpg.846eb2fee83c3e6073506b3017629a59.jpg

Z 2 zaworami 3d dla podmieszania czynnika grzewczego aby nie szedł za goracy na podłogę i grzejniki. Ochronę powrotu spełnia tutaj pompa kotlowa 

schemat.jpg.ff859e0c714e28f390fccd29fce61341.thumb.jpg.f3c33f44609f21d2e68d746d48e64bf6.jpg.e83e01c03009537c3a01e8677d2e77f6.jpg

Ja przy domku 110m spalanie mam na poziomie 12/15kg na dobę więc myślę że jest dobrze.

Edytowane przez Kazio321
Opublikowano

A jak z serwisem tego kotła laguna bo ja dom mam jakieś 30 km za Żywcem przy samej granicy ze Słowacja a aura jest tam troszkę inna niż w innych miejscach w  Polsce bo aktualnie jest jakieś 50 cm śniegu i temp po -12.a co sądzicie o kotle Kostrzewa twin bio luxury compact ? Ktoś miał styczność z nim ?

Opublikowano

W opcji szukaj wpisz Kostrzewa i wyskocza wystkie tematy na kotły Kostrzewa. 

Opublikowano

Te schematy z 4D to nie dla kotła pelletowego. 

Opublikowano
9 godzin temu, gmaj22 napisał:

Te schematy z 4D to nie dla kotła pelletowego. 

A ja mam z 4d i nie narzekam ;) 

Opublikowano

Większość ogrzewania niskotemperaturowego dlatego 4d daje radę. Więcej broni powrotu niż grzeje czyli spełnia jedna funkcje. 

Opublikowano (edytowane)

Ja również mam  instalację z 4 drogowym i nie mam się do czego przyczepić ,działa idealnie utrzymując co do stopnia temp. na inastalację CO .Instalacja co prawda grzejnikowa ,ale z racji przewymiarowania grzejników  niskotemperaturowa  z czynnikiem 30-35 stopni co zapewnia temp w domu ok  22,5  stopnia  .Oczywiscie warunek prawidłowej  pracy zaworu czterodrogowego to pompa kotlowa zapewniająca wymaganą temp powrotu .Jak ktoś ma czterodrożny bez pompy kotlowej  i  potrzebuje wysokiej temperatury czynnika ,to będzie miał  problemy ,co jest oczywiste

Edytowane przez jurek72
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.01.2020 o 13:05, Kazio321 napisał:

Jak możesz to zrób od razu zdj instalacji i wrzuć ;) 

2020-01-09_20-44-38.jpg

Nie zaznaczyłem wejścia na instalację bo jest tam za zaworem 4D.

Edytowane przez m4ly
Dodanie tresci
Opublikowano

Zrób lepsze zdj i jak możesz to więcej tych zdjęc, najlepiej całej instalacji koło kotła. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Tak wygląda komora spalania SAS Bio Compact 10kW przy ustawieniach:

czas podawania  - 3 sek

czas przerwy   - 25 sek

nadmuch wentylatora   - 20 %

Edytowane przez szczerba
Opublikowano

Nie ma czym się chwalić :) Ja mam tak na PID :D

• 3 miesiące temu...
Gość buchort
Opublikowano

Mam zamiar kupić Sas bio compact 10 kW. Muszę się przyznać , że to dla mnie zupełnie nowe doświadczenie i jestem w tym temacie dość zielony. Bardzo uprzejmie prosiłbym o kilka wskazówek, na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy zakupie i montażu pieca. Będę wdzięczny i z góry dziękuję.

Opublikowano

Kup coś, z czego nie bedziesz musiał rozpocząć przewodu doktorskiego w kwesti odnaleźenia optymalnych ustawień. Sterowanie Techa w tych kotłach to też średnie rozwiązanie.

Gość buchort
Opublikowano

dzieki. chyba jednak nie mam wyjścia bo ten sas jest najmniejszy i tylko on wejdzie do przeznaczonego pomieszczenia. 

Opublikowano

Najmniejszy? Ferroli Biopellet, Slimko, to są małe kotły.

Gość buchort
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, eliks napisał:

Najmniejszy? Ferroli Biopellet, Slimko, to są małe kotły.

Bardzo dziękuję, to dla mnie ważna informacja. O ferroli słyszałem nienajlepsze opinie , ale o slimko nie wiem nic. Będę czytał, ale gdybym mógł prosić o informacje z pierwszej ręki , byłbym wdzięczny.

Edytowane przez buchort
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Nie wiem co słyszałeś o Ferroli ale to bardzo dobre kotły jeśli porównujemy jakość i możliwości do ceny. O Slimko masz również na forum, same dobre rzeczy :-)

Gość buchort
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, eliks napisał:

Nie wiem co słyszałeś o Ferroli ale to bardzo dobre kotły jeśli porównujemy jakość i możliwości do ceny. O Slimko masz również na forum, same dobre rzeczy :-)

Bardzo dziękuję.

Edytowane przez buchort
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

podpinam się do tematu i od razu pisze co i jak  otóż,  mam dopiero co podłączony piec sas bio compact 12KW i w pierwszych 36h pracy zeżarł 5 X 15 kg pellet etna (rozumiem że przy pierwszym uruchomieniu zawsze weźmie wiecej ale...). Jakie ustwienia moglibyście polecić żeby mnie nie puścił z torbami? Dodam że jestem zielony w temacie.  Pierwsze ustawienia były takie 

temp kotła zadana 55°

temp zadana cwu  45°

zawór 4-drogowy -10 (zmnieniony  po 20 h na 5 a poźniej na 3)

dwie pompy co i cwu ustawione na pracę równoległą

i uwaga chyba ważne - praca PID

na grzejnikach głowice z termostatem(vindo) na początku na 5 później (przy temp w pomieszczeniu 23,3°C) zmniejszone na 3 

dodam że podłogi na dole b. ciepłe na dole brak regulatora temp. , 

Po wyłączeniu się pieca z powodu braku paliwa dosypałem kolejne 5 worków olczyka zmniejszyłem temp cwu na 42° i czkeam czy coś się zmieni

Prośba o kilka wskazówek 

zdjęcia dodane  jak działa piec na chwilę obecną 

dzięki pozdrawiam

WhatsApp Image 2020-10-15 at 19.02.33 (1).jpeg

WhatsApp Image 2020-10-15 at 19.02.33 (2).jpeg

WhatsApp Image 2020-10-15 at 19.02.33 (3).jpeg

WhatsApp Image 2020-10-15 at 19.02.33.jpeg

dodam jeszcze ze pogrzebałem w necie i wiem tyle, że pulsujący komunikat NK oznacza nie skalibrowany jest poziom paliwa w zbiorniku

Edytowane przez portol
Opublikowano (edytowane)

Pierwsze co to podnies temperature kotla minimum 60stopni . 2 sprawa to zainwestuj w silownik do zaworu 4d i pompe kotlową.

Edytowane przez Kazio321
Opublikowano

odnośnie inwestycji w siłownik i pompę to czy są to nieodzowne elementy do wprowadzenia wstępnych ustawień?  tj. praca z PID czy bez lub to co piszesz wcześniej korekta temp czy np.te prędkości nadmuchu, podtrzymanie. Któś z forum dodał jakieś wstępne ustawienia zastanawiam sie tylko czy mógłbym je zastosować u siebie i czy przyniosłoby to oczekiwany efekt. Sam płomień nie jest taki jak być powinien. Wygląda na to ze kolejne 5 worków skończy sie po 48 h. Temp w domu na dole za wysoka od samej podłogówki około 23.2 przy zimnych grzejnikach. Zastanwiam się czy nie odłączyć podłogówki(brak możliwości regulacji temp.)) i grzać samymi grzejnikami. Przy takim spalaniu strach pomyśleć co będzie jak przyjdzie zima i temp około 0°

pozdrawiam

WhatsApp Image 2020-10-14 at 18.13.10.jpeg

Opublikowano (edytowane)

A możesz nam napisać jak masz wykonaną instalację podłogową a dokładnie chodzi o jej zasilanie, jakaś grupa mieszająca czy jeszcze coś innego

Ze zdjęć wynika że masz tylko zawór 4d więc jak sterujesz temperaturą na obwód grzejnikowy A jak na podłogowy. Bo jeśli pakujesz w podłogę taką temperaturę jaką daje zawór 4d to faktycznie lepiej zakręć podłogę i grzej tylko grzejnikami do czasu wykonania poprawnej instalacji.

A co dokładnie nie pasuje ci płomieniu z załączonego filmik i zdjęcia wygląda to całkiem przyzwoicie

czy mógłbyś narysować schemat instalacji bo coś mi się wydaje że bez przeróbek to się tutaj nie obędzie A to będzie podstawa do uzyskania zadowalających efektów co do ilości spalonego pelletu oraz uzyskania komfortu termicznego w domu

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

jeśli chodzi o palenie to znalazłem zdjęcia na forum jak powinien wyglądać "dobry"płomień mianowicie chodzi o jego długość

ze schematem instalacji  i zasilaniem instalacji podłogowej będzie problem, przynajmniej do momentu skonsultowania sie z monterem :) jak zaznaczyłem powyżej jestem zielony w tym temacie.

Póki co po wygaszeniu się pieca (podejrzewam że po powrocie do domu taka sytuacja będzie miała miejsce) zmienię w ustawieniach  na PRACA bez PID

Edytowane przez portol
Opublikowano (edytowane)

Kolego weź to usun i zapomnij o tym . Zrob to co Darekgra Ci pisze a bedziesz mile zaskoczony :)

Edytowane przez Kazio321