Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spisz z tabliczki znamionowej informacje na temat czasu otwarcia zaworu 4D, wpisz w obsłudze mieszacza i to tyle, zdjęcie z regulatora 860 P2 to ta sama wersja. 700adcbcb034d9cad6d12f3cd3d7b556.jpg

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...
Opublikowano

Witajcie Forumowicze!

To już mój drugi sezon z kotłem Kostrzewy TBLC10kW i generalnie jestem zadowolony. W zeszłym roku jakoś w lutym padła zapalarka, na gwarancji wymieniona i nic poza tym, odpukać.

Natomiast mam mały problem z ustawieniem zaworu 4D, szczególnie po zimnym starcie, po postoju kotła, aczkolwiek po godzinnym postoju także, ale w mniejszym stopniu. Po odpaleniu się kotła następuje ustawianie się zaworu i trwa ono bardzo długo, bo ok. 2godz. przy zimnym i nieco krócej po mniejszym postoju. Zawór ciągle otwiera się i zamyka i znów i tak w kółko przez dłuższy czas, za długo moim zdaniem.

Kocioł ma pompę za zaworem, do ochrony powrotu, i jak już w końcu się rzeczony zawór ustawi, to powrót jest książkowy, 50 - 55 st C. W sterowniku mało opcji ustawień zaworu.

Doradźcie, co ewentualnie można zmienić aby szybciej łapał zadaną temp. i nie kręcił tak w kółko. Dodaję zrzut z historii z ostatniej doby, tam widać jak na dłoni.

obraz.thumb.png.f57d573544e2f84f1172da8ce41afde7.png

Opublikowano

Wyłącz ochronę powrotu albo dołóż pompę kotłową.

Opublikowano

Dzięki za poradę, ale gdybyś przeczytał to, co napisałem... Pompa kotłowa jest od początku. Pracuje na 4W i jest OK.

Pozdr.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Do tego ochrona powrotu jest...Kiedy bedzie 3d termostatyczny do ochrony powrotu,tež bedzie stražyc powrot zamiast szybkiego rozgrzania instalacii.