sambor Opublikowano 12 Listopada 2019 #26 Opublikowano 12 Listopada 2019 Przy kotle gazowym podłączenie drabinki pod obieg grzania CW to bzdura, przecież CW kocioł grzeje przez 20- 30 minut a potem co?
gmaj22 Opublikowano 12 Listopada 2019 #27 Opublikowano 12 Listopada 2019 Pisałem o zasilaniu wężownicy wymiennika CWU. W grzaniu przepływowym czy z zasobnikiem to rzeczywiście bzdura, bo niemożliwe do połączenia. Chociaż przyznaję, że w natłoku tematów i wpisów zdarza mi się pogubić, kto i jaki kocioł oraz instalację posiada :) Dobrze chociaż, że kol @sambor trzyma dłoń na pulsie :)
sambor Opublikowano 12 Listopada 2019 #28 Opublikowano 12 Listopada 2019 1 godzinę temu, sambor napisał: Przy kotle gazowym podłączenie drabinki pod obieg grzania CW to bzdura, przecież CW kocioł grzeje przez 20- 30 minut a potem co? To co napisałem to prawda dla ogółu, ale można tak zrobić aby kocioł zasilał wprost podłogę a grzejnik łazienkowy miał ok 50C, oczywiście bez elektrycznej grzałki, ale o tym to tylko niektórzy wiedzą i 1 osoba na 1000 to ma.
Rekuperator Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor #29 Opublikowano 12 Listopada 2019 15 godzin temu, romanik99 napisał: Jest to bardzo ciekawy aspekt podłogówki. Większosc instalatorów pakuje do lazienek te drabinki. Jedni zasilają je z podlogowki. Gdzie w efekcie ta drabinka zysk ciepla daje znikomy a inni podwyzszają temp zasilania i stosują mieszacz na podlogowke co przy ogrzewaniu kondensatem chyba jest srednim rozwiązaniem. Malo kto robi scienne. Dlaczego? Powiedz mi. Dajmy na to tak czysto teoretycznie zrobi sie projekt podlogowki . Wyjdzie ze trzeba zrobic np 2m2 rur rozstawie 10 cm w scianie. 1. Czy ma to byc na wspolnej petli z podlogą? 2. Czy ma to znaczenie na której scianie to zamontujemy ? 3. Czy ma to znaczenie jak zrobimy to wąskim pasem od posadzki pod sam sufit, czy np szerokim a niskim pasem przy posadzce lub suficie? 4.Jaka technologia wykonania jest najlepsza. Rury bezposrednio na mur a później tynk? 5. Ile tego tynku potrzeba. 6. Czy moze są jakies inne rozwiązania co do schowania podlogowki w scianie pod plytkami. 1.To ma być na oddzielnej pętli podłączonej pod rozdzielacz ogrzewania podłogowego jako jeden z obiegów 2.Właściwie na każdej ścianie można zamontować ogrzewanie ścienne choć są pewne ograniczenia(np.przy ścianach wewn.opór wszystkich warstw ściany licząc od powierzchni rury grzewczej nie powinien być mniejszy niż 0,75m2xK/W chyba że zakładamy ogrzewanie sąsiednich pomieszczeń.Z kolei ściana zewnętrzna musi być dobrze ocieplona co by nie było strat na zewnątrz. 3.Nie ma znaczenia,ważne aby dostarczyć do danego pomieszczenia brakującą moc.Mówisz np.pod sufitem-przecież istnieje także ogrzewanie sufitowe. 4.Najprościej metodą mokrą czyli montujesz do ściany dedykowane do ogrzewania ściennego listwy które umożliwiają mocowanie rury po czym zarzucasz to tynkiem(pewnie na dwa razy bo zbyt duża grubość tynku aby to na raz)na równo z rurami,aby je pokryć, na to przychodzi siatka zatopiona w tynku i po wyschnięciu jeszcze ok.2cm tynku(tynk powinien się charakteryzować dobrą przewodnością cieplną) Można pozostawić ścianę "surową" albo w łazience pokryć płytkami ceramicznymi 5.Patrz pkt.4 + sugeruje odwiedzić stronę Kan-therm tam znajduje się poradnik m.in.ogrzewania ściennego
Rekuperator Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor #30 Opublikowano 12 Listopada 2019 5 godzin temu, sambor napisał: To co napisałem to prawda dla ogółu, ale można tak zrobić aby kocioł zasilał wprost podłogę a grzejnik łazienkowy miał ok 50C, oczywiście bez elektrycznej grzałki, ale o tym to tylko niektórzy wiedzą i 1 osoba na 1000 to ma. Wiele bym dał aby poznać ten sekret)Niestety nie jestem tym jednym z tysiąca:(
sambor Opublikowano 12 Listopada 2019 #31 Opublikowano 12 Listopada 2019 9 minut temu, Rekuperator napisał: Wiele bym dał aby poznać ten sekret Tu musiałbyś dołożyć 2 albo 3x tyle.
gmaj22 Opublikowano 12 Listopada 2019 #32 Opublikowano 12 Listopada 2019 24 minuty temu, Rekuperator napisał: Wiele bym dał aby poznać ten sekret)Niestety nie jestem tym jednym z tysiąca:( 12 minut temu, sambor napisał: Tu musiałbyś dołożyć 2 albo 3x tyle. Może nie aż tyle, ale jest to możliwe dzięki rozdzielaczom typu "combi". Tak, wiem....rozdzielacz pompowy, ciężko wysterować, siłowniki itp. Ale opcja jest... Tu akurat wersja 6+3
elmagico33 Opublikowano 12 Listopada 2019 #33 Opublikowano 12 Listopada 2019 Przez 2 lata miałem podlaczona drabinke lazienkową do obiegu podlogowki I teraz juz wiem ze to sie nie sprawdza, temp Z op OK. 30 stC nie zapewni zadnego odczucia ciepla, a o ewentualnym wysuszeniu ręczników niemal można zapomnieć. Druga sprawa dogrzanie łazienki w okresie przejściowym tj. Wiosna/jesień. Ja odłączyłem grzejnik od obiegu i zamontowałam w nim grzalke elektryczna z zakresem do 60st. C
sambor Opublikowano 12 Listopada 2019 #34 Opublikowano 12 Listopada 2019 6 minut temu, gmaj22 napisał: Może nie aż tyle, ale jest to możliwe dzięki rozdzielaczom typu "combi". Na pewno nie - jak pisałem podłogówka wprost spięta z kotłem! Może jakieś sprzęgło + pompa na podłogę, ale z kotła leci woda taka jak potrzeba na podłogę + oczywiście sterowanie pogodowe.
Rekuperator Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor #35 Opublikowano 12 Listopada 2019 To jakieś czary) Może powiązane w jakiś sposób z CWU?)też pudło?;)no może jakaś mała wskazówka?)
gmaj22 Opublikowano 12 Listopada 2019 #36 Opublikowano 12 Listopada 2019 Powyższy rozdzielacz spięty jest bezpośrednio z kotłem. Pompa kotła podaje na rozdzielacz wodę o temp. 50 C - taka też idzie do drabinek łazienkowych. Ciśnienie dyspozycyjne na rozdzielaczu z pompy kotła ustawia sie na ok. 0,2 bara a temperatura ma być 20 stopni wyższa od tej na podłogówce - - resztę robi mieszacz pompowy. Na "granicy" strefy grzejnikowej i pompowej jest głowica termostatyczna na belce zasilania a na belce powrotu - zawór regulacyjny.
gmaj22 Opublikowano 12 Listopada 2019 #37 Opublikowano 12 Listopada 2019 21 minut temu, sambor napisał: Na pewno nie - jak pisałem podłogówka wprost spięta z kotłem! Może jakieś sprzęgło + pompa na podłogę, ale z kotła leci woda taka jak potrzeba na podłogę + oczywiście sterowanie pogodowe. 14 minut temu, Rekuperator napisał: To jakieś czary) Może powiązane w jakiś sposób z CWU?)też pudło?;)no może jakaś mała wskazówka?) Strzelam...Skoro z kotła ma iść woda o temperaturze takiej jak na podłogówkę a mamy podgrzać dodatkowo drabinki łazienkowe oraz CWU do np. 50 C, to... dodatkowa pompa ciepła woda/woda zasilana z obiegu podłogówki.
sambor Opublikowano 12 Listopada 2019 #38 Opublikowano 12 Listopada 2019 10 minut temu, Rekuperator napisał: Może powiązane w jakiś sposób z CWU? Może. Myśleć!
PioBin Opublikowano 12 Listopada 2019 #39 Opublikowano 12 Listopada 2019 Bojler, ktory bedzie rowniez robil za sprzeglo. Kilka kroccow. Nie widze problemu u siebie gdybym mial wstawic kociol gazowy. Odlaczyl bym podlogowke od bufora (kombinowany) i wpial prosto do kotla. Obieg grzejnikow pozostal by jak dotychczas czyli z bufora/bojlera - obieg CWU kotla. Sytuacja troche by sie skomplikowala gdybym chcial podlogowke zasilic dodatkowo rowniez z kotla CO lub grzalki. + gazowy. Bedzie dzialac @sambor ?
sambor Opublikowano 12 Listopada 2019 #40 Opublikowano 12 Listopada 2019 Może by działało, ale to trzeba rozrysować i zobaczyć jakie są obiegi wody.
sambor Opublikowano 12 Listopada 2019 #41 Opublikowano 12 Listopada 2019 32 minuty temu, gmaj22 napisał: dodatkowa pompa ciepła woda/woda zasilana z obiegu podłogówki. Można, ale czy to ma sens? Przecież tu idzie o zasilanie 1-2 grzejników łazienkowych- w sumie do 1kW mocy, a nie całego piętra.
PioBin Opublikowano 12 Listopada 2019 #42 Opublikowano 12 Listopada 2019 Wrocimy do tematu jak gaz w rure puszcza ktora dwa lata temu zakopali w drodze. Chetnie sie podepne pod ten gaz ale narazie nie ma do czego.
ameno25 Opublikowano 12 Listopada 2019 #43 Opublikowano 12 Listopada 2019 A nie można drabinek wpiąć w szeregu przed rozdzielaczem , tak ze powrót z drabinki to zasilenie rozdzielacza OP
sambor Opublikowano 12 Listopada 2019 #44 Opublikowano 12 Listopada 2019 To musiałaby być nie drabinka a drabina strażacka- tak można zrobić dla obiegu na RTL a nie dla rozdzielacza OP.
gmaj22 Opublikowano 12 Listopada 2019 #45 Opublikowano 12 Listopada 2019 Gdyby to chodziło tylko o pętle w samej łazience to jest to wykonalne, ale cały rozdzielacz z kilku/-nastoma pętlami???
ameno25 Opublikowano 12 Listopada 2019 #46 Opublikowano 12 Listopada 2019 1 minutę temu, sambor napisał: To musiałaby być nie drabinka a drabina strażacka- tak można zrobić dla obiegu na RTL a nie dla rozdzielacza OP. :)
Rekuperator Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor #47 Opublikowano 12 Listopada 2019 A może coś w tym stylu?
sambor Opublikowano 12 Listopada 2019 #48 Opublikowano 12 Listopada 2019 No no ciepło ale nie aż tak aby parzyło. Jakby był na forum kolega @odpowietrznik albo kolega @zaworek to dawno by załapali jak to powinno być.
tommyp2 Opublikowano 12 Listopada 2019 #49 Opublikowano 12 Listopada 2019 Fascynująca dyskusja ;-) Panowie walczcie dalej, bo strasznie jestem ciekawy :-)
gmaj22 Opublikowano 12 Listopada 2019 #50 Opublikowano 12 Listopada 2019 3 godziny temu, sambor napisał: Można, ale czy to ma sens? Przecież tu idzie o zasilanie 1-2 grzejników łazienkowych- w sumie do 1kW mocy, a nie całego piętra. Nie tylko...również CWU. Po za tym była mowa o kosztach x2 a nawet x3 :) Skoro ma być jednak taniej i bez wykorzystania PC, solarów oraz PV , to widzę to jak w poście #32 z rozdzielaczem kombinowanym. Wszystkie warunki są przecież spełnione: rozdzielacz podłogówki bezpośrednio z kotła, parametry pracy kotła 50C/30C zapewniające wysoka sprawność, dwie pompy: jedna obsługująca kocioł i rozdzielacz PODŁ/CO oraz CWU przez zawór przełączający. Druga pompa mieszająca dla obiegów podłogówki. Fakt: brak sterowania pogodowego temperaturą podłogówki, możliwe tylko sterowanie przepływów manualne rotametrami albo elektr. przy pomocy siłowników. Wystarczy drobna "modyfikacja", aby siłownik NC mimo całkowitego zamknięcia pozostawiał zawór lekko otwarty ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.