Rafi1982 Opublikowano 8 Listopada 2019 #1 Opublikowano 8 Listopada 2019 Witam, mam pytanie odnośnie pompy kotlowej. Wstawiłem kocioł defro komfort eko lux 20 kW do starei instalacji, jest również zawór czterodrogowy z słownikiem. Hydraulik zrobił mi powrót z zaworu do kotla chyba zbyt cienki i jest 4 kolana więc grawitacja działa kiepsko. Zawór też nie za gruby. I niechcąc tego przerabiać chciałbym wstawić pompę kotłową tylko gdzie? Na powrocie z zaworu do kotła, czy zrobić oddzielny obieg z zasilania przed zaworem do powrotu i tam ja wstawić? Proszę o poradę. Cytuj
Darekgra Opublikowano 8 Listopada 2019 #2 Opublikowano 8 Listopada 2019 Pomiędzy powrotem z zaworu a kotłem. Cytuj
pastor Opublikowano 8 Listopada 2019 #3 Opublikowano 8 Listopada 2019 Witam, mam pytanie odnośnie pompy kotlowej. Wstawiłem kocioł defro komfort eko lux 20 kW do starei instalacji, jest również zawór czterodrogowy z słownikiem. Hydraulik zrobił mi powrót z zaworu do kotla chyba zbyt cienki i jest 4 kolana więc grawitacja działa kiepsko. Zawór też nie za gruby. I niechcąc tego przerabiać chciałbym wstawić pompę kotłową tylko gdzie? Na powrocie z zaworu do kotła, czy zrobić oddzielny obieg z zasilania przed zaworem do powrotu i tam ja wstawić? Proszę o poradę. Popatrz na pierwszy z brzegu schemat polecany tu na forum z 4D. Na powrocie miedzy zaworem a kotłem. Cytuj
Rafi1982 Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor #4 Opublikowano 8 Listopada 2019 Nie będzie to kolidowac z pompa i zasilaniem na grzejniki? Nie będzie zabierać jej zbyt dużo ciepłej wody? Proszę o wyrozumiałość, nie jestem zbyt mocny w tej dziedzinie. Cytuj
Darekgra Opublikowano 8 Listopada 2019 #5 Opublikowano 8 Listopada 2019 Nie zabierze bo będziesz miał cały kocioł ciepłej wody :). Cytuj
Zbyszko125 Opublikowano 8 Listopada 2019 #6 Opublikowano 8 Listopada 2019 Biegami pomp wyregulować przepływy, czy sterownik ma funkcję ochrony powrotu?Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Darekgra Opublikowano 8 Listopada 2019 #7 Opublikowano 8 Listopada 2019 Kocioł defro to zapewne i sterownik k1pv4 który ochronę powrotu posiada. Cytuj
Rafi1982 Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor #8 Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgadza się posiada taka funkcje. Teraz jest wyłączona. To jaka pompę zamontować? 25-40? Cytuj
Darekgra Opublikowano 8 Listopada 2019 #9 Opublikowano 8 Listopada 2019 (edytowane) Ja mogę polecić u mnie sprawdzą się Wilo yonos pico 25/1-4. Edytowane 8 Listopada 2019 przez Darekgra Cytuj
Rafi1982 Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor #10 Opublikowano 8 Listopada 2019 (edytowane) Na zasilaniu mam grundfos upm3 auto 25-70, to jak myślicie? 25 1-4? Co to za oznaczenie? A te moje 25-70 nie za mocne? Edytowane 8 Listopada 2019 przez Rafi1982 Cytuj
Rafi1982 Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #11 Opublikowano 9 Listopada 2019 (edytowane) Dodaje ręczny schemat tej instalacji, podpowiedzcie czy zawory zwrotne w dobrym miejscu, czy powrót będzie dogrzany, i czy będzie to wszystko sprawne działać? Edytowane 9 Listopada 2019 przez Rafi1982 Cytuj
sambor Opublikowano 9 Listopada 2019 #14 Opublikowano 9 Listopada 2019 42 minuty temu, Rafi1982 napisał: Dodaje ręczny schemat tej instalacji, podpowiedzcie czy zawory zwrotne w dobrym miejscu, czy powrót będzie dogrzany, i czy będzie to wszystko sprawne działać? No popatrz, jednemu to się nawet udało prawidłowo narysować, co przy zalewie głupich i niebezpiecznych pomysłów jest prawdziwym rodzynkiem. Powodzenie w wykonaniu. Cytuj
gmaj22 Opublikowano 9 Listopada 2019 #15 Opublikowano 9 Listopada 2019 (edytowane) Skoro już tak narysowałeś ( i pewnie wykonasz) ten 4D, to ważne jest ustawienie przegrody wewnątrz zaworu w pozycji neutralnej (na połowę). Ma być POZIOMO. PS: @sambor Widać, że niektórzy chcą się czegoś sami nauczyć, a nie mieć wszystko podane na tacy. To rzeczywiście "rodzynek" wśród najczęściej roszczeniowego towarzystwa. Edytowane 9 Listopada 2019 przez gmaj22 Cytuj
Rafi1982 Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #16 Opublikowano 9 Listopada 2019 Ok to teraz jeszcze jedno pytanie, mam k1pv4 i teraz podpinam ja pod pompę dodatkawa 1, i ustawić ja jako pompę... No właśnie? Jest kilka opcji, PRZEWALOWA, KRÓTKIEGO OBIEGU, a może jako CO żeby sobie razem pracowały? Cytuj
Darekgra Opublikowano 9 Listopada 2019 #18 Opublikowano 9 Listopada 2019 (edytowane) Ustaw jako przewałowa, z tego co pamiętam jak wybierałem u siebie jest tam lepsza możliwość konfiguracji ustawień. Edytowane 9 Listopada 2019 przez Darekgra Cytuj
gmaj22 Opublikowano 9 Listopada 2019 #19 Opublikowano 9 Listopada 2019 (edytowane) Fizycznie będzie to pompa krótkiego obiegu, a nie przewałowa. Ustawienie jej jako przewałowej nie jest błędem. To już zależy, jakie są dodatkowe opcje w menu dla poszczególnych pomp. E - przewałowa D1- krótkiego obiegu Edytowane 9 Listopada 2019 przez gmaj22 1 1 Cytuj
magil Opublikowano 30 Grudnia 2021 #20 Opublikowano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Czy montaż pompy jako kotłowej/przewałowej (E na schemacie) przy zaworze 4d w instalacji jest błędem lub mniej korzystne niż przy pompie krótkiego obiegu? Edytowane 30 Grudnia 2021 przez magil Dodane zdanie Cytuj
gmaj22 Opublikowano 30 Grudnia 2021 #22 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Sterowniki mają różne konfiguracje ustawień tych pomp. Przewałowa z reguły pracuje nonstop. Krótkiego obiegu moze być dodatkowo wspomagana termometrem na powrocie i właczać się jedynie po spadku temperatury powrotu do nastawionej wartości. A tak w ogóle to bardzo często nazwy pomp używane są zamiennie, również przez instalatorów, czy autorów instrukcji obsługi. Nie zawsze właściwie. Cytuj
magil Opublikowano 31 Grudnia 2021 #23 Opublikowano 31 Grudnia 2021 (edytowane) 13 godzin temu, 1mps napisał: Jest błędem. Rozwiń myśl lub się nie udzielaj. 13 godzin temu, gmaj22 napisał: Sterowniki mają różne konfiguracje ustawień tych pomp. Przewałowa z reguły pracuje nonstop. Krótkiego obiegu moze być dodatkowo wspomagana termometrem na powrocie i właczać się jedynie po spadku temperatury powrotu do nastawionej wartości. A tak w ogóle to bardzo często nazwy pomp używane są zamiennie, również przez instalatorów, czy autorów instrukcji obsługi. Nie zawsze właściwie. Mam na myśli czy jeśli pompa nie będzie zamontowana na powrocie z zaworu 4d do kotła, a zaraz na wyjściu z kotła jak na schemacie E, to czy będzie to miało negatywny wpływ na pracę układu. W sensie czy taki układ pracuje gorzej niż z pompą na powrocie z 4d. Sterownik kotła APC3, ma możliwość różnej konfiguracji pomp. Edytowane 31 Grudnia 2021 przez magil Cytuj
gmaj22 Opublikowano 31 Grudnia 2021 #24 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Schemat E nie dotyczy sytuacji z 4D. Dla 4D najlepszy jest D1. Kombinacje typu E + D2 są niewłasciwe. 1 Cytuj
PioBin Opublikowano 31 Grudnia 2021 #25 Opublikowano 31 Grudnia 2021 (edytowane) 27 minut temu, magil napisał: Mam na myśli czy jeśli pompa nie będzie zamontowana na powrocie z zaworu 4d do kotła, a zaraz na wyjściu z kotła jak na schemacie E, to czy będzie to miało negatywny wpływ na pracę układu. W sensie czy taki układ pracuje gorzej niż z pompą na powrocie z 4d. U mnie pracuje na wyjsciu z kotla i „pcha” w 4d. Wystepuje inny rozklad cisnien. Edytowane 31 Grudnia 2021 przez PioBin Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi