mentos68 Opublikowano 22 Października 2019 #1 Opublikowano 22 Października 2019 witam wszystkich , mam problem z piecem własnej konstrukcji dolnego spalani. Po pierwsze nie chce mi się w nim palić taki słaby dym z komina bez dmuchawy a po włączeniu dmuchawy to kopci się do Kotłowni . Druga rzecz jest cały mokry i litr wody obok pieca (palę drzewem ) proszę o pomoc
Ryni Opublikowano 22 Października 2019 #2 Opublikowano 22 Października 2019 -Kocioł lub komin mogą być nie drożne, sprawdź. -Drewno może być mokre. -Nowe kotły potrafią się pocić parez pierwsze 2 tygodnie, ew. zbyt niska temp. powrotu.
SONY23 Opublikowano 22 Października 2019 #3 Opublikowano 22 Października 2019 Zapewne duży wymiennik mocno wychładza spaliny. Te się skraplają i stąd kałuża. W dodatku zimne spaliny nie dają ciagu i słabo się pali i jeszcze mocniej cieknie. Najlepiej wrzuć fotki kotła może coś wymyślimy...
mentos68 Opublikowano 23 Października 2019 Autor #4 Opublikowano 23 Października 2019 Dzięki za podpowiedzi , opanowałem sytuacje, trzymam na piecu 65 stopni i zamontowałem klapkę i omijam dwa kanały w sumie 2,5 metra. Jeszcze jak byście mogli mi doradzić co zrobić by nie kopciło się z komina na drzewie , ogólnie to palę zrębki przez palnik i z tego się nie kopci.
SONY23 Opublikowano 23 Października 2019 #5 Opublikowano 23 Października 2019 A skąd kolego możemy wiedzieć jaki tam zmotałeś palnik i jak podajesz mu powietrze. Diabeł tkwi w szczegółach a tych nie znamy...
mentos68 Opublikowano 23 Października 2019 Autor #6 Opublikowano 23 Października 2019 Palnik samoróbka , rura 160 30cm długości w to wstawiona ruszt blacha 10 z otworami i dmuchawa ustawiona na minimum 3 sezony i zdaje egzamin , mi chodzi o drzewo w kawałkach by się nie dymiło
mikkei Opublikowano 23 Października 2019 #7 Opublikowano 23 Października 2019 narysuj mniej wiecej jak tu idą spaliny przez to wszystko ? Plus zrob fotki na zywo pieca z zew i wymiennika -tj. kanałów dymnych. Dymi przy dokładaniu czy cały czas ? masz tam zrobiony krótki obieg spalin ?
mentos68 Opublikowano 23 Października 2019 Autor #8 Opublikowano 23 Października 2019 Tak to mniej więcej wygląda , tylko nie mogę przerzucić zdjęć z telefonu. Tak mam krótki obieg . dymi cały czas czy z dmuchawą czy przez miarkownik
mentos68 Opublikowano 23 Października 2019 Autor #10 Opublikowano 23 Października 2019 Powrót czy powietrze? Powrót mam tam gdzie palnik a powietrze to jest dmuchawa i obok klapka od miarkownika
Ryni Opublikowano 23 Października 2019 #11 Opublikowano 23 Października 2019 PW (Powietrze Wtórne)- dodatkowe powietrze podawane w przed lub w palniku, do dopalenia dymu.
mentos68 Opublikowano 23 Października 2019 Autor #12 Opublikowano 23 Października 2019 To nie mam . A w którym miejscu twoim zdaniem powinien być to się zrobi.
Ryni Opublikowano 23 Października 2019 #13 Opublikowano 23 Października 2019 Najlepie przed samym palnikiem. Musisz zbudować dodatkowy kanał doprowadzający PW przed palnik, możesz to zrobić np. z rury calowej, na zewnątrz musisz jeszcze zrobić jakąś klapkę, która będzie można regulować przepływ powietrza. Problem w tym, że używasz dmuchawy, a wtedy kocioł musi być szczelny.
mentos68 Opublikowano 23 Października 2019 Autor #14 Opublikowano 23 Października 2019 Dzięki za podpowiedz , coś się wymyśli .
mikkei Opublikowano 23 Października 2019 #15 Opublikowano 23 Października 2019 ZBUDUJ sobie palniczek z szamotu - nawet kwadratowy wkoło -tak gdzie masz przegrode i otwór przez który wchodza płominie - przez to bedziesz miał dopalanie spalin + wiekszą temp spalin co polepszy ciąg. Ciezko powiedziec - moze kanały wymiennika są za małe i nie ma ciagu , ew zapchany komin,,,, ??? 1 co wyczysć piec + wyczysc komin i zrezygnuj na chwile z dmuchawy i pal na uchylonej klapce która doprowadza powietrze pierwotne - w wiekszosci pieców to jest z popielnika |Kup sobie termometr spalin taki do 350;c - wywierc dziurke w pomiedzy piecem a kominem aby zobaczyć jaką temp mają spaliny wychodzace z pieca . mam taki - precyzyjny i tani 13zł https://archiwum.allegro.pl/oferta/termometr-do-wedzarni-pieca-chlebowego-350-st-bbq-i7211842171.html
mentos68 Opublikowano 24 Października 2019 Autor #16 Opublikowano 24 Października 2019 A czy to musi być szamot ,czy można to wykonać z grubej stali lub żeliwa.
Ryni Opublikowano 24 Października 2019 #17 Opublikowano 24 Października 2019 Szamot, bo on słabo przewodzi ciepło i nie ucieka ono z palnika przez jego ściany. Przeczytaj ten temat, tam znajdziesz sporo informacji: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16245-palnik-do-spalania-dymu-wasze-opinie/#comments
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.