Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka na rozdzielaczach z pompą i piec, który ma wbudowaną pompę?

jerryxyz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem tutaj nowy i nie znam się za bardzo na instalacjach.

Mam osobę, która ma wykonać u mnie w domu podłogówkę (w całym domu) oraz 5 grzejników (4 drabinkowe, 1 panelowy). W piwnicy będzie pralnia i tam będą się znajdować własnie jeden grzejnik panelowy i jeden drabinkowy. Poza tym piwnica nieogrzewana.

Osoba, która będzie układać podłogówkę (rury wavin, wyjdzie okolo 1000 metrów) chce dać dwa rozdzielacze z pompami.

Ja byłbym zdecydowany na piec na pellet albo Laguna P18 albo Ferroli Biopellet Pro. Te piece z tego co się orientuję maja wbudowane pompy. 
I tu pojawia się pytanie, bo z tego co wiem to Puławiak daje rozdzielacze bez pomp. Ale z kolei Pan od podłogówki mówi, że on mi tak nie może zrobić bo to za dużo rur idzie, kotłownia w piwnicy, i dwie kondygnacje do góry musi tą wodę pchać (załączam rysunek). I, że rozdzielacze muszą być z pompami bo to nie wyrobi i on mi nie da na to gwarancji. 

Chciałem się Was zapytać jak wtedy wygląda sprawa z piecem, który ma wbudowaną pompę? Czy to nie przeszkadza, że taka pompa będzie też w rozdzielaczach?

Chyba, że polecicie jakiś inny piec?

pozdrawiam

dom.jpg

Opublikowano
35 minut temu, jerryxyz napisał:

Ja byłbym zdecydowany na piec na pellet albo Laguna P18 albo Ferroli Biopellet Pro. Te piece z tego co się orientuję maja wbudowane pompy. 
I tu pojawia się pytanie, bo z tego co wiem to Puławiak daje rozdzielacze bez pomp.

Te kotły mają wbudowane pompy do układu kotłowego (ochrona powrotu). @Puławiak żadnych rozdzielaczy bez pomp nie daje (coś Ci się pomyliło), ale najlepiej jakby sam się w tej kwestii wypowiedział

Opublikowano

Też jestem ciekawy, jakby @Puławiak to rozwiązał, instalując np. Lagunę

Opublikowano

Pompy w kotłowni w grupach pompowych spokojnie pogonią cały dom, wystarczy zastosować odpowiednie przekroje rur.  Instalator jest niedouczony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.