Atres Opublikowano 9 Października 2019 #1 Opublikowano 9 Października 2019 Witam serdecznie, Chciałbym wymienić stare grzejniki żeliwne na grzejniki płytowe. Obecnie rozstaw wynosi 50cm i nie chciałbym bawić się w przerabianie na 55cm. Zasilanie oczywiście boczne. Pojawia się teraz dylemat - w oferowanych grzejnikach wszędzie jest informacja o gwincie 1/2 cala. Rury zasilające grzejniki płytowe mam 3/4 cala. Jak ten problem rozwiązać? Jestem laikiem i prosiłbym o pomoc w doborze grzejników. 1. Wiatrołap (pow. 3,1 m2) - jest żeliwny 8 elementów 2. Kuchnia (pow. 11,3 m2) - jest żeliwny 16 elementów 3. Pokój (pow. 13,2 m2) - jest żeliwny 20 elementów 4. Pokój (pow. 11 m2) - jest żeliwny 16 elementów 5. Przedpokój (pow. 10 m2) - jest żeliwny 11 elementów 6 Salon (pow. 28,8 m2) - są dwa żeliwne 24 i 19 elementów 7. Hall (pow. 4,5 m2) - jest żeliwny 14 elementów 8. Pokój (pow. 9,2 m2) - jest żeliwny 14 elementów 9. Pokój (pow. 12 m2) - jest żeliwny 18 elementów 10. Pokój (pow. 12 m2) - jest żeliwny 14 elementów
Gość Visitor1230 Opublikowano 9 Października 2019 #2 Opublikowano 9 Października 2019 Pytanie. Dlaczego wymieniasz te grzejniki?
gmaj22 Opublikowano 9 Października 2019 #3 Opublikowano 9 Października 2019 Na m2 się grzejnika nie dobiera. Trzeba znać chociaż orientacyjne straty cieplne pomieszczeń oraz jaki kocioł i jakimi temperaturami będzie te grzejniki zasilał.
Atres Opublikowano 9 Października 2019 Autor #4 Opublikowano 9 Października 2019 12 minut temu, Visitor1230 napisał: Pytanie. Dlaczego wymieniasz te grzejniki? Są stare, nieładne i potrzebują dużo wody 11 minut temu, gmaj22 napisał: Na m2 się grzejnika nie dobiera. Trzeba znać chociaż orientacyjne straty cieplne pomieszczeń oraz jaki kocioł i jakimi temperaturami będzie te grzejniki zasilał. Obecnie jest stary piec węglowy. Chcę alternatywny kocioł gazowy Buderus 072. Po co dwa piece? Gdyby w mroźne dni gazowy zaczął rujnować mój portfel. Dom jest częściowo ocieplony. We wszystkich murach jest wełna mineralna, około 75% powierzchni murów dodatkowo ocieplona styropianem 10cm. Większość pomieszczeń zbliżona do kwadratu. Wyjątkiem jest hall, przedpokój i salon. Co z tym 1/2 i 3/4?
Gość Visitor1230 Opublikowano 9 Października 2019 #5 Opublikowano 9 Października 2019 1 minutę temu, Atres napisał: Są stare, nieładne i potrzebują dużo wody Tez kiedys mialem grzejniki zeliwne i je wyrzucilem. Dzis nie popelnilbym tego bledu po raz drugi. Wypiaskowac dac pomalowac proszkowo. A to, ze maja duza pojemnosc to zaleta a nie wada.
Gonzo19 Opublikowano 9 Października 2019 #6 Opublikowano 9 Października 2019 Ja tez miałem grzejniki żeliwne i wymieniłem na płytowe, teraz w mieszkaniu tez mam zeliwne i gdybym mógł, to wymieniłbym od razu na płytowe a zeliwne na złom. W domu mam płytowe i nigdy bym nie zamontował zeliwnych(pomijam efekt wizualny, bo to rzecz gustu). Co do 1/2 i 3/4 dac redukcję
Gość Visitor1230 Opublikowano 9 Października 2019 #7 Opublikowano 9 Października 2019 Pomijajac efekt wizualny zeliwniaka, ktory nie kazdemu musi sie podobac.a ktory po latach zaczalem doceniac jest on idealny do prowadzenia instalacji niskotemperaturowo. Ma duza pojemnosc i to jest jego zaleta. Zpewnia stabilnosc w instalacji. A stabilnosc to ekonomia.
Atres Opublikowano 10 Października 2019 Autor #8 Opublikowano 10 Października 2019 Grzejniki mają już ze 30 lat. Niektóre mają na sobie kilka warstw farby, a inne które były pod maskownica chyba nigdy nie były malowane - jeden wielki syf. Płytowe prezentują się zdecydowanie ładniej, a jeszcze ładniej te dekoracyjne jak to opisują sprzedawcy. Znalazłem w sieci kalkulator obliczający zapotrzebowanie na moc cieplną, ale to oczywiście byłoby zbyt proste. W ofertach sprzedaży grzejników podają różne moce. na przykładzie małego grzejnika płytowego Purmo - 75/65/20 °C – 955 W oraz 55/45/20 °C – 480 W. Którą wartość, którą moc brać pod uwagę?
Jozefg1 Opublikowano 10 Października 2019 #9 Opublikowano 10 Października 2019 To zależy od kilku czynników. Najprościej brać ilość dla 55*C, ale Miałeś żeliwne - ile żeber? Czy wg dawnych wyliczeń 1 żebro na 1 m2 ? Jaką temperaturę wody utrzymujesz podczas grzania?
Atres Opublikowano 10 Października 2019 Autor #10 Opublikowano 10 Października 2019 8 minut temu, Jozefg1 napisał: To zależy od kilku czynników. Najprościej brać ilość dla 55*C, ale Miałeś żeliwne - ile żeber? Czy wg dawnych wyliczeń 1 żebro na 1 m2 ? Jaką temperaturę wody utrzymujesz podczas grzania? Tam gdzie chciałbym zamontować ten mały grzejnik jest obecnie żeliwny 8 elementów. Pomieszczenie 3,1 m2. Nie utrzymuję temperatury, bo jeszcze nie mieszkam w tym budynku, jest w trakcie remontu.
Jozefg1 Opublikowano 10 Października 2019 #11 Opublikowano 10 Października 2019 Rozumiem... Ja bym się wstrzymał z wymianą do przyszłego roku. Po zimie będziesz wiedział jak są dogrzane pomieszczenia. Ale jeżeli musisz z różnych powodów to oblicz dla 55*C i 100W/m2 a na 3,1m ten mały grzejniczek powinien wystarczyć
gmaj22 Opublikowano 10 Października 2019 #12 Opublikowano 10 Października 2019 Jeszcze jedna uwaga: grzejemy kubaturę a nie powierzchnię :) Wysokość pomieszczeń tez ma znaczenie :)
Gość Opublikowano 11 Października 2019 #13 Opublikowano 11 Października 2019 Otóż to,jeden ma wysokość pomieszczeń 3m a inny 2.40m więc przy dużym metrażu różnica spora.
Atres Opublikowano 11 Października 2019 Autor #14 Opublikowano 11 Października 2019 Wysokość pomieszczeń do 2,6m
Gość Opublikowano 11 Października 2019 #15 Opublikowano 11 Października 2019 W dniu 9.10.2019 o 22:33, Visitor1230 napisał: Ma duza pojemnosc i to jest jego zaleta. Dla paliwa stałego tak,ale czy dla gazu jest tak samo? Czytałem,że dla gazu lepsza jest mniejsza pojemność wodna.
Gość Visitor1230 Opublikowano 11 Października 2019 #16 Opublikowano 11 Października 2019 A czy kotly gazowe nie pracuja z podlogowka? Przy kotle kondensacyjnym jest wymagana instalacja niskotemperaturowa. A zeby taka stworzyc dobrze miec przewymiarowane grzejniki. Czyli za duze. Ale wiecej nie bede dywagowal bo ogrzewanie gazem to nie moja domena.
Gość Opublikowano 11 Października 2019 #17 Opublikowano 11 Października 2019 22 minuty temu, Visitor1230 napisał: A czy kotly gazowe nie pracuja z podlogowka? Nie mieszajmy ogrzewania podłogowego do grzejnikowego bo mowa o tym drugim. 23 minuty temu, Visitor1230 napisał: A zeby taka stworzyc dobrze miec przewymiarowane grzejniki Nie przewymiarowany a dopasowany do instalacji a to różnica. Poza tym przewymiarowany grzejnik płytowy ma o wiele mniejszą pojemność od tego żeliwnego i zastanawiam się czy to nie jest minus biorąc pod uwagę kocioł kondensacyjny-np duża bezwładność,mniejsza/gorsza sterowalność.
SONY23 Opublikowano 11 Października 2019 #18 Opublikowano 11 Października 2019 Niech autor tematu poszuka w necie ile kosztują nowe grzejniki żeliwne a ile nowe panelowe. I wtedy zastanowi się dlaczego tak jest...
Gość Opublikowano 11 Października 2019 #19 Opublikowano 11 Października 2019 @SONY23 Żeliwne to koszt kg×aktualna cena złomu/żeliwa na złomie :) Wiem do czego zmierzasz,ale to tak nie działa.Panelowe też można kupić ekstra luksusowe=drogie. A co do mojego pytania to jednak różnica w grzejnikach nie powinna mieć znaczenia jeżeli powrót z nich będzie miał wymaganą temperaturę dla kotła kondensacyjnego.
gmaj22 Opublikowano 11 Października 2019 #20 Opublikowano 11 Października 2019 Panowie, ciepło od grzejnika rozchodzi się przez przewodzenie, promieniowanie i konwekcję. Niektóre są lepsze w jednym, inne w drugim.... Znaczenie mają przede wszystkim parametry: temperatura zasilania/powrotu i przepływ. Wymienione na początku cechy to tylko "pochodne".
Ksieciunio Opublikowano 11 Października 2019 #21 Opublikowano 11 Października 2019 Ktoś napisał, żebyś wymienił grzejniki za rok jak się nie sprawdzą. Tragedia Gość robi remont i robi to teraz a nie dwa razy w ciągu roku. Wywal te żeliwne i wstaw płytowe, tylko dobierz do temp.max 55*. Żeliwne sprawdzają się pod pellet a nie gaz. Przy gazie muszę dobrze oddawać ciepło na mieszkanie.
Atres Opublikowano 18 Października 2019 Autor #22 Opublikowano 18 Października 2019 Panowie, mam ważne pytanie. Sprzedawcy oferują tzw. grzejniki modernizacyjne, które idealnie nadają się ich zdaniem do wymiany w miejsce grzejników żeliwnych. Z tego co zauważyłem, to są nieco niższe tj. 550, a nie 600 jak pozostałe płytowe i zdecydowanie słabsze, o mniejszej mocy. Czy na tym różnice się kończą? Zwykłe grzejniki płytowe mają rozstaw na rury 500 lub 550. Wybierając zwykły grzejnik płytowy o wysokości 600 i rozstawie 500 będzie problem z jego zamontowaniem w miejscu żeliwnego? Proszę o odpowiedź, bo to bardzo ważne dl mnie pytanie. Z góry dziękuje za wszelkie informacje na ten temat.
Gość Opublikowano 18 Października 2019 #23 Opublikowano 18 Października 2019 29 minut temu, Atres napisał: Wybierając zwykły grzejnik płytowy o wysokości 600 i rozstawie 500 będzie problem z jego zamontowaniem w miejscu żeliwnego? Nie powinno być problemu. W każdym nowym grzejniku masz uchwyty do zawieszenia jego. Szukaj grzejnika o rozstawie 50cm skoro żeliwny tyle ma a będzie ok.
Gonzo19 Opublikowano 18 Października 2019 #24 Opublikowano 18 Października 2019 31 minut temu, Atres napisał: Sprzedawcy oferują tzw. grzejniki modernizacyjne, które idealnie nadają się ich zdaniem do wymiany w miejsce grzejników żeliwnych. Z tego co zauważyłem, to są nieco niższe tj. 550, a nie 600 jak pozostałe płytowe i zdecydowanie słabsze, o mniejszej mocy. Czy na tym różnice się kończą? tak, na tym sie kończą różnice. Te grzejniki zostały stworzone specjalnie po to, aby je było mozna zamienic z żeliwnymi bez przeróbek instalacji. Demontujesz żeliwne i montujesz te niższe płytowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.