Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem program pod zawory heimeiera ,ale obliczenia mocy grzejników do nastaw  nijak się pokrywają z obliczeniem od producenta grzejnika . W aplikacji wymiary grzejnika który normalnie ma 25 żeberek / moc przy tej temp zasilania 2500w przepływ 158l/h , czyli lepiej zostać przy standardowych wyliczeniach czy coś zmienić w apce ?

7D7F6196-F1B7-4430-A9EB-CB6DF657B9C7.png

0CDB20A7-3574-4215-95F2-2B24A09984E9.png

Opublikowano

Bo wybrałeś zły typ grzejnika-z pewnością typ 21 nie odpowiada grzejnikowi żeliwnemu.

Może typ 22 lub nawet 33 by był ok,nie mam pojęcia.

Opublikowano

Sprawdzałem różne ale ta aplikacja nie potrafi obliczyć dla żeberek aluminiowych dlatego ręczne obliczenia i nastawy pod przepływ l/h ustawie . Obniżać temperature zasilani wody aby grzejnik mocą pokrywał się z zapotrzebowaniem pokoju ? Czy zostawić i taki nadmiar nic nie zrobi , ponieważ pilnuje to głowica ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Przy doborze nastaw wstępnych w zaworze heimeier Mogę dobrać różnice temperatur zasilanie powrót . Gdy moc moich grzejników mieści się w delta 10 i delta 15 to która lepiej wybrać ? Będzie to duża różnica dla oszczędności i kotła ? Bo w kotłach zalecają zazwyczaj różnice 10 stopni między zasilaniem a powrotem . 

5F98BBDF-2689-416F-BA76-DBFBBBA1FACF.jpeg

DE7B6669-3334-45C3-962F-AC159CD62007.jpeg

Edytowane przez adamu
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem bo dla przykładu mam dostosowane każde żeberko na m2 pomieszczenia czyli zapotrzebowanie się pokrywa 80w/m2 .

Z wyliczenia :

61+51/2=56-20=36 dla delta 10

66+46/2=56-20=36 dla delta 15

Z tabeli 36=80w / żeberko .

Potem z tabeli zaworu 24x80=1920w czyli nastawa 12.

Odpowiedz już dostałem od sambor ,ze lepsza opcja 2.
A pytałem dlatego bo żeby utrzymać 66 stopni muszę dać kocioł na 70 , a chyba mało kto takie wysokie temperatury utrzymuje . I myślałem ,ze jak zejdę na 61 i kocioł 65 spalanie będzie niższe . 

Piec wtedy tez dostosować na deltę 15 czy sam zejdzie  ?

Edytowane przez adamu
Opublikowano

Jak taka delta ma się do termostatów ?

W pogodowce ok chodzi cały czas jest przepływ ,ale przy termostatach 60 stopni zasila ,a letnia woda na powrocie jak się grzejnik nagrzeje to zamknie termostat wiec te wyliczenia chyba w łeb strzeli .

Wiec przy takiej tabeli zaworów jak ustawić nastawy wstępne ,żeby założyć głowice i do tego nie wracać ? 

Opublikowano
2 godziny temu, adamu napisał:

Jak taka delta ma się do termostatów ?

Przepływy regulujesz ( ustawiasz) w instalacji bez głowic, regulacja ma zapewnić odpowiedni przepływ przy otwartych głowicach.

Jak jest ustawiony przepływ w grzejniku to o resztę czyli temp w pomieszczeniu zatroszczy się głowica, nikt nie mierzy przepływów przy częściowo otwartych/ zamkniętych  glowicach.

Opublikowano (edytowane)

Wiadomo przepływ ustawiony na ściągniętych głowicach , ale w przypadku gdy mamy głowice na 20 stopni temp spada i głowica się otwiera to między zasilaniem a powrotem nie było 15 stopni roznicy ,ale o wiele więcej. Wiadomo zimna woda pierwszy zlad zleciał , ale do momentu nagrzania i zamknięcia głowicy powrót był letni. Wiec może moje wyliczeni i nastawy są trefne choc nie powinny bo wyżej w poście dokładnie jest wyliczone .?

Edytowane przez adamu
Opublikowano

Czyli możemy przyjąć ,ze zapotrzebowanie budynku na ciepło jest większe niż wyliczone 80w skoro pirometr i kamera termowizyjna wykazują zasilanie 60 a powrót grzejnika zamiast +- 45 ma 30-35 stopni . 
Choc to niemożliwe bo na dworze +10 stopni .

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, adamu napisał:

pirometr i kamera termowizyjna wykazują zasilanie 60

Na kotle 60, a za mieszaczem?

Po wtóre: delta T większa, ale przepływ pewnie znikomy.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano
W dniu 11.10.2019 o 19:55, Jamjestcichy napisał:

A może taka apka by była pomocna?

A co to za apka?

Opublikowano (edytowane)

Installer app od danfossa

Edytowane przez Gość
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Odkopię ten temat . Zawory dalej te same Heimeier eclipse z nastawami wstępnymi skala 1-15 ( 10l/h - 150 l/h) z wyliczeń producenta grzejników wychodziła bardzo duża temperatura zadana ,żeby uzyskać jakaś sensowna moc, dlatego zdecydowałem się oprzeć tylko na tabeli producenta zaworów dla delty 15 . Niby dom z wyliczenia potrzebuje 50-60w/m2 ,ale ustawiając tyle na zaworze woda wolno płynie w domu zimno , dlatego policzyłem na każde żeberko aluminiowe 100w mocy , co dało już jakieś sensowne przepływy  , wada to szum do czasu zamknięcia głowic .
Czy można to jakoś inaczej policzyć i prawidłowo ustawić, a może to wcale nie polepsza pracy instalacji i zmniejszenia ilości spalonego opału wiec albo to olać lub zrobic inaczej i podkręcać wszystkie na max przepływ czyli literkę N i za pomocą kamery termowizyjnej lub innego przyrządu sprawdzać i ustawiać po kolei grzjeniki aby różnica na wejściu i wyjściu była równa tej delcie 15 stopni ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy ktoś ma do czynienia z podobnymi nastawami może popularne zawory danfoss ? 
Nie wiem jak ustawić zawory ,które mam czy pod grzejnik czy pod pomieszczenie ?

Pokoj 15m2 zapotrzebowanie 50w/m2 , a grzejnik 25 żeberek przy zasilaniu 45 st. Przy -20 ma moc 40w czyli pokój 750w , a grzejnik 1000w to z tabeli dany zawór pod która moc ustawić ? 

F63EB600-9195-46C8-A3B3-BA23C8906B8E.jpeg

Opublikowano

Ja to ustawiałem doświadczalnie w starym domu - na początek wszystko na maksymalnym przepływie, a potem systematyczne tłumienie najcieplejszych pomieszczeń aż do wyrównania temperatur. 

Opublikowano

No właśnie tylko ja nie widzę takiego ustawiania z racji  ,ze :

- mamy różne temperatury na dworze i takie nastawy robić przy 0st czy -10 (-20)

- nie wiadomo jaka temperaturę obecnie zadać na grzejniki (krzywa grzewcza ) przy danej temperaturze zewnetrznej do zrobienia nastawy 

W sumie te dwa punkty są od siebie zależne ,dlatego posiłkuje się tabelką.

Teraz kocioł wiec delta 15 , a w przywrócić przy PC i delcie 5/10 od nowa ustawienia .

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy będzie to błąd i zakłóci prace całej instalacji gdy zawory termostatyczne na drabinkach wymienię na caleffi nie posiadające nastawy wstępnej i głowicy termostatycznej , drabinki chciałbym mieć w trybie on/off i taki zawór mi pasuje bo ma wbudowane pokrętło lecz jest tam duży przepływ , większy niż te 150l/h w zaworach heimeier , które pozostają na wszystkich grzejnikach aluminiowych , przepływ przez drabinki będzie duży pewnie z delta 5 , ale tak jak wspomniałem nie wiem czy nie zakłóci to pracy innych grzejników ?