Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki piec peletowy do nowego domu

Ariel19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Buduje właśnie  dom o powierzchni 110 m2 i chciałbym wybrać dobry piec peletowy z podajnikiem. (cena i oszczędność). Co polecacie? Z góry dziękuję 

Opublikowano

Jeśli budujesz nowy dom, pomyśl zawczasu o solidnym jego ociepleniu i alternatywnym źródle ciepła, np. gaz,  pompa ciepła, ogrzewanie elektryczne w tandemie z modnymi ostatnio panelami fotowoltaicznymi. To lepsze, przyszłościowe rozwiązanie niż pchać się w paliwa stałe

Opublikowano

Niestety budżet nie pozwala mi na fotowoltaike i pompę ciepła dlatego chcę zainwestować w dobry piec pelletowy i dobrze ocieplic dom, a po za tym będę miał grzejniki (które nie pasują do pomy) a nie ogrzewanie podlogowe

Opublikowano

Gdybyś poświęcił chociaż godzinę ze swojego życia na przeczytanie kilku tematów, to nie zadawałbyś tego pytania...  Przynajmniej dużo byś się dowiedział i sam wyciągnął wnioski... 

Benton 661 ujął to w skrócie.... 

Opublikowano
16 minut temu, Ariel19 napisał:

Niestety budżet nie pozwala mi na fotowoltaike i pompę ciepła dlatego chcę zainwestować w dobry piec pelletowy i dobrze ocieplic dom, a po za tym będę miał grzejniki (które nie pasują do pomy) a nie ogrzewanie podlogowe

Kilka faktów:

1. Za kilka lat fotowoltaikę będzie miał każdy właściciel domu.

2. Grzejniki zamiast podłogówki to średnio dobry pomysł, skoro jeszcze nie zacząłeś budowy warto pomyśleć o zmianie koncepcji, a pompa ciepła nie wyklucza stosowania grzejników, jeśli już tak bardzo chcesz

3. Wysokiej klasy kotły pelletowe (które drożeją) zbliżają się cenowo do powietrznych pomp ciepła (które są coraz tańsze), dolicz jeszcze coroczny zakup opału i miejsce do jego składowania...

Opublikowano

Benton... Skoro Ariel chce kocioł na paliwo stałe, to niech czyta forum... Kolejny temat będzie wałkowany o trzech " Mercedesach" i ponownie będą padały te same pytania na które są odpowiedzi na formu.. 

Do autora.

Kup Kostrzewe, to przynajmniej szybko nas nie opuścisz ;) 

Opublikowano

Dziękuję jestem na etapie budowy domu tagze muszę to przemyśleć puki niema jeszcze kominów. A duże są koszta samego zakupu pompy ciepła i fotowoltaliki bo Pisza ze to dużo drożej? 

Opublikowano

Są dotacje, wystarczy popytać albo poszukać w necie. Ja gdybym budował nowy dom o takiej powierzchni jak Twoja, w życiu nie kupowałbym kotła na paliwo stałe

Opublikowano
8 minut temu, Ariel19 napisał:

Są pompy i za 15 tys i za 25 tys a nawed za 30 tys. Które i jakie wybrać by były oszczędne eksploatacji? 

Nie ten dział, kolego. Poczytaj na forum muratora, tam więcej debatują o fotowoltaice i pompach ciepła

Opublikowano
2 minuty temu, Ariel19 napisał:

tagrze 

Sorry, ale może zanim coś wybudujesz, to może przetłumacz to na nasz język.Czy to z węgierskiego? 

W dobie internetu takie boby... Az w oczy kole. 

Opublikowano
Godzinę temu, Ariel19 napisał:

Witam. Buduje właśnie  dom o powierzchni 110 m2 i chciałbym wybrać dobry piec peletowy z podajnikiem. (cena i oszczędność). Co polecacie? Z góry dziękuję 

Szukasz kotła a nie pieca to po pierwsze, po drugie jak dom ma spełniać obecne wymogi to takiego kotła nie znajdziesz  - będą 2-3x za duże.

Możesz jeszcze rozważyć wstawienie okien jednoszybowych lub stale je otworzyć - wtedy kocioł mocy 10-12kW ma sens,

inaczej potrzebujesz moc na poziomie 3,5-4,5kW ,

a na to wystarczy przeciętna pompa ciepła, lub nawet  2 - jedna zintegrowana z bojlerem do grzania CW a druga do ogrzewania domu

Opublikowano
28 minut temu, sambor napisał:

Szukasz kotła a nie pieca to po pierwsze, po drugie jak dom ma spełniać obecne wymogi to takiego kotła nie znajdziesz  - będą 2-3x za duże.

Poszedłbym krok dalej i byłbym zwolennikiem stosowania zakazu używania kotłów na paliwa stałe w nowych domach...dla naszego wspólnego dobra...

Opublikowano

U mnie w okolicy buduje się około 30 domów, wszystkie mają kominy na kotły stałopalne, instalacje mieszane i wszystkie inne błędy które cofają nas do lat 90tych. 

Jeśli zmądrzejesz i zrobisz ogrzewanie podłogowe to pompa ciepła lub bufor z grzałkami a jak grzejniki to kocioł Edilkamin Laguna lub Blackstara. Głównie ze względu na szeroką modulację.

Opublikowano
31 minut temu, Benton661 napisał:

Poszedłbym krok dalej i byłbym zwolennikiem stosowania zakazu używania kotłów na paliwa stałe w nowych domach...dla naszego wspólnego dobra...

Dokładnie..., ponieważ producenci palników na pellet produkują takie palniki żeby przepaliły psa z buda... Ekologia w d.... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.