Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Koszt montażu/uruchomienia pieca Kostrzewa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zamierzam zakupić piec Kostrzewa Twin Bio Luxury Compact 12-16 kw, do ceny zakupu pieca należy doliczyć koszty montażu/ uruchomienia przez serwis autoryzowany i tu pojawia się moje pytanie. Jakiego rzędu są to kwoty???

Proszę o informację ile inni użytkownicy forum płacili za takie usługi. Chodzi mi o robotę (montaż, uruchomienie, odpalenie, konfigurację), plus materiały ( pompa CO, zawór 4-drożny z siłownikiem, wpięcie w istniejącą instalację, inne potrzebne pompy i "gadżety" ).

Jakiej mocy piec zakupić jeśli na stronie otrzymałem taki wynik http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5x8i ???

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

O to pytaj instalatora. To trzeba zobaczyć na miejscu. Orientacyjny koszt to 1500-10000zł. Wszystko zależy od 

1 godzinę temu, zelik20 napisał:

inne potrzebne pompy i "gadżety"

I dlaczego chcesz się skrzywdzić tym zaworem 4D?

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Nie jestem w temacie, ale wspominał o nim hydraulik z którym rozmawiałem jakiś czas temu, chodziło o ochronę powrotu kotła czy jakoś tak, sorrki jak coś przekręciłem.

Opublikowano

To omin tego hydraulika. On zamontuje, kase skroi a Ty będziesz się bujal z tym 

Opublikowano

A co złego jest w tym zaworze???

Jaki powinien być zamontowany???

Opublikowano
3 minuty temu, Gonzo19 napisał:

a Ty będziesz się bujal z tym 

Ja mam 4D i pompe na powrocie i sam to wszystko montowałem... Możesz mi napisac gdzie i na czym mam się bujać? Temp powrotu zapewniona. 

Opublikowano

@Trener40,  zwróć uwagę na to co napisałeś w pierwszym zdaniu na końcu.  To jest sedno całej sprawy. To że Ty masz i w miarę Ci działa, nie znaczy że to jest dobre. 

@zelik20, zawory 4D są dobre ale dla starych piecy węglowych i dla nich je wymyślono aby była namiastka ochrony powrotu nie ingerujac specjalnie w instalację. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu ‎2019‎-‎08‎-‎11 o 20:20, Gonzo19 napisał:

@Trener40,  zwróć uwagę na to co napisałeś w pierwszym zdaniu na końcu.  To jest sedno całej sprawy. To że Ty masz i w miarę Ci działa, nie znaczy że to jest dobre.

to już jest dwóch, bo ja też mam 4d z siłownikiem w dodatku i działa :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Tylko trzeba uprzedzić inwestora że jak 4d to pompa dodatkowa pompa na krótkim obiegu będzie potrzebna. Tego pewnie instalator nie wspomniał.

Opublikowano
W dniu ‎2019‎-‎08‎-‎11 o 19:15, Gonzo19 napisał:

I dlaczego chcesz się skrzywdzić tym zaworem 4D?

a dlatego choćby

cytat z instrukcji dla kotła bioslim (i nie tylko, ale na pelet):

7.5. POŁĄCZENIE KOTŁA Z INSTALACJĄ GRZEWCZĄ

UWAGA: Zaleca się, aby kocioł został podłączony do układu instalacji grzewczej wyposażonej w zawór czterodrogowy. Zaletą proponowanego sposobu podłączenia kotła jest funkcja ochrony kotła przed niskotemperaturową korozją, co zapobiega przedwczesnemu jego zużyciu.

Mieszanie czynnika grzewczego realizowane przez zawór czterodrogowy jest związane z koniecznością dostosowania temperatury w instalacji w zależności od zmian temperatury zewnętrznej. Montaż zaworu mieszającego jest konieczny, jeżeli temperatura zadana kotła będzie poniżej 60°C. W celu ochrony przed „korozją niskotemperaturową” kotła w zaworze czterodrogowym zamontowanym na powrocie następuje podniesienie temperatury wody powracającej z instalacji grzewczej w wyniku mieszania z wodą podgrzaną w kotle.

Opublikowano

I tak i tak potrzebujesz pompy kotłowej. A na ochronę powrotu są lepsze rozwiązania. 

Opublikowano
2 godziny temu, Andy1111 napisał:

a dlatego choćby

Tylko dlaczego później krzyczycie że zimna woda zalewa wam kocioł?

Wielokrotnie było pisane że do kotła na pellet zaw 4-D to ostateczność, nie ważne czy z pompą kotłową czy bez pompy!

Instrukcje od czasu kiedy paliwem był węgiel mało co się zmieniły a jednym z przeżytków występujących w nich jest zaw 4-D.

• Lubię to 1
Opublikowano

witam to co można tam da2091847674_schematinstalacji.thumb.jpg.5ccde086d36c2180bc3db4051fa06ede.jpgć zamiast tego zaworu?

Opublikowano

u mnie jak jest włączona ochrona to piec częściej stoi niż pracuje . dobrze ze grzejniki są nastawione na 55 i powrót miesza się z podłogówka i powraca 45 stopni  do kotła.

Opublikowano

a tak mniej więcej do zelik20 u mnie kostrzewa 12  kw palnik vg , cała kotłownia prawie 20 tys.  a same uruchomienie to 300 zł jakoś tak,

ale był w cenie .Ale już wiem ze to było dużo kasy za taki materiał i taka prace.

Opublikowano
12 godzin temu, mirgr napisał:

witam to co można tam dać zamiast tego zaworu?

W jakim celu chcesz to zmieniać?

Opublikowano
15 godzin temu, sambor napisał:

Wielokrotnie było pisane że do kotła na pellet zaw 4-D to ostateczność

po co w takim razie kupujemy piece od producenta, który zaleca takie rozwiązanie? zacznijmy sami spawać i wtedy mamy dowolność

Opublikowano

Jaki producent takie zalecenia.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
56 minut temu, Andy1111 napisał:

po co w takim razie kupujemy piece od producenta, który zaleca takie rozwiązanie? zacznijmy sami spawać i wtedy mamy dowolność

Przecież o tym też pisałem - to po prostu przeżytek wzięta żywcem instrukcja z kotła na węgiel .

Niektórzy producenci zalecają zaw 3-D i sprzęgło - czyli wielki skok jakościowy w instalacji wokół kotła.

Opublikowano
6 godzin temu, sambor napisał:

Niektórzy producenci zalecają zaw 3-D i sprzęgło - czyli wielki skok jakościowy w instalacji wokół kotła.

To powinno być w DTR każdego kotła pelletowego

Najczęściej to pewnie wygląda tak

"Panie, po co mi to sprzęgło, zawór i dodatkowa pompa, co kosztuje 1500zl , jak sąsiad ma 4d za 400 zł... Chceta mnie tylko naciągnąć na kasę ".... :-):-)

Opublikowano

Dlatego myślę, że każdy szanujący się producent powinien zmienić swoje dtr-ki i zrezygnować z 4d pod groźba utraty gwarancji i problemy by się skończyły... Niby tak niewiele trzeba, a jak widać sami producenci nie uczą się na błędach...

Opublikowano

Przy stałej pompie i dodatkowej pompie na powrocie 4d może jeszcze jakoś ujdzie... Ale przy pelleciakach ludzie stosują harmonogramy, pracę od termostatu itd... wtedy sam 4d nie jest w stanie zapanować nad taką "rozbujaną" instalacją, co sprawia, że jest okresowo zalewany zimną wodą i pracuje niestabilnie... Do tego włączona ochrona powrotu na 50-55 stopni , zadana na kotle 60-65 stopni i problemy gotowe...