Gonzo19 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 #26 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 A ta pompka to w którą stronę tloczy wodę, do góry czy na dół? Cytuj
maciejtoya Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor #27 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Pompka chodzi na najwyższym biegu (nawet po głosie i wibracjach można poznać) . Po prostu to pokretelko od niej jest dziwne. Pompa jak i zawór zwrotny strzałkami do góry czyli pcha do zbiornika cwu. Podsumowuje sytuacje: 1. Po włączeniu pompki rura CW na wylocie z bojler robi się gorąca. Można wnioskować że zz się otwiera bądź też tylko delikatnie. Rura od cyrkulacji poniżej pompy jest zimna. W krainie trzeba długo czekać. 2. Gdy odkrece pompę na srubunku przed zaworem zwrotnym i spuszcze do wiadra wodę to rura poniżej pompy robi się co raz cieplejsza. Spuscilem tylko 4 wiadra 10l. Jakieś pomysły? Ja już nie mam żadnych. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez maciejtoya Cytuj
maciejtoya Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor #29 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Ok. Jutro wieczorem tak zrobię i dam znać. Może głupie pytanie ale jak pozbyć się tej sprezynki? Jakaś wskazówka? Cytuj
dorecho Opublikowano 11 Sierpnia 2019 #30 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) pokręć tym pokrętłem do końca w prawo. to,że pompa hałasuje i wibruje , to nie znaczy że jest przepływ... Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez dorecho Cytuj
sambor Opublikowano 11 Sierpnia 2019 #31 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Sprężynkę wyjmiesz szczypcami - uwaga na oczy gdyż lubi wystrzelić. Cytuj
PioBin Opublikowano 11 Sierpnia 2019 #32 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 3 minuty temu, maciejtoya napisał: Może głupie pytanie ale jak pozbyć się tej sprezynki? Jakaś wskazówka? Te zawory mozna rozkrecic, wyjac i skrecic. Chyba ze masz jakis tandetny "chinski jednorazowy". Rurka podlaczona chyba dobrze, myslalem ze sie machnal i pod slepa wezownice podpiol. Cytuj
maciejtoya Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor #33 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Tez się zastanawiałem czy dobrze wpieta jest cyrkulacja w bojler bo że schematu na bojlerze powinna być piętro wyżej ale w tamtym miejscu jest za spawane z wejściem na czujnik temp. Dwóch instalatorów mówiło że jest dobrze. Zawór mam jakiś kfg PN15 DN25 A2. Pokrętło jest do końca w prawo. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez maciejtoya Cytuj
sambor Opublikowano 11 Sierpnia 2019 #34 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zaworu zwrotnego to nie rozkręcaj , gdyż możesz go potem prawidłowo nie skręcić, z resztą obecne ZZ są skręcane na płynny uszczelniacz i ciężko to odkręcić i ponownie skręcić tak aby ZZ nie ciekł. Cytuj
maciejtoya Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor #35 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Prawdopodobnie się udało. Winna była sprężynka w zaworze zwrotnym. Ogólnie jakoś nawet srubokrętem tak latwo się nie otwierał ten zawór. Po wyjeciu jej, skreceniu całości, napuszczeniu wody, odpowietrzeniu i podgrzaniu ustawilem pompke na 5. Wylot CW gorący i po jakiejs chwili rurka od cyrkulacji ponizej pompy zrobiła się ciepła. Poszedlem do kranów i od razu miałem goraca wode, więc chyba to działa. Sprawdzę jeszcze jutro rano przed pracą i potwierdzę. Cytuj
sambor Opublikowano 12 Sierpnia 2019 #36 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Po prostu za mocna sprężyna i zbyt rozległa cyrkulacja. Ale jak działa to OK. Cytuj
maciejtoya Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Autor #37 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Potwierdzam. Wszystko działa. Cytuj
swampshark Opublikowano 1 Października 2020 #38 Opublikowano 1 Października 2020 Podepnę się z moim problemem. Mam zasobnik z zaworem mieszającym (przeciwpoparzeniowym?) i wpiętą cyrkulację wg poniższego schematu. Pompa sterowana czasówką na włączniku dzwonkowym. Problem jest taki, że o kiedy zamontowana jest cyrkulacja i pompa nie jest włączona to woda w kranach jest co najwyżej letnia zamiast gorącej. Domyślam się, że powodem jest brak zaworu zwrotnego i teraz mam pytanie czy ta instalacja jest prawidłowo podłączona. Pozdrawiam Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 1 Października 2020 #39 Opublikowano 1 Października 2020 tak nie będzie działać . zrób tak Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 1 Października 2020 #40 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) W takim układzie powinno być 5 zaworów zwrotnych +tzw pułapka cieplna dla zaworu mieszajacego Edytowane 1 Października 2020 przez Grundfos Cytuj
swampshark Opublikowano 1 Października 2020 #41 Opublikowano 1 Października 2020 23 minuty temu, Grundfos napisał: tzw pułapka cieplna dla zaworu mieszajacego A jak to wygląda? Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 1 Października 2020 #43 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Pułapka cieplna to te „wygibasy” na rurze na wyjściu cieplej wody z zasobnika Wpisz w Google ten termin to ci pokaże co i jak Edytowane 1 Października 2020 przez Grundfos Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 1 Października 2020 #44 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Już byłem w trakcie edycji posta żeby dopisać o tej pułapce a kolega już napisał :) Generalnie chodzi o to żeby zasyfonować króciec zasilający zaworu aby zawór nie był stałe poddawany wysokiej temperaturze Edytowane 1 Października 2020 przez hajtaler428 Cytuj
swampshark Opublikowano 1 Października 2020 #45 Opublikowano 1 Października 2020 "Wygibas musi być w górę jak litera "n" czy może być do dołu jak litera "U"? Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 1 Października 2020 #46 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) 48 minut temu, hajtaler428 napisał: Schemat nr 2 Na tym drugim rysunku to chyba szli na ilość ZZ. Kto więcej dorysuje? 8 minut temu, swampshark napisał: "Wygibas musi być w górę jak litera "n" czy może być do dołu jak litera "U"? nie musi być żadnego wygibasa Edytowane 1 Października 2020 przez Gonzo19 dodane zdjęcie Cytuj
swampshark Opublikowano 1 Października 2020 #47 Opublikowano 1 Października 2020 Teraz, Gonzo19 napisał: nie musi być żadnego wygibasa na stronie Afriso piszą, że przy tym zaworze powinna ta pętla być dla ochrony zaworu Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 1 Października 2020 #48 Opublikowano 1 Października 2020 Na stronach wiele rzeczy piszą. Cytuj
swampshark Opublikowano 1 Października 2020 #49 Opublikowano 1 Października 2020 1 godzinę temu, Gonzo19 napisał: Na tym drugim rysunku to chyba szli na ilość ZZ. Kto więcej dorysuje? A które zawory są konieczne? Cytuj
swampshark Opublikowano 2 Października 2020 #50 Opublikowano 2 Października 2020 A co sądzicie o takim zaworze zwrotnym? link alledrogo Nie musiałbym skracać rur Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi