Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tematy z kotłami z którymi się nic nie dzieje zawsze będą upadać :-)

• Lubię to 1
Opublikowano

Wszyscy delektują się ciepłem rodzinnym. Obiecuję że jak kupię swój kociołek na pellet to ożywię temat 

Opublikowano
Wszyscy delektują się ciepłem rodzinnym. Obiecuję że jak kupię swój kociołek na pellet to ożywię temat 
Hm ja akurat poza domem , ale mam oko na wszystko d6b7d75f270b92ac6694626dd04ac4f7.jpg

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Super sprawa. Jak żona zdenerwuje to zawsze można wcisnąć off. 

Opublikowano

Te kotły są jak Amerykańskie rakiety Sidewinder"wyślij zapomnij"

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś z szanownych forumowiczów jest w stanie dokładnie opisać działanie zaworu i wskazać jaka powinna być dla niego najlepsza pozycja? 0% cz 100%? 

Screenshot_20191215_115328.jpg

Opublikowano

Ale czego Ty nie rozumiesz , masz czujnik pogodowy i w oparciu o ten czujnik została wyliczona moc Twego ogrzewania i sterownik wyliczył , że ma puszczać na obieg 24,6 st i zawór się otworzył w 8 % bo tyle trzeba by taką temp na obieg puścić.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Widze, ze masz sterowanie pogodowe. Ale tu jest jakas dziwna pozycja. Temp odczuwalna… 24°C ???  Na zewnatrz? Po drugie histereze CWU masz jakas absurdalna. Wychladzasz boiler tak mocno?

Pozycja zaworu nie jest stala I nie ma reguly, ze ma byc taka czy inna. Kociol ma np 65 stopni. na obieg ma isc np 40. zawor otwarty powiedzmy na 45%. Temperatura kotla spadnie do 50°. Zeby system utrzymal te 40 ° na obieg , zawor musi sie bardziej otworzyc.  Jezeli temp kotla spadla by do 40° to zawor otworzy sie na 100%. . Tak to dziala. 

Opublikowano

Jeśli mógłbym wtrącić swoje 3 grosze. Tak zupełnie nie na temat. Jaka jest różnica pomiędzy kotłem na pellet Blackstar +, RTB. OCZYWIŚCIE NIC NA SIŁĘ. Z góry dziękuję i pozdrawiam. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Visitor1230 napisał:

Widze, ze masz sterowanie pogodowe. Ale tu jest jakas dziwna pozycja. Temp odczuwalna… 24°C ???  Na zewnatrz? Po drugie histereze CWU masz jakas absurdalna. Wychladzasz boiler tak mocno?

Pozycja zaworu nie jest stala I nie ma reguly, ze ma byc taka czy inna. Kociol ma np 65 stopni. na obieg ma isc np 40. zawor otwarty powiedzmy na 45%. Temperatura kotla spadnie do 50°. Zeby system utrzymal te 40 ° na obieg , zawor musi sie bardziej otworzyc.  Jezeli temp kotla spadla by do 40° to zawor otworzy sie na 100%. . Tak to dziala. 

Strefa1 to masz temperaturę w domu. 

Opublikowano

No i dzięki Panowie :-) 

W dniu 15.12.2019 o 12:14, Visitor1230 napisał:

Jak kolega wspomniał to jest temp. zmierzona w pomieszczeniu. Wychladzam CWU bo grzeje tylko raz na dobę. Mniej paliwa schodzi a na dwie osoby spokojnie nam ciepłej wody wystarcza. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Posiadam kocioł  RTB od sierpnia 2017 r Moc 16 kW  Powierzchnia  grzania ok 170 m Zuzycie peletu na rok 5 ton w tym ok 1200 kg na CWU

Jesli ktoś chce zobaczyć  jak pracują  kotły  RTB lub Blackstar  to może wejsc ba strone stokercloud 

Opublikowano
Jesli ktoś chce zobaczyć  jak pracują  kotły  RTB lub Blackstar  to może wejsc ba strone stokercloud 
Dokładnie

Opublikowano
2 godziny temu, slawe72 napisał:

Posiadam kocioł  RTB od sierpnia 2017 r Moc 16 kW  Powierzchnia  grzania ok 170 m Zuzycie peletu na rok 5 ton w tym ok 1200 kg na CWU

To szału , nie ma , ale ,żeby tak pisać , to musisz jeszcze podać dane , gdzie zamieszkujesz , jaka strefa Polski ,  jaka instalacja CO i jak dom  ocieplony.

Gość Visitor1230
Opublikowano
2 godziny temu, slawe72 napisał:

Zużycie  3,8 to na te powierzchnie jest ok. Pomyślałbym nad jakimś solarem albo PV do CWU.

Opublikowano

Ogrzewanie  tylko grzejniki Temp w domu ok 23- 24 stopnie Moim zdaniem nie ma lepszego  kotla na pellet System czyszczenia  wymiennika i palnika kompresorem

• Lubię to 1
Opublikowano
Ogrzewanie  tylko grzejniki Temp w domu ok 23- 24 stopnie Moim zdaniem nie ma lepszego  kotla na pellet System czyszczenia  wymiennika i palnika kompresorem
Popieram dokładnie

Gość Visitor1230
Opublikowano

Moglibyście wrzucić jakieś foty wnętrza kotła po np miesięcznej pracy. Moznaby ocenić po popiele i pyle jak ten kocioł spalała pellet. 

Opublikowano

Dom budowany w 2000 roku Otynkowany Ociplenie między  scianami 6cm Odnosnie fotki wnętrza  pieca to trzeba wykrecac palnik wiec nie bardzo  ale popiół  nie ma problemu

Opublikowano

Nie mieszajcie kotła do ilości spalonego peletu.

@Visitor1230

Resized_20191218_205107.jpegResized_20191218_205102.jpeg