Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo DS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 16.01.2025 o 19:56, Andrzej_M_ napisał(a):

@Grzegorz326 przedzwoń jutro do kilku pobliskich zakładów usług kominiarskich.
Przedstaw Twoje problemy z kotłem i wybierz kominiarza, który przede wszystkim sprawdzi drożność przewodu spalinowego w kominie oraz jego szczelność i wskaże Ci błędy w obsłudze kotła.

Nie wstydź się i poproś o usługę praktycznego przeszkolenia w obsłudze Twojego kotła. To będzie kosztowało, bo to przynajmniej pół dniówki zejdzie.  

ps.
Manometr jest źle zamontowany, zawór bezpieczeństwa zbędny.

Ten papier w tej chwili jest gu... (guzik) wart. Ciekaw jestem jak do kotłowni wstawi 1000 l bufor. 

Po niecałym roku, Opera Mydlana nadal jest w toku.

Opublikowano

Ktoś mi podpowie dlaczego tak się dzieje i mnie ?

IMG20251124223826.jpg

Opublikowano

nic z tym nie zrobisz. Ten typ tak ma. Materiał w koltle się kisis bo masz dużą moc z tego co widzę i ścieka po drzwiczkach. Też tak mam, tylko w trochę mniejszym stopniu. Ja po prostu mam szpachelkę i wszystko co jest na tej półce przy drzwiczkach wrzucam do pieca. 

Opublikowano
12 godzin temu, Grzegorz326 napisał(a):

Ktoś mi podpowie dlaczego tak się dzieje i mnie ?

Smoła (tar, kondensat) w kotle  zasypowym powstaje zawsze z tych samych powodów i da się ją znacząco ograniczyć. Najczęstsza przyczyna: zbyt niska temperatura spalania oraz zbyt mokre paliwo.Gdy w kotle jest za zimno (poniżej ~55–60°C na powrocie), para wodna i lotne substancje z paliwa skraplają się na ściankach tworząc smołę.Kocioł pracujący „na duszeniu” nie dopala gazów drzewnych/węglowych → powstaje lepki, czarny kondensat.Drewno powinno mieć poniżej 20% wilgotności. Mokre drewno wytwarza ogromne ilości pary i smoły. Gdy za bardzo przymknięty jest miarkownik lub szyber, paliwo „kiśi się” zamiast się palić. Zimny lub zabrudzony komin powoduje cofanie dymu i niedopalanie gazów.

5 godzin temu, Grzegorz326 napisał(a):

co proponujesz zrobić ?

Wyczyścić drzwiczki. temperaturę na kotle: minimum 65–70°C, temperaturę powrotu: min. 55°C. Jeśli nie masz ochrony powrotu   rozważ zawór 3D lub 4D. Drewno sezonowane minimum 1,5 roku. Węgiel o niskiej spiekalności . Unikaj trocin i mokrej biomasy. Jeżeli masz możliwość to sprawdz czy nie da się przechylić kotła nieco do tyłu tak żeby smoła spływała do kotła a nie wylewała się przez drzwiczki , może ma stopki do regulacji lub coś podłożyć .Uważaj żeby przy tej czynności nie uszkodzić przyłączonych rur do kotła i komina.

• Lubię to 1
Opublikowano

jako, że kiedyś sam myślałem o Ogniwie DS i, że mam duży sentyment do kotłów tej firmy bo 3 lub 4 były już w rodzinie to chętnie śledzę temat, ale jak zobaczyłem powyższe zdjęcie to cieszę się, że żona przekonała mnie żebym dał sobie spokój z czarnym złotem bo pewnie kupiłbym ten kocioł(a raczej wędzarnie) i męczył się z nim wiedząc, że czysty nigdy nie będzie...

jako ciekawostkę pokaże(foto poniżej) swoje 9 letnie Ogniwo GS w dniu kiedy je demontowałem z kotłowni, palone od góry węgiel+drewno(na przekładkę)

20241206_184258.thumb.jpg.b22b8b8f9940daeb9edd5ac0e99f7b2e.jpg

to tak na rozluźnienie atmosfery 😉

• Lubię to 4
Opublikowano
17 minut temu, luceo napisał(a):

,,,, pokaże(foto poniżej) swoje 9 letnie Ogniwo GS w dniu kiedy je demontowałem z kotłowni, palone od góry węgiel+drewno(na przekładkę) ,,,,

,,,, to tak na rozluźnienie atmosfery

Chylę czoło i posypuje głowę popiołem.

Opublikowano
21 godzin temu, marcus312 napisał(a):

Smoła (tar, kondensat) w kotle  zasypowym powstaje zawsze z tych samych powodów i da się ją znacząco ograniczyć. Najczęstsza przyczyna: zbyt niska temperatura spalania oraz zbyt mokre paliwo.Gdy w kotle jest za zimno (poniżej ~55–60°C na powrocie), para wodna i lotne substancje z paliwa skraplają się na ściankach tworząc smołę.Kocioł pracujący „na duszeniu” nie dopala gazów drzewnych/węglowych → powstaje lepki, czarny kondensat.Drewno powinno mieć poniżej 20% wilgotności. Mokre drewno wytwarza ogromne ilości pary i smoły. Gdy za bardzo przymknięty jest miarkownik lub szyber, paliwo „kiśi się” zamiast się palić. Zimny lub zabrudzony komin powoduje cofanie dymu i niedopalanie gazów.

Wyczyścić drzwiczki. temperaturę na kotle: minimum 65–70°C, temperaturę powrotu: min. 55°C. Jeśli nie masz ochrony powrotu   rozważ zawór 3D lub 4D. Drewno sezonowane minimum 1,5 roku. Węgiel o niskiej spiekalności . Unikaj trocin i mokrej biomasy. Jeżeli masz możliwość to sprawdz czy nie da się przechylić kotła nieco do tyłu tak żeby smoła spływała do kotła a nie wylewała się przez drzwiczki , może ma stopki do regulacji lub coś podłożyć .Uważaj żeby przy tej czynności nie uszkodzić przyłączonych rur do kotła i komina.

Wszystko raczej się zgadza (paliwo suche oczywiście) za wyjątkiem pracy na grawitacji 😉 bo to inna bajka..Dusić oczywiście nie można,z pompą czy bez...

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@marcus312problem w tym że nie mam zaworu 4droznego i tyle ile ustawie na piecu to tyle mam na grzejnikach , na powrocie nie wiem ile mam bo nie mam termometra ale jak dotkne rurę to jest gorąca . Temperature na miarowniku mam ustawioną na między 60-70 , jak ustawiam więcej niż 70 to zaczyna mi w rurach stukać 🙈 , a co do podłożenia czegoś pod piec to nie ma szans bo już sprawdzałem . Węgiel mam oczywiście suchy. Niestety ale wizyta kominiarza mnie nie ominie , muszę podzwonic i dowiedzieć się czy któryś z okolic ma wolny termin .

• Lubię to 1