Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał:

No przecież zrobiliśmy wspólnie "projekt".

Wszystko będzie OK, tylko ta rura kantherm na dodatek 18x2 "blue" (czytaj be!)

O teraz jest OK jak słowo projekt jest w cudzysłowiu ;)

Opublikowano (edytowane)

Jak znam życie zostanie wcielony w życie tzw."projekt ala malarz-hydraulik" czyli wszędzie *** ale jednakowo;)

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano

Nie wiem czy zauważyłeś że kolega najpierw pytał o kocioł a dopiero na samym końcu o  rury,

Rozstaw nie był poruszany - po co sobie głowę zawracać, podobnie jak przepływem w pętli.

Opublikowano
W dniu 6.04.2019 o 14:27, sambor napisał:

Nie wiem czy zauważyłeś że kolega najpierw pytał o kocioł a dopiero na samym końcu o  rury,

Rozstaw nie był poruszany - po co sobie głowę zawracać, podobnie jak przepływem w pętli.

Sambor, a tak z ciekawości... na pierwszej stronie napisałeś że rura DN20 przeniesie max. 730l/h. Jak to przeliczyłeś albo czy masz jakiś kalkulator do tego?

Kiedyś też napisałeś coś że np. rura 1" przeniesie max. x kw ciepła. Powiedz mi proszę jak Ty to przeliczasz.

Opublikowano

Są pewne zasady i wytyczne projektowania inst hydraulicznych

To ile ciepła przeniesie rura zależy od przepływu w rurze i od różnicy temp między zasilaniem i powrotem

Rura 1" może przenieść 10kW jak i 30kW

Opublikowano

Jeżeli chodzi, przykładowo o prędkość przepływu: nie przekraczać 2m/s? [Tu się w kalkulatorach z tym spotykam]
Nie potrzebujesz może pracownika? :-)

Opublikowano

Nie chcę być złośliwy, ale sądząc po pytaniach, jakie kolega zadaje mogą być niewystarczające. 

Opublikowano (edytowane)

5 lat pracuje w branży jako instalator, z wykształcenia technik instalacji sanitarnych.  Dużo pracowałem na budowach z projektem, głównie instalacje mieszkaniowe. Myślę że jestem solidnym pracownikiem z aspiracjami i chętnie przyczyniłbym się do rozwoju Pana firmy. 

Jeżeli chce Pan wiedzieć więcej to proszę o telefon: ***. 

Pozdrawiam 🙂

Edytowane przez marcin
Nr telefonu usunięty na prośbę autora posta.
Opublikowano

Coś nie tak z tym wykształceniem - technik instalacji sanitarnych wiedzieć, a Ty pytasz:

W dniu 7.04.2019 o 18:03, Sayeru napisał:

Sambor, a tak z ciekawości... na pierwszej stronie napisałeś że rura DN20 przeniesie max. 730l/h. Jak to przeliczyłeś albo czy masz jakiś kalkulator do tego?

Kiedyś też napisałeś coś że np. rura 1" przeniesie max. x kw ciepła. Powiedz mi proszę jak Ty to przeliczasz.

Może jeszcze trzeba jakąś wyższą szkołę ukończyć?

Byle nie tą w Toruniu

Bez obrazy tą wiedzę posiada praktycznie każdy uczeń po szkole zawodowej , a co dopiero po technikum.

9 godzin temu, Sayeru napisał:

chętnie przyczyniłbym się do rozwoju Pana firmy. 

Może lepiej Nie!

Ale powodzenia .

PS

Dlaczego nie założyłeś własnej działalności w branży hydraulicznej?

Opublikowano
W dniu 5.04.2019 o 18:13, Arecki2 napisał:

A wyjaśnisz laikowi w dwóch słowach w czym ten kocioł jest lepszy?

Ok, widzę, że ma sporo lepszą charakterystykę pompy.

750797773_PompaTermetGold.thumb.jpg.ba4f9bf63d946dcceb0f0605ea57e378.jpg

junkers.PNG

Wilo Yonos Para to genialna pompa. Mam ją wbudowaną w kocioł i przy tym zładzie wody co mam, przy piętrowej chatce, gdzie dojdzie niedługo poddasze całe (66m2) w skali do 7, mam ją ustawioną coś poniżej 4 i obskakuje wszystko, a ma co podnosić. Przy tym jest niesłyszalna.

Opublikowano

3 godziny temu, sambor napisał:

Coś nie tak z tym wykształceniem - technik instalacji sanitarnych wiedzieć, a Ty pytasz:

Może jeszcze trzeba jakąś wyższą szkołę ukończyć?

Byle nie tą w Toruniu

Bez obrazy tą wiedzę posiada praktycznie każdy uczeń po szkole zawodowej , a co dopiero po technikum.

Może lepiej Nie!

Ale powodzenia .

PS

Dlaczego nie założyłeś własnej działalności w branży hydraulicznej?

Te technikum instalacji, a właściwie kurs na montera instalacji sanitarnych kończyłem w formie zaocznej dodatkowo aby uzyskać certyfikat oraz później ograniczone uprawnienia. Kwestia jest taka że można sobie wyobrazić jak wyglądają takie zajęcia w prywatnej szkole. Poziom nauczania bardzo niski, więcej informacji uzyskałem od praktyków już działających w branży i przychodzących na kurs. Bardzo żałuje że nie były poruszane tam podstawy projektowania [na których mi najbardziej zależało] - może nie musiałbym wtedy zadawać takich, według was laickich pytań. Mimo iż z egzaminu z "projektowania" z części praktycznej i teoretycznej miałem najlepszy wynik z grupy to poziom egzaminu oceniam jako żenujący.

Dostałem się na uniwerek przyrodniczy - z przyczyn osobistych nie zacząłem nauczania. (to dzięki 6 miesięcznemu katowania matmy)

Firmę prowadziłem 2 lata będąc często dalszym podwykonawcą, głównie na sporych obiektach, wymiany starych instalacji i montaż nowych, czasem zdarzały się domy jednorodzinne gdzie wykonywałem instalacje osobiście opierając się na doświadczeniu starszych kolegów / serwisantów, dystrybutorów materiałów, projektu wykonawczego, wiedzy przekazanej mi przez ojca. "Zmajstrowałem" może przez ten czas 4-5 'prostych' kotłowni gazowych, węglowych, węzełków cieplnych. Nie siedzę jeszcze typowo w ogrzewnictwie/chłodnictwie ale jestem chętny podnieść swoje kwalifikacje, najlepiej przy bardziej doświadczonej osobie ;) w zamian za przychód pieniężny który moja osobista praca będzie generowała - i nie tylko.

Opublikowano
58 minut temu, eliks napisał:

Wilo Yonos Para to genialna pompa

Pompa jak pompa, jej cichobieżność zależy w dużym stopniu od instalacji, 

U mnie Alpha 25/40 napędza 160m2 podłogi na dwóch poziomach i też nic nie słychać, a pompa pracuje na ok 60% mocy (15W)

Opublikowano
6 godzin temu, Sayeru napisał:

Firmę prowadziłem 2 lata będąc często dalszym podwykonawcą, głównie na sporych obiektach, wymiany starych instalacji i montaż nowych, czasem zdarzały się domy jednorodzinne gdzie wykonywałem instalacje osobiście opierając się na doświadczeniu starszych kolegów / serwisantów, dystrybutorów materiałów, projektu wykonawczego, wiedzy przekazanej mi przez ojca. "Zmajstrowałem" może przez ten czas 4-5 'prostych' kotłowni gazowych, węglowych, węzełków cieplnych. Nie siedzę jeszcze typowo w ogrzewnictwie/chłodnictwie ale jestem chętny podnieść swoje kwalifikacje,

I w ten sposób nauczysz się najlepiej , tym bardziej że masz jak piszesz chęci do podniesienia kwalifikacji.

6 godzin temu, Sayeru napisał:

najlepiej przy bardziej doświadczonej osobie ;) w zamian za przychód pieniężny który moja osobista praca będzie generowała - i nie tylko.

Przykro mi ale to tak nie działa - najpierw trzeba w takiego delikwenta  dużo włożyć pracy i nauki aby wyszedł w firmie na zero, a następnie jak takowy poczuje wiatr w żaglach to znika, często nawet z częścią narzędzi i materiałów.

Opublikowano

Faktem jest, że obecny poziom edukacji nie dorównuje poziomem temu sprzed kilkudziesięciu lat. Uczą wielu niepotrzebnych głupot, a nie tego jak wiedzę wykorzystać w praktyce. A przecież wiedza, że przekrój razy prędkość to wydajność/przepływ albo że przepływ razy temperatura to energia (jeśli  w jednostce czasu to moc) jest wiedzą podstawową. 

Nierzadko spotkać można osoby nie potrafiące  prostokąta, kwadratu czy kąta wytyczyć, bo nie znają np. twierdzenia Pitagorasa. A do tego  np. wystarczy kawałek sznurka i patyk... ( do wytyczenia oczywiście - nie do wiedzy). Tak samo do wyznaczenia wysokości komina nie trzeba na niego włazić :)

Opublikowano

Teraz to są internety i inne udogodnienia, ale jak ktoś nie potrafi się tym prawidłowo posługiwać to klops.

Zostaje tylko słowo pisane, pod warunkiem że podręcznika nie spalą - biorąc przykład z Gdańska.

Kiedyś chciałem zrobić temat o projektowaniu i ew wykonawstwie inst hydraulicznych , ale kilka osób mnie do skutecznie tego zniechęciło

Opublikowano (edytowane)

A szkoda:( Może jednak?)Jestem zdecydowanie na tak.Mam nadzieje że tych osób już nie ma na Forum;)Tacy "zniechęcacze" to zazwyczaj goście na Forum,posiedzą ze 2 miesiące a potem ślad po nich ginie. I kolega Sayeru by coś liznął wiedzy przy okazji)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Forum śledzę od pewnego czasu i bez wazeliniarstwa koledzy tacy jak @sambor, @gmaj22 czy @odpowietrznik na prawdę imponują wiedzą, rzekłbym że nawet w moim środowisku instalatorskim nie ma takich ludzi. Ja bardzo szanuje specjalistów.

Dodam jeszcze że zarobki nauczyciela inst. sanitarnych w szkole prywatnej w której uczęszczałem wynosiły 4.000 zł/mc za 2 albo 3 zjazdy weekendowe, w teorii po 8-9 godzin lekcyjnych  - a będzie podejrzewam jeszcze lepiej bo nie ma nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Także @sambor bardzo kibicuje powstaniu takiego artykułu - na pewno bym skorzystał jak i moi znajomi również. 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie, chciałbym się pochwalić i podziękować. Podłogówka wykonana zgodnie z założeniami tutaj (pętle w rurze 18mm, rury do rozdzielaczy 1 calowe, kocioł termeta). Przepływy na rotometrach mam >= 2l/s. Wszystko działa bardzo fajnie - kocioł jest cichutki, wszędzie jest ciepło no i komfortowo (w porównaniu z grzejnikami, które miałem wcześniej).

• Lubię to 1