Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PomoC w ustawieniu pieca witkowski.

Kam250

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jutro podzwonie i popytam. Jak narazie tak jak pisałem jak mu pomogę nasypac to pali. Wiec da się przeżyć ale nie o to chodzi.

Opublikowano

Napisz jeszcze w którym momencie pracuje ten podajnik wewnątrz palnika jednoczenie z jaką jeszcze inną funkcją rozpalania a w którym momencie przestaje pracować, zanim zaczyna pracę podawania główny podajnik.

Opublikowano

A wiec ślimak w podajniku pracuje z funkcją czyszczenia. Po czym następuje rozpalanie i podajnik z zasobnika podaje dawkę do rozpalenie a podajnik w palniku juz jej nie podaje do paleniska. 

1554039818637-32334999.jpg

Opublikowano

tak jak wspomniałem wczesniej jeżeli sam zasypie podajnik w palniku to cała praca wykonywana jest normalnie

Gość Trener40
Opublikowano

Jeszcze bym spróbował całkowicie wył sterownik z zasilania, oraz ( powinna być bateria) też ją wyjąć, aby całkowicie go zresetować. 

Miej swiadomosc, że wszystkie ustawienia Ci znikną, więc jeżeli byś to robił, to zapisz wszystkie parametry pracy palnika. 

Nie wiem czy to coś pomoże, ale nic Cię to nie kosztuje,wiec warto poprostu sprawdzić. 

Napisałeś, że kocioł odkupiłeś, ale nie napisałeś czy problem był od razu po zakupie, czy powstał po pewnym czasie. 

Jeżeli po zamontowaniu u Ciebie kotla miała miejsce ta sytuacja, to już wiesz, że sprzedawca coś ukrył. 

Opublikowano

Problem pojawil się po zamontowaniu a faktycznie po zakupie

Opublikowano

Panowie  a u was jak jest z tym podajnikiem w palinku. Faktycznie przy rozpalaniu podajnik ze zbiornika rzuca dawkę żądaną a ślimak w palniku ja dostarcza  do paleniska???

Gość Trener40
Opublikowano
9 minut temu, Kam250 napisał:

Faktycznie przy rozpalaniu podajnik ze zbiornika rzuca dawkę żądaną a ślimak w palniku ja dostarcza  do paleniska???

Nie inaczej... 

Jeżeli masz to od początku swojej kariery z tym kotlem, to oznacza, że sprzedawca powinien coś wiedzieć w tym temacie. No chyba, że ktoś coś grzebał w przewodach, w co wątpię. 

Albo jest tak jak pisze ROBIN...cos od samego początku jest popaprane w przewodach i poprzedni właściciel też rozpalał kocioł jak Ty teraz, a ponieważ miał tego dość i nie miał pomysłu na naprawdę, to sprzedał... 

P. S. 

Sprawdź dokładnie podłączenia i zresetuj go dokładnie... Jeżeli nic nie pomoże, to dzwoń do producenta sterownika i pytaj... 

Opublikowano

Kolego @Kam250 o ile w instrukcji 350 którą Ci podesłałem na schemacie nie widzę drugiego podajnika to już w instrukcji od 850 w schemacie jest drugi podajnik.

Może być tak , że ktoś podłączył pod jeden z zacisków w 350 rotacyjne czyszczenie i podajnik nr 2. A może trzeba ten drugi podajnik podłączyć pod zacisk podajnika.

Ale tego trzeba być pewnym i najlepiej jak ktoś z użytkowników by zajrzał do swego sterownika i mógł by to potwierdzić.

652659110_OperaZdjcie_2019-03-31_203905_kipi_pl.png.6db29ee07962a4c16e2192fedb0c11a9.png

A tak trzeba spytać w rozmowie telefonicznej serwisanta w firmie KIPI Pana Marcina.

Opublikowano

Jedno miejsce mnie zastanawia tj.zacisk nr 9 są wpiete dwa przewody 

Opublikowano

Nie mam nikogo w zasięgu ręki bym mógł Ci to wszystko zobrazować więc pozostaje rozmowa telefoniczna jak wyżej wspomniałem albo ktoś z użytkowników się wypowie i podrzuci foto swego podłączenia.

Opublikowano

No oczywiście będę walczył 

Opublikowano

Nic dzisiaj nie  ustalilem, przynajmniej nic istotnego. Pytanie do was czy można wymienić sterownik z 350 na np:850.???

Opublikowano

U mnie w 350 podłączenie wygląda tak.Zacisk nr.6 wolny gdyż nie mam pompy CWU.

20190402_163001.thumb.jpg.de70f6e009724f8cd4f8124b32d7b149.jpg

Opublikowano

No ale u ciebie ostatni zacisk to ślimak a u mnie tego niema

Opublikowano

Rzeczywiście u ciebie nie ma wyjścia na podajnik palnika.Widać,że Ty  masz 350 P.Ja mam 350 P2-C.Nie mam schematu skąd wzięli napięcie na podajnik palnika.Możliwe,że to ten zielony z wyjścia CL 9.Tyle,ze to jest wyjście na silnik rotacyjnego czyszczenia.Więc napięcie jest podawane raczej okresowo.

Opublikowano

Kolego @Kam250 jak najbardziej można wymienić tylko to rodzi duży koszt.

Ja na Twym miejscu a jest teraz ku temu okazja bo sezon się kończy napisał bym maila do PLUM i opisał problem jaki u Ciebie występuje.

Musisz to zrobić bardzo rzetelnie i obrazowo czyli pokazać dokładnie foto swego sterownika i kolegi @g69

Nie wierzę , że Ci nie pomogą. albo podpowiedzą co jest u Ciebie nie tak. 

Musisz zawrzeć wszelką informację co do modelu swego sterownika i palnika jaki obsługuje.

Ty masz ten 347001641_OperaZdjcie_2019-04-02_190316_moderator_com_pl.png.a7a2dc324d55c3110f8499535edf5c94.png

Informuj co i jak.

Opublikowano

Sytuacja wygląda następującą : jutro mam umuwioną rozmowę tel. I serwisant zadeklarował się ze przez tel poda mi schemat i pomoże sprawdzić.  Zobaczymy co z tego wyniknie.     

A  co  do sterownika to myślę , że jak dołożę parę złotych a będzie działało to będzie satysfakcja.  Koszt jeszcze nie jest mi znany ale podejrzewam, że 850 kosztuje około 1000 zł wiec może 350 z wyjściem na ślimak podajnika połowę. 

Opublikowano
8 minut temu, Kam250 napisał:

A  co  do sterownika to myślę , że jak dołożę parę złotych a będzie działało to będzie satysfakcja.  Koszt jeszcze nie jest mi znany ale podejrzewam, że 850 kosztuje około 1000 zł wiec może 350 z wyjściem na ślimak podajnika połowę. 

Gratuluję głupich pomysłów. 

Opublikowano

@Kam250 a powiedź jak masz zabezpieczony powrót kotła bo w tym sterowniku nie widzę takiej możliwości , chyba , że masz zawór temperaturowy na powrocie to Ok.

Ale jak nie to na Twym miejscu też bym tak zrobił i doposażył się w sterownik. 

Ale powiem szczerze , że takiej chały jaką zrobił Witkowski to nie widziałem już dawno. Widać gołym okiem , że poszli po bandzie , i tylko kasa się liczy , a użytkownik niech się martwi.

Opublikowano

Sprawa wyjaśniona po telefonie do kipi. Miły człowiek w ciągu minuty powiedział co przestawić i wszystko  działa.  Dodam że ślimak w palniku musi chodzić cały czas.

Opublikowano
21 minut temu, Kam250 napisał:

Dodam że ślimak w palniku musi chodzić cały czas.

Trochę to dziwne...  A ślimak od zasobnika paliwa też Ci pracuje cały czas? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.