Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w wyborze kotła

kamilsob

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Puławiak, jak będziesz montował lagunę w wielkopolskim albo łódzkim to też daj znać :). Zaznaczam, że będę surowym, ale obiektywnym recenzentem:))

Opublikowano
W dniu 28.02.2019 o 15:48, Benton661 napisał:

Chociaż bardzo niewielka pojemność wodna Blackstara nie każdemu może odpowiadać....

A cena takiego RTB jest nie do przyjęcia dla większości ludzi mieszkających w naszym kraju...

Ale w sumie istnieje program "czyste powietrze", więc kto wie... :)

A wiesz że   klienci coraz częściej wybierają RTB, bo 3-4 tyś więcej kompensują z programu Czyste Powietrze a w perspektywie lat jest to 300 pln więcej rocznie  :) A co do pojemności wodnej. Po co grzać więcej wody, która później i tak stygnie? Strata energii.

Opublikowano

Myślę że @Kroitzman i @Puławiak mogą powalczyć na argumenty w sprawie małej pojemności wodnej kotła. Ja już jestem uświadomiony :)

Opublikowano
11 godzin temu, Kroitzman napisał:

A co do pojemności wodnej. Po co grzać więcej wody, która później i tak stygnie? 

Dla np.płynnej regulacji ogrzewania podłogowego.Wtedy kociołek robi za taki mini buforek.Nie każdemu odpowiada przy ogrzewaniu podłogowym praca ON/OFF.

Opublikowano

80 czy 90 litrów to żaden bufor. Blackstary potrafią pracować na 2 kw, tak więc z podłogówką będzie pracował idealnie.

Opublikowano

Witam, 

instalator zaproponował mi pompę ciepła Dimplex LAK 9IMR, róznica w cenie PC a kotłem niewielka wyszła bo 5 tys. zł.

Pojawiła się zagadka co teraz robić... PC czy kocioł.

Opublikowano

Ile KW ta pompa? Jeśli będziesz zasilal niskotemperaturowo to tylko PC

Opublikowano

PC 9kw, cały dom na ogrzewaniu podłogowym + 5 grzejników (dodatkowe w łazienkach i pralni)

Jedyny minus tej pompy Dimplex to że nikt o niej nic nie pisze :(

Opublikowano

Ja o Dimplexie nic złego nie słyszałem.  Na forum Muratora masz o niej wątek.  Teraz widzisz, przyszedłeś tutaj szukając kotła 24KW. Po otworzeniu oczu szukałeś kotla 12-14KW a skończyłes na pompie 9KW.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 24.02.2019 o 10:46, Kotłospaw napisał:

Dzień dobry,

czytając post widzimy problem z miejscem w kotłowni oraz sam autor wątku o tym wspominał. Zachęcam do sprawdzenia również produktu SlimKo Kotłospaw o mocy 16kW/20kW:
Bardzo małe wymiary przy zachowaniu dużej pojemności zasobnika. Kocioł z palnikiem Kipi, samoczyszczące palnik, intuicyjna automatyka.  

Dlaczeg nikt nie wypowiada się w temacie kotła SLIMKO ???  Czy taki dobry ? czy coś z nim nie tak ?

Opublikowano

Chyba nowość i dlatego.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A czy Laguna kwalifikuje się do peogramu czyste powietrze dla NOWO BUDOWANYCH DOMÓW? Z tego co sie zdażyłem dowiedzieć to piec musi miec klase 5 i Ecodesign.

Gość robin60
Opublikowano
W dniu 19.04.2019 o 08:19, tom378 napisał:

Dlaczeg nikt nie wypowiada się w temacie kotła SLIMKO ???  Czy taki dobry ? czy coś z nim nie tak ?

A dlaczego coś nie tak po prostu produkt bijacy konkurencję na głowę, i jak najbardziej wszystko OK z tym produktem. Poza tym nie radzę szukać zamienników tańszych podrobionych konkurencji, bo to utopione pieniądze. Obecnie zapoznałem się osobiście z tym produktem ,i uważam za numer jeden w segmencie kotłów  jedno modułowych,opartych na wymienniku rurowym bezszwowym, czyli typowo pelletowym.A co najważniejsze kotrolowana jakość produkcji w oparciu o najwyższą jakość stosowanej blachy kotłowej P265 . 

Polecam z czystym sumieniem. 

Opublikowano
6 godzin temu, Sylvio napisał:

A czy Laguna kwalifikuje się do peogramu czyste powietrze dla NOWO BUDOWANYCH DOMÓW? Z tego co sie zdażyłem dowiedzieć to piec musi miec klase 5 i Ecodesign.

Laguna ma Ekodesign. Sam jestem beneficjentem tego programu. Tylko jak to jest z tym programem dla NOWO BUDOWANYCH DOMÓW? Ja wymieniłem 10 letniego śmieciucha. @Sylvio jednak Laguna?

Opublikowano
5 godzin temu, robin60 napisał:

A dlaczego coś nie tak po prostu produkt bijacy konkurencję na głowę, i jak najbardziej wszystko OK z tym produktem. Poza tym nie radzę szukać zamienników tańszych podrobionych konkurencji, bo to utopione pieniądze. Obecnie zapoznałem się osobiście z tym produktem ,i uważam za numer jeden w segmencie kotłów  jedno modułowych,opartych na wymienniku rurowym bezszwowym, czyli typowo pelletowym.A co najważniejsze kotrolowana jakość produkcji w oparciu o najwyższą jakość stosowanej blachy kotłowej P265 . 

Polecam z czystym sumieniem. 

Widziałem z Pleszewa właśnie przynajmniej 3 kopie tego kotła.  Dość że podobnie wyglądają to jeszcze podobnie je nazywają.  Trochę to nie fair. 

Opublikowano
2 godziny temu, radik81 napisał:

Laguna ma Ekodesign. Sam jestem beneficjentem tego programu. Tylko jak to jest z tym programem dla NOWO BUDOWANYCH DOMÓW? Ja wymieniłem 10 letniego śmieciucha. @Sylvio jednak Laguna?

Jak cena z kotlownia nie zbije mnie z nog, bo znalazlem blisko mnie instalatora, ktorego to z kolei znalazlem na stronie Edilkamina jako wykwalifikowanego serwisanta ich kotlow i w sobote jade prosic o wycene.

Bede skladal wniosek do programu Czyste Powietrze, ale tu w mojej okolicy to nie znam nikogo kto by dostal. Znam ludzi co skladali wnioski 3m temu i jeszcze nie wiedza, czy sie zakwalifikowali.

Opublikowano
W dniu 28.02.2019 o 20:01, Benton661 napisał:

@Puławiak, jak będziesz montował lagunę w wielkopolskim albo łódzkim to też daj znać :). Zaznaczam, że będę surowym, ale obiektywnym recenzentem:))

W sumie to już powinien być zamontowany ale jest jakaś obsuwa :(( czasowa i czekam , kocioł stoi na miejscu gotowy i czeka podłączenia do starej instalacji.

Opublikowano

Skąd jesteś?

Opublikowano
3 godziny temu, Benton661 napisał:

Skąd jesteś?

62-420 jakby co to na priv więcej

Opublikowano

Witam

Chciałbym wymienić swój stary piec Vigas 25 kw (12 lat) na kocioł na pellet, zastanawiam się mocno nad Blackstarem+  lub Laguna 18.

Dom ocieplony 10 cm styropian ściany, 20 cm wełna mineralna dach , 5 cm styropian na podłodze. Do tego na parterze podłogówka + grzejniki i na poddaszu grzejniki ( w łazience podłogówka).   http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5dgf

Przeszukałem forum i mało informacji jest użytkowników pieców Blackstar, chodzi o serwis czy jakieś usterki. 

Czy ktoś poleci jakiegoś instalatora w województwie podkarpackim ( Ustrzyki Dolne) do montażu taich pieców?

Pozdrawiam

Opublikowano

@Puławiak montuje w całej Polsce. 

Opublikowano

A w sprawie Blackstara pisz do @Kroitzman

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.