Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zostaw i wyłaź z kotłowni

rano sprawdzisz jak się zachowuje i skorygujesz ale to ci napisze czym i w ktorą strone jak zobaczę wykresy i to co w popielniku i na palniku

teraz śmigaj z kotłowni

Opublikowano (edytowane)

Za mocą minimalną masz tackę z symbolem paliwa. Jak trafiasz na dziwny opał szlakujący, to przełączenie na tryb miał/przedmuch załączony powoduje dodmuch po podaniu (to sobie do skzp jak widzę ostatnio dodali) 

Jeszcze zapytam o pompy, masz tradycyjne czy jest jakaś energooszczędna? (chodzi mi o tą niebieską pompe LFP leszno na CO, aktualnie w takiej obudowie są też wersje energooszczedne) 

W menu pomp jak masz zwykłe dajesz praca płynna, wówczas przy auto dobrze priorytetu CWU modulowana i spowalniana jest pompa CO (zakres zmodulowania widać w testowym 1982) 

Jak jednak pompa na CO jest energooszczedna, to koniecznie trzeba przełączyć na tryb skokowa praca pomp... 

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

U mnie dzisiaj była istna batalia z tym sterownikiem. Odniosłem wrażenie że instalatorzy się poddali i zostawili mnie ze wszystkim bym to ogarnął. Tak na szybko. Jak wyłączyć siłownik zaworu 4-drogowego? Jest aktywny a faktycznie go nie ma. Druga kwestia. Ten cały PID można rozregulować? Jest totalnym laikiem w kwestiach technicznych ale sądziłem że zostawią te ustawienia zadane przez producenta odpalą piec i tyle. Jakie są właśnie te pierwotne nastawy?

Obecnie zauważyłem że płomień "się schował".

Opublikowano (edytowane)

Jesli palenisko sie zapada masz za male podawanie

Wrzuc fotke z ustawien

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Tu masz ustawienia
Jakie zastosowano wyzej w poscieffdee47e1936789e4fe6f7c9903a6871.jpg

Opublikowano
10 godzin temu, TIMON120777 napisał:

rano sprawdzisz jak się zachowuje i skorygujesz ale to ci napisze czym i w ktorą strone jak zobaczę wykresy i to co w popielniku i na palniku

teraz śmigaj z kotłowni

A więc rano zaś niespodzianka 

IMG_20190127_074526.jpg

IMG_20190127_074644.jpg

IMG_20190127_075542.jpg

IMG_20190127_075555.jpg

IMG_20190127_075613.jpg

IMG_20190127_075658.jpg

Opublikowano
10 godzin temu, TIMON120777 napisał:

teraz śmigaj z kotłowni

Już mam dość tego sterownika miałem zwykły piec na drewno po zmianie na ekogroszek więcej czasu spędzam w kotłowni jak wcześniej a miało być odwrotnie

Opublikowano
9 godzin temu, mkaczko napisał:

Jesli palenisko sie zapada masz za male podawanie

Wrzuc fotke z ustawien

Po 24 h od odpalenia pieca zeszło 37 kg ekogroszku by nagrzać 60 m2 do 20 C.

Zastanawia mnie teraz rano jak byłem w kotłowni dlaczego kocioł nie startuje po otwarciu i ponownym zamknięciu klapy. Czekaliśmy kilka minut i nic.

Czy to normalne by z drzwiczek wydobywał się popiół na zewnątrz na posadzkę? Może nie zauważyłem i wypadł po otwarciu drzwiczek pieca bo po za szufladą utworzyła się z 6 centymetrowa ścianka popiołu.

Nie uchwyciło. Na pierwszym zdjęciu nad cyfrą 11 jest 20.

20190127_075251.jpg

20190127_075350.jpg

20190127_080539.jpg

20190127_080653.jpg

Opublikowano
19 minut temu, grubyyy1982 napisał:

Już mam dość tego sterownika miałem zwykły piec na drewno po zmianie na ekogroszek więcej czasu spędzam w kotłowni jak wcześniej a miało być odwrotnie

Istny dramat ten sterownik

Opublikowano

Moim zdaniem najwazniejsza kwestia

Dlaczego zgaslo ?????

Przejrzalem instrukcje z cobry z strony elektro miz i nie widze w menu opcji dotyczacej
"Sprawdzania czy zgaslo"

Moze chlopaki cos wymysla

Czy mozesz na wykresie pokazac temperature powrotu ???

Opublikowano
Po 24 h od odpalenia pieca zeszło 37 kg ekogroszku by nagrzać 60 m2 do 20 C.
Zastanawia mnie teraz rano jak byłem w kotłowni dlaczego kocioł nie startuje po otwarciu i ponownym zamknięciu klapy. Czekaliśmy kilka minut i nic.
Czy to normalne by z drzwiczek wydobywał się popiół na zewnątrz na posadzkę? Może nie zauważyłem i wypadł po otwarciu drzwiczek pieca bo po za szufladą utworzyła się z 6 centymetrowa ścianka popiołu.
Nie uchwyciło. Na pierwszym zdjęciu nad cyfrą 11 jest 20.
20190127_075251.thumb.jpg.d2cb4e433ecfa07c93401f1cbf93d735.jpg
20190127_075350.thumb.jpg.54b41dcd465a19d3b74182a78790371e.jpg
20190127_080539.thumb.jpg.08011d8bbba482b4c1d4a3ed3a5caaa8.jpg
20190127_080653.thumb.jpg.2953788ce45d3a909a9cae21c2699bf8.jpg
Opisz swoj dom i instalacje

Czy jest ocieplony ???

Jaki masz wegiel

Nie wiem czy dobrze zrozumialem, masz czujnik otwarcia klapy ???
Jesli mozesz to wylacz ta opcje w menu

Aczkolwiek brak startu niekoniecznie oznacza zwiazek z otwarciem klapy

Opublikowano

Grubyyy

Troche zapada sie palenisko moim zdaniem

Odczekaj z 1-2 i zobacz jak bedzie wygladac

Przy niskiej nastawie temp. Kotla palenisko jakos mocno rozpalone nie bedzie

Opublikowano

Ptaszniko

Zrob zdjecie tego popiolu

I jak dlugo byla otwarta ta klapa ???

Dluzej niz 5 minut ??

Opublikowano

Klapa otwarta 20 sekund zeby zobaczyc ile opalu poszlo przez 24 h. Zdjecie popiolu zrobie pozniej.

Zacytuje uchwycone przypadkiem wczorajsze slowa instalatora "Nie poradzimy sobie z tym sterownikiem. Trzeba bedzie jakiegos elektronika zeby to przejrzal". Reszta została dla mnie.

Opublikowano

Czyli

Wczoraj bylo 1 odpalenie

Napisz cos o kotle instalacji i domu

Bo wszystko ma znaczenie

Opublikowano

Ptaszniko

czas podawania 11 sek i przerwa 20 sek to za dużo moim zdaniem. Powinno być coś w stosunku 1:4 czyli przy podawaniu 11sek przerwa w okolicy 40-44sek dla mocy maksymalnej. NIe kojarzę aby w tym sterowniku był czujnik otwarcia klapy ale może dodali w wersji II. 

Gruby

pytanie podstawowe dlaczego zgasło??? z wykresu wynika że wcześniej pracował i przeciagał co dla mnie oznacza że jeszcze jest coś nie tak z nastawami, możesz wyłaczyć alarm braku opału - możliwe że reaguje zbyt wolno zwłaszcza po tak długim okresie przegrzania że w pół godziny nie daje rady się podnieść. 

Opublikowano (edytowane)

wylaczyc alarm brak opalu nigdy tego nie robilem jak wczesniej sie dzialo poprostu wylaczalem sterowniki i wlaczalem na nowo i rozpalalem czyli co moze byc z tymi nastawami ktos cos sensownego

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
Ptaszniko
czas podawania 11 sek i przerwa 20 sek to za dużo moim zdaniem. Powinno być coś w stosunku 1:4 czyli przy podawaniu 11sek przerwa w okolicy 40-44sek dla mocy maksymalnej. NIe kojarzę aby w tym sterowniku był czujnik otwarcia klapy ale może dodali w wersji II. 
Gruby
pytanie podstawowe dlaczego zgasło??? z wykresu wynika że wcześniej pracował i przeciagał co dla mnie oznacza że jeszcze jest coś nie tak z nastawami, możesz wyłaczyć alarm braku opału - możliwe że reaguje zbyt wolno zwłaszcza po tak długim okresie przegrzania że w pół godziny nie daje rady się podnieść. 
Timon

W instrukcji nie ma slowa jak to wylaczyc

Tak samo o tym termostacie jest zwrot o wlaczeniu ale juz nie napisali jakhttp://cloud.tapatalk.com/s/5c4d79e69fced/COBRA_2_v2.pdf

Opublikowano
2 godziny temu, grubyyy1982 napisał:

Panowie temperatura spada a on bardzo pomału reaguje 

IMG_20190127_103235.jpg

Opublikowano

Dajcie mi chwilę musze wrzucić sobie ten soft do sterownika i przejrzeć funkcjie

Gruby - skoro przeciagnął ponad zadana z 50st do 55 to znaczy że ma za mały odbiór ciepła i można zmniejszyć moc maksymalną 

jak bardzo chcesz to moge ci podesłac inne softy na maila i sobie przełączysz. ja np z tych oryginalnych korzystałem z wersji 33 N