TIMON120777 Opublikowano 26 Stycznia 2019 #76 Opublikowano 26 Stycznia 2019 zostaw i wyłaź z kotłowni rano sprawdzisz jak się zachowuje i skorygujesz ale to ci napisze czym i w ktorą strone jak zobaczę wykresy i to co w popielniku i na palniku teraz śmigaj z kotłowni Cytuj
Pieklorz Opublikowano 26 Stycznia 2019 #77 Opublikowano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Za mocą minimalną masz tackę z symbolem paliwa. Jak trafiasz na dziwny opał szlakujący, to przełączenie na tryb miał/przedmuch załączony powoduje dodmuch po podaniu (to sobie do skzp jak widzę ostatnio dodali) Jeszcze zapytam o pompy, masz tradycyjne czy jest jakaś energooszczędna? (chodzi mi o tą niebieską pompe LFP leszno na CO, aktualnie w takiej obudowie są też wersje energooszczedne) W menu pomp jak masz zwykłe dajesz praca płynna, wówczas przy auto dobrze priorytetu CWU modulowana i spowalniana jest pompa CO (zakres zmodulowania widać w testowym 1982) Jak jednak pompa na CO jest energooszczedna, to koniecznie trzeba przełączyć na tryb skokowa praca pomp... Edytowane 26 Stycznia 2019 przez Pieklorz Cytuj
grubyyy1982 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor #78 Opublikowano 26 Stycznia 2019 dzieki panowie jutro wrzuce co sie dzieje dobrej nocy zycze Cytuj
Ptaszniko Opublikowano 26 Stycznia 2019 #79 Opublikowano 26 Stycznia 2019 U mnie dzisiaj była istna batalia z tym sterownikiem. Odniosłem wrażenie że instalatorzy się poddali i zostawili mnie ze wszystkim bym to ogarnął. Tak na szybko. Jak wyłączyć siłownik zaworu 4-drogowego? Jest aktywny a faktycznie go nie ma. Druga kwestia. Ten cały PID można rozregulować? Jest totalnym laikiem w kwestiach technicznych ale sądziłem że zostawią te ustawienia zadane przez producenta odpalą piec i tyle. Jakie są właśnie te pierwotne nastawy? Obecnie zauważyłem że płomień "się schował". Cytuj
mkaczko Opublikowano 26 Stycznia 2019 #80 Opublikowano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Jesli palenisko sie zapada masz za male podawanie Wrzuc fotke z ustawien Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Stycznia 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
mkaczko Opublikowano 26 Stycznia 2019 #81 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Tu masz ustawieniaJakie zastosowano wyzej w poscieWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj
grubyyy1982 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #82 Opublikowano 27 Stycznia 2019 10 godzin temu, TIMON120777 napisał: zostaw i wyłaź z kotłowni rano sprawdzisz jak się zachowuje i skorygujesz ale to ci napisze czym i w ktorą strone jak zobaczę wykresy i to co w popielniku i na palniku teraz śmigaj z kotłowni A więc rano zaś niespodzianka Cytuj
grubyyy1982 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #83 Opublikowano 27 Stycznia 2019 10 godzin temu, TIMON120777 napisał: zostaw i wyłaź z kotłowni rano sprawdzisz jak się zachowuje i skorygujesz ale to ci napisze czym i w ktorą strone jak zobaczę wykresy i to co w popielniku i na palniku teraz śmigaj z kotłowni Już mam dość tego sterownika miałem zwykły piec na drewno po zmianie na ekogroszek więcej czasu spędzam w kotłowni jak wcześniej a miało być odwrotnie Cytuj
Ptaszniko Opublikowano 27 Stycznia 2019 #84 Opublikowano 27 Stycznia 2019 9 godzin temu, mkaczko napisał: Jesli palenisko sie zapada masz za male podawanie Wrzuc fotke z ustawien Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Po 24 h od odpalenia pieca zeszło 37 kg ekogroszku by nagrzać 60 m2 do 20 C. Zastanawia mnie teraz rano jak byłem w kotłowni dlaczego kocioł nie startuje po otwarciu i ponownym zamknięciu klapy. Czekaliśmy kilka minut i nic. Czy to normalne by z drzwiczek wydobywał się popiół na zewnątrz na posadzkę? Może nie zauważyłem i wypadł po otwarciu drzwiczek pieca bo po za szufladą utworzyła się z 6 centymetrowa ścianka popiołu. Nie uchwyciło. Na pierwszym zdjęciu nad cyfrą 11 jest 20. Cytuj
grubyyy1982 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #85 Opublikowano 27 Stycznia 2019 19 minut temu, grubyyy1982 napisał: Już mam dość tego sterownika miałem zwykły piec na drewno po zmianie na ekogroszek więcej czasu spędzam w kotłowni jak wcześniej a miało być odwrotnie Istny dramat ten sterownik Cytuj
grubyyy1982 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #86 Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Obecnie rozpalilem i zastosowałem nastawy jak podpowiada pieklorz Edytowane 27 Stycznia 2019 przez grubyyy1982 Cytuj
mkaczko Opublikowano 27 Stycznia 2019 #87 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Moim zdaniem najwazniejsza kwestiaDlaczego zgaslo ?????Przejrzalem instrukcje z cobry z strony elektro miz i nie widze w menu opcji dotyczacej "Sprawdzania czy zgaslo"Moze chlopaki cos wymysla Czy mozesz na wykresie pokazac temperature powrotu ???Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj
mkaczko Opublikowano 27 Stycznia 2019 #88 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Po 24 h od odpalenia pieca zeszło 37 kg ekogroszku by nagrzać 60 m2 do 20 C. Zastanawia mnie teraz rano jak byłem w kotłowni dlaczego kocioł nie startuje po otwarciu i ponownym zamknięciu klapy. Czekaliśmy kilka minut i nic. Czy to normalne by z drzwiczek wydobywał się popiół na zewnątrz na posadzkę? Może nie zauważyłem i wypadł po otwarciu drzwiczek pieca bo po za szufladą utworzyła się z 6 centymetrowa ścianka popiołu. Nie uchwyciło. Na pierwszym zdjęciu nad cyfrą 11 jest 20. Opisz swoj dom i instalacjeCzy jest ocieplony ???Jaki masz wegiel Nie wiem czy dobrze zrozumialem, masz czujnik otwarcia klapy ???Jesli mozesz to wylacz ta opcje w menu Aczkolwiek brak startu niekoniecznie oznacza zwiazek z otwarciem klapyWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj
grubyyy1982 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #89 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Po uzyskaniu zadanej tem palenisko wygląda tak Cytuj
mkaczko Opublikowano 27 Stycznia 2019 #90 Opublikowano 27 Stycznia 2019 GrubyyyTroche zapada sie palenisko moim zdaniemOdczekaj z 1-2 i zobacz jak bedzie wygladacPrzy niskiej nastawie temp. Kotla palenisko jakos mocno rozpalone nie bedzieWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj
mkaczko Opublikowano 27 Stycznia 2019 #91 Opublikowano 27 Stycznia 2019 PtasznikoZrob zdjecie tego popioluI jak dlugo byla otwarta ta klapa ???Dluzej niz 5 minut ??Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Ptaszniko Opublikowano 27 Stycznia 2019 #92 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Klapa otwarta 20 sekund zeby zobaczyc ile opalu poszlo przez 24 h. Zdjecie popiolu zrobie pozniej. Zacytuje uchwycone przypadkiem wczorajsze slowa instalatora "Nie poradzimy sobie z tym sterownikiem. Trzeba bedzie jakiegos elektronika zeby to przejrzal". Reszta została dla mnie. Cytuj
mkaczko Opublikowano 27 Stycznia 2019 #93 Opublikowano 27 Stycznia 2019 CzyliWczoraj bylo 1 odpalenieNapisz cos o kotle instalacji i domuBo wszystko ma znaczenieWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 27 Stycznia 2019 #94 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Ptaszniko czas podawania 11 sek i przerwa 20 sek to za dużo moim zdaniem. Powinno być coś w stosunku 1:4 czyli przy podawaniu 11sek przerwa w okolicy 40-44sek dla mocy maksymalnej. NIe kojarzę aby w tym sterowniku był czujnik otwarcia klapy ale może dodali w wersji II. Gruby pytanie podstawowe dlaczego zgasło??? z wykresu wynika że wcześniej pracował i przeciagał co dla mnie oznacza że jeszcze jest coś nie tak z nastawami, możesz wyłaczyć alarm braku opału - możliwe że reaguje zbyt wolno zwłaszcza po tak długim okresie przegrzania że w pół godziny nie daje rady się podnieść. Cytuj
grubyyy1982 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #95 Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) wylaczyc alarm brak opalu nigdy tego nie robilem jak wczesniej sie dzialo poprostu wylaczalem sterowniki i wlaczalem na nowo i rozpalalem czyli co moze byc z tymi nastawami ktos cos sensownego Edytowane 28 Stycznia 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
mkaczko Opublikowano 27 Stycznia 2019 #96 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Ptaszniko czas podawania 11 sek i przerwa 20 sek to za dużo moim zdaniem. Powinno być coś w stosunku 1:4 czyli przy podawaniu 11sek przerwa w okolicy 40-44sek dla mocy maksymalnej. NIe kojarzę aby w tym sterowniku był czujnik otwarcia klapy ale może dodali w wersji II. Gruby pytanie podstawowe dlaczego zgasło??? z wykresu wynika że wcześniej pracował i przeciagał co dla mnie oznacza że jeszcze jest coś nie tak z nastawami, możesz wyłaczyć alarm braku opału - możliwe że reaguje zbyt wolno zwłaszcza po tak długim okresie przegrzania że w pół godziny nie daje rady się podnieść. TimonW instrukcji nie ma slowa jak to wylaczycTak samo o tym termostacie jest zwrot o wlaczeniu ale juz nie napisali jakhttp://cloud.tapatalk.com/s/5c4d79e69fced/COBRA_2_v2.pdfWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj
grubyyy1982 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #97 Opublikowano 27 Stycznia 2019 2 godziny temu, grubyyy1982 napisał: Już mam dość tego sterownika miałem zwykły piec na drewno po zmianie na ekogroszek więcej czasu spędzam w kotłowni jak wcześniej a miało być odwrotnie Panowie temperatura spada a on bardzo pomału reaguje Cytuj
grubyyy1982 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #98 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Durnowaty jest ten sterownik temperatura spada już z 55 zrobiło się 45 przy zadanej 50 ciągle spada a on sobie chodzi w dobre jakby było wszystko ok dmuchawa 50% coś jest nie tak Cytuj
grubyyy1982 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #99 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Jakieś ustawienia bardziej zaawansowane dla tego sterownika prócz podstawowego menu nie wiem czas reakcji np przy tem żeby szybciej reagował Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 27 Stycznia 2019 #100 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Dajcie mi chwilę musze wrzucić sobie ten soft do sterownika i przejrzeć funkcjie Gruby - skoro przeciagnął ponad zadana z 50st do 55 to znaczy że ma za mały odbiór ciepła i można zmniejszyć moc maksymalną jak bardzo chcesz to moge ci podesłac inne softy na maila i sobie przełączysz. ja np z tych oryginalnych korzystałem z wersji 33 N Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi