Kamieniak Opublikowano 4 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Witam. Mam następujący problem a mianowicie : Głośne stuki ( strzelanie ) oraz syczenie w piecu nawet przy temperaturze 40 stopni. Piec jest nowy firmy sked 25 -30 kw, z rusztem wodnym ,spalanie dolne . Piec z sterownikiem Sahara wraz z wentylatorem , instalacje niestety stara od pieca po całej piwnicy ( leżaki 2 całe stal ) dalej 1 cal i 1/2 stal. Grzejniki panelowe 9 szt. ,Łazienkowe tzw. drabinka 3 szt. , Żeliwne tzw żeberkowy 9 szt w tym dwa po 20 żeberek , dom ogólnie około 260-300 metrów kwadratowych do ogrzania , ocieplony. Pompka energooszczędna IBO 25-80/180 Grzejniki jak i instalacja odpowietrzona wszystko grzeje równo i szybko . Bojler 160 l także nagrzewa się idealnie. Ale stuka i syczy nawet jak pompa ustawiona manualnie na max ,filtr przed pompą czysty. Piec ustawiony z spadkiem około 2 - 3 % w stronę do przodu. Co to może być od niedawna tak się dzieje . Instalacja otwarta. Pozdr.
tommy07 Opublikowano 4 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Na to wygląda że kociołek podgotowuje wodę na rusztach wodnych(mocny węgiel i dmuchawa daje w palnik) , taka ich natura , a ten sked to na pewno dolniak czy górno dolny?
Kamieniak Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 4 Stycznia 2019 W 100% dolniak z przerwą u góry około 1cm niby na dopalanie spalin., No teraz palę ekogroszkiem to szybko się rozpala
sambor Opublikowano 5 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 5 Stycznia 2019 W 100% dolniaku masz dopalanie spalin dołem a nie górą to co masz to typowy ni pies ni wydra - ani górniak ani doniak, na dodatek ma ruszt wodny, którego nie posiada żaden dolniak , gdyż od razu następuje podgotowanie wody w ruszcie wodny, jedyna rada pompa na max. PS Masz jakąś ochronę powrotu kotła? Zaw 4-D lub coś innego?
Kamieniak Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor #5 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Dla zainteresowanych proszę link tego kotła . https://sked.com.pl/produkt/kociol-c-o-35-kw-nawiew/ W planach jest zawór 3d ale i tu jest problem bo cała instalacja jest spawana i roboty jest .
Kamieniak Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 5 Stycznia 2019 A może ktoś praktykował taki patent aby na ten ruszt wodny dorobić dodatkowy z blachy np 11mm z otworami i przerwą między rusztem wodnym tak z 5-10mm .
sambor Opublikowano 5 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Taka blacha to dobry patent, tylko musi być naprawdę mocna , aby jej co tydzień nie wymieniać.
user2018 Opublikowano 5 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 5 Stycznia 2019 To jest dopiero konstrukcja, masakra. Nie kopci ci z tego jak nie wiadomo co? Bo rozumiem, że palisz od dołu?
tommy07 Opublikowano 5 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 5 Stycznia 2019 A jakby coś takiego dopasować https://allegro.pl/oferta/ruszt-zeliwny-kuchenny-wklad-pieca-30x21-7-ruszta-7023186178?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Ogrzewanie+-+Akcesoria+i+pozostałe&ds_rl=1262523&gclid=EAIaIQobChMI9LPz477X3wIVTIuyCh2ieQ7KEAYYAiABEgIWzvD_BwE&gclsrc=aw.ds tak mnie coś tknęło jak chłopaki wyżej pisali o blasze na ruszt.
Kamieniak Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor #10 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Palę od dołu i nie kopci , czasem jak pogoda Kijowa i niskie ciśnienie to wtedy potrafi fuknąć
Kamieniak Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor #11 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Ja akurat jestem w tej sytuacji że teść co wykonał instalacje w domu (niestety) to ślusarz i blachy mam dostatek i myślałem o takim dodatkowym ruszcie z blachy 15 mm z otworami 10 ewentualnie 8 mm wtedy ruszt wodny był by bezpieczny od żaru i gwałtownego przegrzewania
sambor Opublikowano 5 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 5 Stycznia 2019 5 minut temu, tommy07 napisał: A jakby coś takiego dopasować Można, tylko nie wiadomo co z trwałością
Kamieniak Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor #13 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Choć i ten co kolega podał też brał bym pod uwagę ,tylko ciekawe jak sprawdzi się to w praktyce
gmaj22 Opublikowano 6 Stycznia 2019 #14 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Dospawać po bokach dwie podpory i sprawdzić. Sęk w tym, czy szerokość komory spalania kotła jest odpowiednia? Te gotowe wkłady mają stałe wymiary.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.