Azarah Opublikowano 25 Listopada 2018 #1 Opublikowano 25 Listopada 2018 Witam Jak w temacie, mam problem ze spalaniem w kotle Tekla Draco Duo 15KW - spala bardzo dużo i nie efektywnie. Po około 24h mam przesypany popielnik - w popiele nie dopalony groszek (czarny, jest tego mało), a także spalony lecz nie do końca koloru siwego (większość rozkrusza się w ręce). Mam zawór Valvexa 4 drożny, taki jak na zdjęciu (z siłownikiem): Ekogroszek jaki zakupiłem to KWK Bobrek Skarbek dawniej Pieklorz, pow. 28MJ. Co może być przyczyną? Czas przerwy, oraz siła nadmuchu zwiększana, lecz nie przynosi to żadnych efektów - praktycznie nic się nie zmienia w popiele. Serwisant z Tekli twierdzi, że złej jakości paliwo. Aktualne nastawy: Czas podawania - 5s (nie mogę tego zmienić na swoim sterowniku) Czas przerwy - 38s (było 25s, 47s, nic to nie zmienia) Siła nadmuchu - 125/250 Czas podtrzymania - aktualnie 90min, wcześniej było 40min i też nic to nie dawało. To mój pierwszy sezon grzewczy, wcześniej paliłem jakimś groszkiem no name w celu wygrzania podłogówki i spalał się lepiej. Dodatkowo zauważyłem, że zużycie jest bardzo duże - temperatura w domu ustawiona na około 19 stopni - 5 grzejników, około 60m2 ogrzewania podłogowego. Z tego co udało mi się obliczyć dobowo spala ok. 30kg groszku, co przy panujących temperaturach jest słabym wynikiem. Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie porady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.