Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem ze spalaniem Tekla Draco Duo 15KW

Azarah

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie, mam problem ze spalaniem w kotle Tekla Draco Duo 15KW - spala bardzo dużo i nie efektywnie. Po około 24h mam przesypany popielnik - w popiele nie dopalony groszek (czarny, jest tego mało), a także spalony lecz nie do końca koloru siwego (większość rozkrusza się w ręce).

Mam zawór Valvexa 4 drożny, taki jak na zdjęciu (z siłownikiem):

image.png.9cd5fed06882cc308a08d084214c1466.png

Ekogroszek jaki zakupiłem to KWK Bobrek Skarbek dawniej Pieklorz, pow. 28MJ.

Co może być przyczyną? Czas przerwy, oraz siła nadmuchu zwiększana, lecz nie przynosi to żadnych efektów - praktycznie nic się nie zmienia w popiele. Serwisant z Tekli twierdzi, że złej jakości paliwo.

Aktualne nastawy:

Czas podawania - 5s (nie mogę tego zmienić na swoim sterowniku)

Czas przerwy - 38s (było 25s, 47s, nic to nie zmienia)

Siła nadmuchu - 125/250

Czas podtrzymania - aktualnie 90min, wcześniej było 40min i też nic to nie dawało.

To mój pierwszy sezon grzewczy, wcześniej paliłem jakimś groszkiem no name w celu wygrzania podłogówki i spalał się lepiej.  Dodatkowo zauważyłem, że zużycie jest bardzo duże - temperatura w domu ustawiona na około 19 stopni - 5 grzejników, około 60m2 ogrzewania podłogowego. Z tego co udało mi się obliczyć dobowo spala ok. 30kg groszku, co przy panujących temperaturach jest słabym wynikiem.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie porady

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.