mhosaja Opublikowano 17 Listopada 2018 #1 Opublikowano 17 Listopada 2018 Grupa wsparcia dla pelleciarzy z Mazowsza :)Zaobserwowałem spore wahania cen pelletu w różnych rejonach Polski. U mnie na Mazowszu to jakiś kosmos! Co prawda zakupy zacząłem w październiku, wiec siłą rzeczy ceny są wyższe.Proponuje, aby w tym wątku wymieniać się suchymi danymi na temat miejsc, cen i opinii nt. konkretnych pelletów dostępnych w woj. mazowieckim.Z własnego doświadczenia zauważyłem, że popyt na pellet jest na tyle duży, że niejednokrotnie 50km było dla sprzedawcy zaporową odległością...Tak więc, mieszkając pod Legionowem próbowałem pelletu noname z Łajsk w cenie 900zl/t. 80% trocin iglastych 20% liściastych. W wodzie rozpuścił się 20s. Palił się bardzo ładnie i bez spieków. Tylko ta cena...Obecnie palę pelletem Maximer kupionym w Chotomowie za 800zł/t. Rozpala się dłużej, czasem powstają niewielkie spieki, ale spała się raczej bezproblemowo. Jednak wciąż chciałbym spróbować czegoś tańszego... Cytuj
Darbatt Opublikowano 17 Listopada 2018 #2 Opublikowano 17 Listopada 2018 Ja mieszkam w Warce i tańszego pelletu jak 800 zł za tonę nie dostane , horror jakiś, nie daj Boże żeby zabrakło towaru w styczniu czy lutymWysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
mhosaja Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 19 Listopada 2018 Rozumiem, że kupujesz u lokalnego sprzedawcy? Cytuj
Darbatt Opublikowano 19 Listopada 2018 #4 Opublikowano 19 Listopada 2018 Tak, probowalem już w kilku miejscach, ostatnio kupilem Pellet 8 mm no name ale naprawdę dobrej jakości po 770 zł za tonę ale aktualnie cena to już 870 zł Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
kezorbz Opublikowano 3 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Hej, Ja kupije w miejscowości Dobre koło Mińska Mazowieckiego. 800 pln tona iglastego, teraz ma tez drugi za 750 za tone troche wiecej popiołu daje. Test wody wlasnie robie i kalafior w 30s jak narazie zero syfu w szklance. Jakby co to podaje kontakt 501 672 770. Pan ma aukcje na olx. Dostalem na niego namaiar z polecenia i jestem zadowolony. Worki no name. W sezonie zazwyczaj podnosi cene o 50 zlotych. Znalazlem też skład w w miejscowości Dębe Wielkie, kawalek za Mińskiem i tam maja duzo towaru wklejam cennik ktory dostalem. I wczoraj dowiedzialem sie że w Kałuszynie na skladzie "Witowski" maja bukowyo-iglasty. Ciemny pellet. Podobno 900pln. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez kezorbz Cytuj
palacz66 Opublikowano 11 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Ja kupuje tu i jeszcze tak dobrego pelletu nie widziałem. Polecam naprawdę warto Cytuj
rymol Opublikowano 11 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Wiesz coś więcej na temat tego producenta? Skąd biorą trociny i jaka cena? Cytuj
palacz66 Opublikowano 11 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Powiększ zdjęcie jest numer telefonu proszę dzwonić ja kupowałem we wrześniu cena ok 800zl, trocin sosna, świerk i modrzew z tego co pamiętam. Cytuj
mhosaja Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor #9 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Ja dzwoniłem tam w listopadzie. Cena 900 plus transport :/ Cytuj
mhosaja Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor #10 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Ten Maximer w Chotomowie ciągle po 800. Dzwoniłem do producenta podpytać o te spieki w pellecie z certyfikatem DIN i powiedzieli, że co prawda mają DIN, ale nie certyfikują każdej partii, a ich pellet w zimie to nie to samo, co w lecie... Dam mu jeszcze jedną szansę w maju/czerwcu, a teraz szukam dalej :) Cytuj
rymol Opublikowano 13 Grudnia 2018 #11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Ja palę tym Maximerem już 2 sezon i w zeszłym roku spieków nie było. W tym roku po spaleniu 200kg mam w popielniku ze 3 grudki wielkości kciuka - nie stanowi to żadnego problemu dla mnie, kupowałem go po 750zł + transport. Po rozpuszczeniu w wodzie w porównaniu z Lavą ma grubsze i ciemniejsze trociny, myślę że składa się głównie z trocin drzew liściastych (może to być brzoza bo znalazłem kawałek łuski kory brzozowej w jednym worku). Ma domieszane trochę trociny sosny. Poniżej test szklanki.3 zdjęcia robione w różnym odstępie czasowym. Kubki od lewej: Lava, Maximer 2018, Maximer 2017, Fireolet W dniu 11.12.2018 o 23:51, mhosaja napisał: ich pellet w zimie to nie to samo, co w lecie co to ma niby znaczyć? W lecie mają inne trociny, lepsze? Cytuj
TomaszS1 Opublikowano 15 Grudnia 2018 #12 Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Polecam pellet z Ostrowii Mazowieckiej z firmy ekodom. 13 zł za woreczek *** Edytowane 15 Grudnia 2018 przez Ryszard Komercyjna oferta usunięta Cytuj
mhosaja Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor #13 Opublikowano 17 Grudnia 2018 W dniu 13.12.2018 o 23:26, rymol napisał: co to ma niby znaczyć? W lecie mają inne trociny, lepsze? W zimie jest gorszy dostęp do surowca i dodają np. zrzyny tartaczne, które zawierają korę i piasek... Spróbuję podejść do Maximera w lecie, tak, jak sugerował producent, bo na razie to dla mnie dyskwalifikacja. W zeszłym tygodniu kupiłem 3 tony pelletu ukraińskiego, a właściwie odkupiłem, bo sąsiad z pobliskiej wsi zamówił tira. 700zł/t, sosna, ale podobno A2. Wziąłem w ciemno, bo cena dobra... Pali się pięknie. Ogień 90-100%, rozpala się szybciej, a spieki jeszcze się nie pojawiły. Palę nim od soboty i uważam, że na tą cenę w mojej okolicy, jak na towar kupowany w zimie, to strzał w dziesiątkę. Cytuj
eliks Opublikowano 18 Grudnia 2018 #14 Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Też palę Ukrainą kupiona w wakacje. Testowałem jak i wy tutaj ale najlepszy test to zasypanie kotła. Jestem bardzo zadowolony, po liściasto-iglastym towarze z Pietrzwaldu pod Ostróda, ten jest bardziej kaloryczny. Edytowane 18 Grudnia 2018 przez eliks Cytuj
mhosaja Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor #15 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zauważone w innym temacie, ale myślę, że będzie tu pasować. W dniu 7.01.2019 o 21:00, arek1263 napisał: Odkąd palę pelletem zawsze kupowałem opał z certyfikatem ostatnio non stop Olczyk wcześniej Barlinek. Ostatnio kupującna składzie olczyka zobaczyłem jakieś PSP, zapytałem, a sprzedawca " To Ukraina, pakowana w Polsce podobno ładnie się spala bez spieków po 13 zł " Wziąłem więc na jeden zasyp 10 worków. Bajka. Polecam Cytuj
mhosaja Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor #16 Opublikowano 9 Stycznia 2019 A ukraiński pellet, którym tak się zachwycałem przed świętami okazał się nieporozumieniem. Dla ciekawskich, moje borykania się z nim można śledzić tutaj... Wniosek - nie dla psa kiełbasa :P Jak się chce palić płytami meblowymi z piaskiem, to lepiej zainwestować w większy palnik... Cytuj
arek1263 Opublikowano 28 Stycznia 2019 #17 Opublikowano 28 Stycznia 2019 W dniu 3.12.2018 o 08:14, kezorbz napisał: Widzę że na jednym składzie kupujemy. Ja mieszkam obok Dębe więc u niego tylko biorę. Ten ukraiński brałeś w Dębe wielkim? Nie wiem o co chodzi ale jak pytałem czy będzie ten psp latem to właściciel składu powiedział że raczej nie bo cena skoczyła i teraz jest gorszej jakości. On wziął dużą partie latem i jest pewny tego że to dobry towar co nie robi spieków a u niego rzekomo tylko dobry towar i byle czego nie sprowadzi. Sporo jest osób co się załatwiło super ofertą z olx.... U mnie palnik samoczyszczacy i ładny popioł . Oczywiście test wagowy robiłem i tylko 16,7 kg/h mi wyszło żaden inny tak lekki nie był na teście więc sypie aż 4,1 sek choć w te mrozy ostatnie wychodziło po 28 do 30 kg na dobę. Więc spalanie nie odbiega dużo od poprzedniego którym paliłem czyli olczyka może 1 kg max 2 spaliłbym na dobę mniej... ale kto to wie nie ma takich samych warunków na zewnątrz by móc porównać. Na mojej tekli przetestowałem wiele markowych i uważam że optymalny to Olczyk, PSP z tej partii co teraz jest w Dębem, lub maximer, bo nie odczułem jakiejś euforii paląc lavą olimpem czy barlinkiem. Ten ostatni, fakt daje najmniej popiołu. Cytuj
RafałPiwosz Opublikowano 16 Lutego 2019 #18 Opublikowano 16 Lutego 2019 Witam wszystkich, mieszkam w okolicach Wyszkowa i w ubiegłym roku w maju rozpocząłem przygodę z pelletem. Piec Sokół na ekogroszek palnik ekoenergia czy jakos tak i 1 sezon paliłem ekogroszkiem, ale spieki dużo popiołu no i brudno -wiadomo węgiel. Kupiłem wiec 5 palet pelletu 8mm maximer po 700pln za palete (1050kg) w maju 2018 + transport i powiem że jestem zadowolony. Paliłem od maj do teraz (mamy 16-luty). W lato tylko woda wiec zasobnik (15 worków - 225kg) wystarczał na 2 m-ce, w zime dosypuje co sobota od 13 do 15 worków czyli wychodzi ok 30 kg na dobę. Z 5 palet zostało mi jeszcze nieco ponad 1 paleta. Pellet dość ciemny delikatne spieki wielkosci małego palca - ale po spiekach z groszku to są one niezauważalne. Cena na dziś to 790/t - plailem po 680/t wiec sporo drozej, ale znow kolo kwietnia - maja musze sie odezwać moze bedzie taniej. Cytuj
mhosaja Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor #19 Opublikowano 16 Lutego 2019 Maximera kupujesz bezpośrednio u producenta?Pomysł, żeby się przesiąść z ekoenergii na kipi. Jak tak zrobiłem - niebo a ziemia... Cytuj
eliks Opublikowano 16 Lutego 2019 #20 Opublikowano 16 Lutego 2019 Napiszę tylko, bo to nadal mazowieckie, ale sam kraniec. Miejscowość Straszewy, fabryka pelletu Libero. Warto. Cytuj
sambor Opublikowano 16 Lutego 2019 #21 Opublikowano 16 Lutego 2019 Pellet Libero to bez problemu można kupić i w Żyradowie - tam mają duży magazyn i sprzedaż na miejscu lub z dostawą. Brałem kilka razy od nich - mogę polecić. Cytuj
eliks Opublikowano 17 Lutego 2019 #22 Opublikowano 17 Lutego 2019 Tak, dokładnie. Ja mam ten komfort że mieszkam 15km od fabryki ale już w innym województwie ☺ Cytuj
palacz66 Opublikowano 17 Lutego 2019 #23 Opublikowano 17 Lutego 2019 (edytowane) Ja polecam EcoPolmar koło Goworowa. W porównaniu do pelletu z Wielbarka ten jest o niebo lepszy. I jeszcze tak dobrego nie widziałem. Jak mam kupić za 600-700zl to wolę ten za 100 więcej ale jestem mega zadowolony. W tym sezonie zima łaskawa spaliłem ok 2 ton więc rewelka. Muszę podjechać niech chłopaki mi rezerwuja 3 tony na zimę. Edytowane 17 Lutego 2019 przez palacz66 Cytuj
arek1263 Opublikowano 20 Lutego 2019 #24 Opublikowano 20 Lutego 2019 Ktoś miał z tym styczność? 13.5 worek, dane z opakowania mało konkretne, niezły rozrzut, zasypalem właśnie 10 worków na próbę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi