Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odwrotne podłączenie zasilania i powrotu CO

maras723

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów!

Mieszkam w domu typu bliźniak, parter oraz piętro. Na parterze rozprowadzona podłogówka, a na górze na korytarzu i w łazience podłogówka oraz w trzech pozostałych pokojach grzejniki. W łazience znajduje się również grzejnik drabinkowy. Cała instalacja CO zasilana jest z dwufunkcyjnego pieca kondensacyjnego firmy Junkers. Piec ma zainstalowaną pompę na powrocie. Druga pompa pracuje przy rozdzielaczu podłogówki.

Na dworze już się nieco ochłodziło i na dobre rozpocząłem sezon grzewczy, jednak od razu pojawiły się problemy. Na rysunku z rozdzielaczem podłogówki zaznaczyłem jak moim zdaniem powinno być podłączone zasilanie i powrót. Przed pompą podłogówki znajduje się mieszacz i kolorowe strzałki na jego obudowie wskazują również na taki układ zasilanie/powrót. Problem w tym, że po włączeniu ogrzewania (temperatura na piecu 50'C) grzejniki na górze zrobiły się tylko lekko ciepłe (nawet nie 20'C mimo odkręcenia na 5) z kolei na podłogówce nie udało mi się osiągnąć na górnej belce rozdzielacza (zasilanie) temperatury wyższej niż 25'C. Kręciłem mieszaczem od ustawienia na 1 do ustawienia na 6 i w zasadzie nic się nie zmieniało. Przeprowadziłem kilka testów. Najpierw wyłączyłem pompę podłogówki - po kilku sekundach gorąca zrobiła się lewa rurka (teoretyczny powrót) i dolna belka rozdzielacza osiągnęła temperaturę ustawioną na piecu (wskazanie było około 48'C). Prawa rurka chłodna, bez zmian. Dodatkowo po wyłączeniu pompy podłogówki grzejniki na górze zrobiły się momentalnie gorące. Co ciekawe w każdym z grzejników gorąca woda pojawiła się na prawej (zewnętrznej) rurce grzejnika, a więc teoretycznie na jego powrocie.

Nie jestem hydraulikiem, ale wydaje mi się, że rury zasilająca i powrotna z pieca gazowego są podpięte odwrotnie i rozwiązaniem problemu byłoby ich skrzyżowanie. Dodam, że z pieca woda zasilająca wypływa prawidłowo z lewej strony (według instrukcji). Prosiłbym o pomoc w określeniu problemu i najmniej inwazyjnej naprawie. Dodatkowo czy w układzie z podłogówką czegoś nie brakuje, nie trzeba dodać jakichś elementów?

Dodatkowo - w jaki jeszcze inny sposób mogę stwierdzić, że rury zasilająca i powrotna są odwrotnie podłączone? Czy praca układu CO przy złym podłączeniu może wpłynąć na uszkodzenie instalacji lub pieca?

Pozdrawiam, Marek

Grzejnik.jpg

Piec.jpg

Podłogówka.jpg

Opublikowano

Wnioskuję, że instalacja niedawno została wykonana bądź była modernizowana. W takim wypadku zalecam w pierwszej kolejności skontaktować z osobą, która to wykonała.

Opublikowano

Trzy grzejniki na górze. Podłogówka na górze zapewne za pomocą RTL. Do tego podłogówka na dole i to wszystko zasilane rurką PEX 20. Krótko mówiąc - to nie będzie działać.

Opublikowano

Zdjęcie 1/  zasilanie od wewnętrznej strony grzejnika/lewej

zdjęcie2/ zsilanie c.o. z lewej, obok zasilanie zasobnika cwu, środek-gaz, potem od prawej to powrót c.o. i powrót cwu (rura z zaworem zwrotnym)

zdjęcie3/ no właśnie...@digitrax już napisał wszystko

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Pomijając na razie kwestię samej podłogówki, to czy na pewno w mojej instalacji zamienione jest zasilanie z powrotem CO? Jeżeli tak, to czy skrzyżowanie rur zasilania/powrotu pod piecem rozwiąże problem złego podłączenia?

Opublikowano

Czyli najlepiej wyłączyć grzejniki na 0, aby ostygły, a potem włączyć na 5 i sprawdzić, która rura się nagrzewa pierwsza, tak? Dodam, że gdy skręcę jakikolwiek grzejnik poniżej 3, to wszystkie po czasie zaczynają drgać, hałasować, jakby ktoś uderzał w środku czymś metalowym. EDIT: Sprawdziłem i po odkręceniu grzejnika na 5 ciepła zaczęła robić się zewnętrzna rurka, a więc odwrotnie niż powinno.

A co w przypadku podłogówki i zasilania rozdzielacza? Jak to sprawdzić?

Dodatkowo muszę dodać, że od wczoraj nic nie zmieniałem, a dziś już grzejniki grzeją i na podłogówkę (górna belka) idzie jakieś 29'C. Czy to w ogóle możliwe, aby CO działało, gdy zasilanie jest zamienione z powrotem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.