Dragster Opublikowano 4 Listopada 2018 #226 Opublikowano 4 Listopada 2018 Tutaj masz taką samą sytuację.
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #227 Opublikowano 4 Listopada 2018 Panowie a ZZ na powrotach grup mają być na obu grupach czy tylko na jednej tej bliżej zaworu 4D?
JacekFF Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor #228 Opublikowano 6 Listopada 2018 Był dziś hydraulik zobaczyć co ma zmienić. Mówi że zmieni co chcę ale : - pompa która daje na grzejniki i na grupy jest potrzebna. Jeśli przepnę grupy przed pompę od grzejników będę potrzebował jeszcze jednej na powrocie do kotła. - co do zbiornika. Oczywiście przepnie na zasilanie ale mówi mi że pompy które są na wyjściu z kotła będą zasysały wodę ze zbiornika wyrównawczego? Czy to jest możliwe?
hajtaler428 Opublikowano 6 Listopada 2018 #229 Opublikowano 6 Listopada 2018 Ta pompa jest potrzebna ale w miejscu gdzie miałeś to wskazane a pompa na powrocie jest konieczna bez względu gdzie będzie zamontowana pompa CO. Podłączenie naczynia wg poprawki jest zgodne z normą i nic nie będzie wysysać. W naczyniu nie ma obiegu wody. Woda w nim "robi za korek" dlatego naczynie ma być ponad innymi elementami instalacji
JacekFF Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor #230 Opublikowano 6 Listopada 2018 To nie wiem co on piepszy że te grupy bez tej pompy nie wydolą. A przy okazji odniósł byś je jeszcze do tego tematu :
Dragster Opublikowano 6 Listopada 2018 #231 Opublikowano 6 Listopada 2018 Te grupy sobie same z kotła wodę zaciągną. Niech on się o to nie martwi :) Być może za dużo patrzył na schematy podłączeń kotłów gazowych i grup pompowych zintegrowanych z rozdzielaczem a to działa na innej zasadzie bo tam jest bypass.
gmaj22 Opublikowano 6 Listopada 2018 #232 Opublikowano 6 Listopada 2018 Otóz to.... :) Nierozsądna rzeczą jest kopiowanie innych rozwiązań bez znajomości zasad i reguł, jakie nimi rządzą.
JacekFF Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor #233 Opublikowano 6 Listopada 2018 2 godziny temu, Dragster napisał: Mnie za to trochę rozbawiła teoria o zaciąganiu wody ze zbiornika przez pompy jeśli podepnie na wyjściu z kotła.
Dragster Opublikowano 6 Listopada 2018 #234 Opublikowano 6 Listopada 2018 Może pomylił z naczyniem przeponowym które faktycznie montuje się na powrocie ale to nie ten układ.
antek55 Opublikowano 7 Listopada 2018 #235 Opublikowano 7 Listopada 2018 21 godzin temu, JacekFF napisał: Był dziś hydraulik zobaczyć co ma zmienić. Mówi że zmieni co chcę ale : - pompa która daje na grzejniki i na grupy jest potrzebna. Jeśli przepnę grupy przed pompę od grzejników będę potrzebował jeszcze jednej na powrocie do kotła. - co do zbiornika. Oczywiście przepnie na zasilanie ale mówi mi że pompy które są na wyjściu z kotła będą zasysały wodę ze zbiornika wyrównawczego? Czy to jest możliwe? popros hydraulika niech narysuje schemat wg jego propozycji
hajtaler428 Opublikowano 7 Listopada 2018 #236 Opublikowano 7 Listopada 2018 A po co rysunek? Jego propozycja to tak jak jest teraz podłączone. Jego zdaniem tak jest ok
JacekFF Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #237 Opublikowano 7 Listopada 2018 Jego propozycja to przepięcie pompy tylko na grzejniki i dołożenie pompy na powrót. Tzn jego zdaniem pompa na powrocie będzie potrzebna tylko wtedy gdy usunę tą przed grupami. 19 godzin temu, Dragster napisał: Mnie za to trochę rozbawiła teoria o zaciąganiu wody ze zbiornika przez pompy jeśli podepnie na wyjściu z kotła.
Dragster Opublikowano 7 Listopada 2018 #238 Opublikowano 7 Listopada 2018 20 minut temu, JacekFF napisał: Jego propozycja to przepięcie pompy tylko na grzejniki i dołożenie pompy na powrót. Czyli dokładnie tak jak piszemy. Tylko powrót pomiędzy zaworem 4D a kotłem.
JacekFF Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #239 Opublikowano 7 Listopada 2018 Tak jak piszemy ale jego zdaniem tak jest dobrze jak jest. Ma w tym tygodniu wpaść między robotami podpiąć zbiornik wyrównawczy tak jak na być. Zawór 4d już przestawiłem. Hydraulik powiedział żebym przez kilka dni palił i obserwował co się dzieje tzn czy pompa grzejnikowa coś zakłuca czy nie, jaka jest temp powrotu itp. Jak będzie coś nie tak to w przyszłym tygodniu zmieni podłączenie tak jak to opisujecie. 19 godzin temu, Dragster napisał: Mnie za to trochę rozbawiła teoria o zaciąganiu wody ze zbiornika przez pompy jeśli podepnie na wyjściu z kotła.
odpowietrznik Opublikowano 7 Listopada 2018 #240 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zawór 4D przestawiłeś czyli teraz masz niezgodnie z instrukcją montażu Herza)
JacekFF Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #241 Opublikowano 7 Listopada 2018 Z instrukcją tak ale chyba taka zmiana jest dopuszczalna przez herza ponieważ na odwrocie jest skala właściwa do zaworu po zmianie
odpowietrznik Opublikowano 7 Listopada 2018 #242 Opublikowano 7 Listopada 2018 Skala jest "nieważna" można ją dostosować do każdego położenia zaworu.Ważne jest położenie zawieradła w nazwijmy to pozycji wyjściowej czyli na wpół otwarty a później się odpowiednio zakłada skalę. W dodatku dziwi mnie fakt że w Herzu zawory 1/2" i 3/4" mają ustawienie przegrody jak inne firmy czyli prostopadle do zasilania ze źródła ciepła a dla większych zaworów>1" przegroda jest równolegle
RedEd Opublikowano 7 Listopada 2018 #243 Opublikowano 7 Listopada 2018 A podpięte te grzejniki aby sprawdzić czy ta pompa i grupy się nie zakłócają?
JacekFF Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #244 Opublikowano 7 Listopada 2018 Grzejniki nie są podpięte. Ale z tego co piszecie to problemem jest pompa która ocha wodę w grupy. Grzejników nie ma ale pompa działa
Dragster Opublikowano 7 Listopada 2018 #245 Opublikowano 7 Listopada 2018 Jak Tobie te dwie grupy zaciągną z tych grzejników to zrozumiesz co jest nie tak :) Specjalnie nie piszę o problemach na samych grupach bo to oczywiste.
JacekFF Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #246 Opublikowano 7 Listopada 2018 Pewnie się dowiem bo z tematu za dużo się nie dowiedziałem. Oczywiście dowiedziałem się co jest źle podłączone za co wam dziękuję jednak o samych skutkach takiego podłączenia każdy milczy. Wygląda tak jak by każdy tylko teoretycznie spotkał się z takim podłączeniem a w praktyce tak naprawdę nie wiadomo jak to będzie działać, jakie będą konsekwencje lub efekty takiego podłączenia. Do tej pory grzałem 4 dni i temp na grupach była taka jak ustawiłem, temp powtotu była niska ale przez zawór 4d. Jak zawór przestawiłem temp powrotu pięknie poszła w górę. Także zawór 4d daje rade bez pompy. Może coś się popiepszy jak będą uruchomione grzejniki ale narazie się o tym nie dowiem. Zrobiłem rozeznanie i u znajomych też kotły działają tylko na zaworach 4d i temp powrotu mają odpowiednią. Hydraulik ma zmienić wymienione przez was rzeczy ale jak mnie zapytał w czym takie podłączenie jest złe tzn co może działać źle nie umiałem mu odpowiedzieć. Twierdzi że od lat tak montuje kotły i nigdy nic nie poprawiał bo wszystko działa poprawnie. Także trochę mnie zgasił :-)
Gość Opublikowano 7 Listopada 2018 #247 Opublikowano 7 Listopada 2018 32 minuty temu, JacekFF napisał: Hydraulik ma zmienić wymienione przez was rzeczy ale jak mnie zapytał w czym takie podłączenie jest złe tzn co może działać źle nie umiałem mu odpowiedzieć Zrób tak jak koledzy z forum radzą,tylko jaką masz gwarancję,że będzie to działać poprawnie. Następne modyfikacje będą już Ciebie sporo kosztować a też instalator może już na Ciebie patrzeć z "byka".
JacekFF Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #248 Opublikowano 7 Listopada 2018 No niestety nie mam żadnej gwarancji ale liczę na to że tyle osób by mnie w *** nie robiło.
Dragster Opublikowano 8 Listopada 2018 #249 Opublikowano 8 Listopada 2018 Do tej jednej grupy powinieneś jeszcze podłączyć siłownik i spiąć sterowanie temperaturą za zaworem ze sterownikiem. Nie zapominaj, że masz dwie różne grupy pompowe. Jednej manualnie nie wysterujesz. Piszę o tej skierowanej w dół.
JacekFF Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #250 Opublikowano 8 Listopada 2018 Tak dla tej grupy skierowanej w dół planuję kupić siłownik i sterownik pokojowy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.