Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4D a problem z temp kotła

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tutaj masz taką samą sytuację.

Opublikowano

Był dziś hydraulik zobaczyć co ma zmienić. Mówi że zmieni co chcę ale :

- pompa która daje na grzejniki i na grupy jest potrzebna. Jeśli przepnę grupy przed pompę od grzejników będę potrzebował jeszcze jednej na powrocie do kotła. 

- co do zbiornika. Oczywiście przepnie na zasilanie ale mówi mi że pompy które są na wyjściu z kotła będą zasysały wodę ze zbiornika wyrównawczego? Czy to jest możliwe? 

Opublikowano

Ta pompa jest potrzebna ale w miejscu gdzie miałeś to wskazane a pompa na powrocie jest konieczna bez względu gdzie będzie zamontowana  pompa CO. Podłączenie naczynia wg poprawki jest zgodne z normą i nic nie będzie wysysać. W naczyniu nie ma obiegu wody. Woda w nim "robi za korek" dlatego naczynie ma być ponad innymi elementami instalacji

Opublikowano

Te grupy sobie same z kotła wodę zaciągną. Niech on się o to nie martwi :) Być może za dużo patrzył na schematy podłączeń kotłów gazowych i grup pompowych zintegrowanych z rozdzielaczem a to działa na innej zasadzie bo tam jest bypass.

Opublikowano

Otóz to.... :) Nierozsądna rzeczą jest kopiowanie innych rozwiązań bez znajomości zasad i reguł, jakie nimi rządzą.

Opublikowano

2 godziny temu, Dragster napisał:

Mnie za to trochę rozbawiła teoria o zaciąganiu wody ze zbiornika przez pompy jeśli podepnie na wyjściu z kotła.  

Opublikowano

Może pomylił z naczyniem przeponowym które faktycznie montuje się na powrocie ale to nie ten układ.

Opublikowano
21 godzin temu, JacekFF napisał:

Był dziś hydraulik zobaczyć co ma zmienić. Mówi że zmieni co chcę ale :

- pompa która daje na grzejniki i na grupy jest potrzebna. Jeśli przepnę grupy przed pompę od grzejników będę potrzebował jeszcze jednej na powrocie do kotła. 

- co do zbiornika. Oczywiście przepnie na zasilanie ale mówi mi że pompy które są na wyjściu z kotła będą zasysały wodę ze zbiornika wyrównawczego? Czy to jest możliwe? 

popros hydraulika niech narysuje schemat wg jego propozycji

Opublikowano

A po co rysunek? Jego propozycja to tak jak jest teraz podłączone. Jego zdaniem tak jest ok

Opublikowano

Jego propozycja to przepięcie pompy tylko na grzejniki i dołożenie pompy na powrót. Tzn jego zdaniem pompa na powrocie będzie potrzebna tylko wtedy gdy usunę tą przed grupami. 

19 godzin temu, Dragster napisał:

Mnie za to trochę rozbawiła teoria o zaciąganiu wody ze zbiornika przez pompy jeśli podepnie na wyjściu z kotła.  

Opublikowano
20 minut temu, JacekFF napisał:

Jego propozycja to przepięcie pompy tylko na grzejniki i dołożenie pompy na powrót.

Czyli dokładnie tak jak piszemy. Tylko powrót pomiędzy zaworem 4D a kotłem.

Opublikowano

Tak  jak piszemy ale jego zdaniem tak jest dobrze jak jest. Ma w tym tygodniu wpaść między robotami podpiąć zbiornik wyrównawczy tak jak na być. Zawór 4d już przestawiłem. Hydraulik powiedział żebym przez kilka dni palił i obserwował co się dzieje tzn czy pompa grzejnikowa coś zakłuca czy nie, jaka jest temp powrotu itp. Jak będzie coś nie tak to w przyszłym tygodniu zmieni podłączenie tak jak to opisujecie. 

19 godzin temu, Dragster napisał:

Opublikowano

Skala jest "nieważna" można ją dostosować do każdego położenia zaworu.Ważne jest położenie zawieradła w nazwijmy to pozycji wyjściowej  czyli na wpół otwarty a później się odpowiednio zakłada skalę.

W dodatku dziwi mnie fakt że w Herzu zawory 1/2" i 3/4" mają ustawienie przegrody jak inne firmy czyli prostopadle do zasilania ze źródła ciepła a dla większych zaworów>1" przegroda jest równolegle

Opublikowano

A podpięte te grzejniki aby sprawdzić czy ta pompa i grupy się nie zakłócają?

Opublikowano

Jak Tobie te dwie grupy zaciągną z tych grzejników to zrozumiesz co jest nie tak :) Specjalnie nie piszę o problemach na samych grupach bo to oczywiste.

Opublikowano

Pewnie się dowiem bo z tematu za dużo się nie dowiedziałem. Oczywiście dowiedziałem się co jest źle podłączone  za co wam dziękuję jednak o samych skutkach takiego podłączenia każdy milczy. Wygląda tak jak by każdy tylko teoretycznie spotkał się z takim podłączeniem a w praktyce tak naprawdę nie wiadomo jak to będzie działać, jakie będą konsekwencje lub efekty takiego podłączenia. 

Do tej pory grzałem 4 dni i temp na grupach była taka jak ustawiłem, temp powtotu była niska ale przez zawór 4d. Jak zawór przestawiłem temp powrotu pięknie poszła w górę. Także zawór 4d daje rade bez pompy. Może coś się popiepszy jak będą uruchomione grzejniki ale narazie się o tym nie dowiem. Zrobiłem rozeznanie i  u znajomych też kotły działają tylko na zaworach 4d i temp powrotu mają odpowiednią. 

Hydraulik ma zmienić wymienione przez was rzeczy ale jak mnie zapytał w czym takie podłączenie jest złe tzn co może działać źle nie umiałem mu odpowiedzieć. Twierdzi że od lat tak montuje kotły i nigdy nic nie poprawiał bo wszystko działa poprawnie. Także trochę mnie zgasił :-) 

Opublikowano
32 minuty temu, JacekFF napisał:

Hydraulik ma zmienić wymienione przez was rzeczy ale jak mnie zapytał w czym takie podłączenie jest złe tzn co może działać źle nie umiałem mu odpowiedzieć

Zrób tak jak koledzy z forum radzą,tylko jaką masz gwarancję,że będzie to działać poprawnie.

Następne modyfikacje będą już Ciebie sporo kosztować a też instalator może już na Ciebie patrzeć z "byka".

Opublikowano

Do tej jednej grupy powinieneś jeszcze podłączyć siłownik i spiąć sterowanie temperaturą za zaworem ze sterownikiem. Nie zapominaj, że masz dwie różne grupy pompowe. Jednej manualnie nie wysterujesz. Piszę o tej skierowanej w dół.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.