Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4D a problem z temp kotła

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, gmaj22 napisał:

Co zaś do zaworów zwrotnych na powrotach grup pompowych to tutaj to ładnie widać:

grupy i zz.jpg

tutaj też, sa w zaworach z niebieskimi termometrami

rozdzielacz-keller-z-grupami-pompowymi.j

Opublikowano
8 minut temu, gmaj22 napisał:

Wiesz, że przegroda jest w poziomie przy ustawieniu na 5. Więc jeśli przekręci w lewo na 10, to pompa zasysa całość z kotła a nie powrotu.

Tak, masz racje, wydawało mi sie, ze 10 jest po prawej stronie a zero po lewej, musiałem coś pomylić, dlatego pisałem aby skala była tak jak faktycznie jest i jak napisałeś

Opublikowano
2 godziny temu, Gonzo19 napisał:

tutaj też, sa w zaworach z niebieskimi termometrami

A tutaj : >>>LINK<<< masz wkładki ZZ do belki rozdzielacza na powroty oraz wkładki do zaworu odcinającego powrotnego. Swoją drogą ciekawe, raz jest w grupach pompowych a raz nie ma a moim zdaniem powinny być tak jak na rysunku kolegi @odpowietrznik.

Opublikowano

Ten zawór odcinający ma jeszcze jedną funkcję. Jak go przekręcisz w pół czyli o 45st to otwierasz ten ZZ który w nim jest(przynajmniej tak ma Afriso). Jakbyś chciał spuścić czy napełnić układ.

Opublikowano
7 godzin temu, Dragster napisał:

Swoją drogą ciekawe, raz jest w grupach pompowych a raz nie ma a moim zdaniem powinny być tak jak na rysunku kolegi @odpowietrznik.

wystarczy zrozumieć po co on jest i jak działa dany układ oraz jakie są zależności miedzy układami i wtedy będziesz wiedział.

7 godzin temu, Dragster napisał:

A tutaj : >>>LINK<<< masz wkładki ZZ do belki rozdzielacza na powroty oraz wkładki do zaworu odcinającego powrotnego.

układ przed rozdzielaczem traktujemy jako oddzielny obwód, a reszta jak napisałem wcześniej.

Opublikowano

Każdą grupę pompową traktujemy jako osobny układ. Zjawisko podsysania między układami na powrocie od strony źródła ciepła zachodzi to jest pewne tu nie ma czego rozumieć. Czy grupy pompowe są na rozdzielaczu czy też nie nie ma znaczenia.

Opublikowano
3 minuty temu, Dragster napisał:

Zjawisko podsysania między układami na powrocie od strony źródła ciepła zachodzi to jest pewne tu nie ma czego rozumieć.

czyli nie rozumiesz.

jak masz ustawiony zawór zwrotny na powrocie? czy jak będę zasysał wodę z powrotu innego obiegu to ten zawór mi to ograniczy - nie. dlaczego? pomyśl w która stronę ten ZZ przepuszcza.

Opublikowano

To Ty nie rozumiesz. Ten zawór zwrotny jest po to by w danym obiegu był powrót tylko z tego obiegu inaczej nie będziesz miał stabilnej temperatury za 3D bo będzie wchodził dodatkowy czynnik. Zawór jest za trójnikiem powrotu skierowany w stronę źródła ciepłą.

Opublikowano

zawór ZZ jest głównie po to aby nie było obiegu grawitacyjnego, po drugie aby w układzie nie było odwrotnego obiegu jesli jest wyłączona pompa, a po trzecie nie ma wpływu na działanie zaworu 3D, chyba, że jest układ z pompa kotłową mieszającą jak na obrazku wstawionym przez  @odpowietrznik

Opublikowano
12 godzin temu, gmaj22 napisał:

Wiesz, że przegroda jest w poziomie przy ustawieniu na 5. Więc jeśli przekręci w lewo na 10, to pompa zasysa całość z kotła a nie powrotu.

To nie powinno być właśnie tak że przy ustawieniu na 10 cała temp z kotła idzie na ogrzewanie a przy ustawieniu na 0 jest tylko obieg wewnątrz kotła?  Druga sprawa to skąd wiesz że na tych zdjęciach od herza kocioł jest z prawej strony. Tam nie ma żadnej wzmianki o tym. 

Opublikowano
12 godzin temu, gmaj22 napisał:

Rozrysowałem sobie jak to wygląda w tej chwili a jak będzie po zmianie. Praktycznie zmienia się tylko pozycja przy 5 reszta jest taka sama. 

IMG_20181104_104753.jpg

Opublikowano

1/ Tak właśnie powinno być :) I tak w tej chwili masz .

2/ Wiem po skali i ustawieniu przegrody, które sa na tym zdjęciu pokazane :)

Opublikowano
2 minuty temu, odpowietrznik napisał:

Wiadomo że na zdjęciach źródło ciepła z prawej.Widać po skali

Taz? Czyli źródło ciepła ma być po przeciwnej stronie niż 10 na skali?

Opublikowano
3 minuty temu, gmaj22 napisał:

1/ Tak właśnie powinno być :) I tak w tej chwili masz .

2/ Wiem po skali i ustawieniu przegrody, które sa na tym zdjęciu pokazane :)

Zdjęcie jest przekręcone. Ja mam tak jak w pierwszym wierszu a ty mówisz że ma być jak w drugim. 

IMG_20181104_105900.jpg

Opublikowano

Jacek...Nie gmatwaj sobie za bardzo, bo typów i zaworów i skal jest multum. Jedne mają ruchomą skalę, inne stałą, jeszcze inne (tak jak min. Herz) wskażnik przesunięty o 45 stopni względem pozycji przegrody. Postaraj sie zrozumieć sama zasadę działania, bez myslenia o skali i  umiejscowieniu wzgledem kotła.

PS:

Tak właśnie mówię, że przegroda w większości znanych mi zaworów 4D jest pionowo w pozycjineutralnej, czyli  na "5".

Oczywiscie przy pompie od góry zaworu.

Opublikowano

Właśnie staram się zrozumieć ale nie mogę pojąć dlaczego producent wypuszcza produkt i w instrukcji montażu blaszka w środku jest w poziomie przy 5 a wy piszecie że do prawidłowego działania blaszka ma być w pionie. 

Opublikowano

Nie Ty jeden się nad tym zastanawiasz :) Zauważ, że na  szkicach Herza, dla mniejszych zaworów DN15 i DN20 przegroda jest pionowo :) 

Tu jeszcze wchodzi w grę umiejscowienie pompy względem zaworu.

Opublikowano
1 godzinę temu, odpowietrznik napisał:

Wiadomo że na zdjęciach źródło ciepła z prawej.Widać to po skali.Dla kogoś kto zna zasadę przepływu w zaw.4D to oczywiste

JacekFF, bo pomyslę, że próbujesz nasz wkręcać i w końcu  moja cierpliwość sie skończy ;) 

@odpowietrznik już na to odpowiedział wczesniej. Dla kogoś znającego zasadę działania 4d pewne sprawy są oczywiste.

Dla Ciebie tez bedą, jesli ją poznasz.

Opublikowano

Nie irytuj się kolego bo poprostu odnoszę się do tego co napisał odpiwietrznik. Stwierdził że widać to po skali. Ze skali wynika że źródło zasilania jest z prawej czyli na przeciw 10. U mnie jak przestawię skalę czyli obrócę ją tak jak opusujesz 10 będzie po prawej czyli na przeciw źródła ciepła. Dlatego skojarzyłem że źródło ciepła i ta 10 są powiązane. 

Opublikowano

Nie zawsze.... Afriso ma skalę ruchomą a wskażnik stały  i tam "10" będzie od strony żródła ciepła/kotła. Pisałem juz o tym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.