Gonzo19 Opublikowano 3 Listopada 2018 #176 Opublikowano 3 Listopada 2018 32 minuty temu, gmaj22 napisał: Co zaś do zaworów zwrotnych na powrotach grup pompowych to tutaj to ładnie widać: tutaj też, sa w zaworach z niebieskimi termometrami
Gonzo19 Opublikowano 3 Listopada 2018 #177 Opublikowano 3 Listopada 2018 8 minut temu, gmaj22 napisał: Wiesz, że przegroda jest w poziomie przy ustawieniu na 5. Więc jeśli przekręci w lewo na 10, to pompa zasysa całość z kotła a nie powrotu. Tak, masz racje, wydawało mi sie, ze 10 jest po prawej stronie a zero po lewej, musiałem coś pomylić, dlatego pisałem aby skala była tak jak faktycznie jest i jak napisałeś
Dragster Opublikowano 3 Listopada 2018 #178 Opublikowano 3 Listopada 2018 2 godziny temu, Gonzo19 napisał: tutaj też, sa w zaworach z niebieskimi termometrami A tutaj : >>>LINK<<< masz wkładki ZZ do belki rozdzielacza na powroty oraz wkładki do zaworu odcinającego powrotnego. Swoją drogą ciekawe, raz jest w grupach pompowych a raz nie ma a moim zdaniem powinny być tak jak na rysunku kolegi @odpowietrznik.
JacekFF Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor #179 Opublikowano 3 Listopada 2018 U mnie w tych grupach są właśnie takie wkładki przy zegarze powrotu
Dragster Opublikowano 3 Listopada 2018 #180 Opublikowano 3 Listopada 2018 Ten zawór odcinający ma jeszcze jedną funkcję. Jak go przekręcisz w pół czyli o 45st to otwierasz ten ZZ który w nim jest(przynajmniej tak ma Afriso). Jakbyś chciał spuścić czy napełnić układ.
Gonzo19 Opublikowano 4 Listopada 2018 #181 Opublikowano 4 Listopada 2018 7 godzin temu, Dragster napisał: Swoją drogą ciekawe, raz jest w grupach pompowych a raz nie ma a moim zdaniem powinny być tak jak na rysunku kolegi @odpowietrznik. wystarczy zrozumieć po co on jest i jak działa dany układ oraz jakie są zależności miedzy układami i wtedy będziesz wiedział. 7 godzin temu, Dragster napisał: A tutaj : >>>LINK<<< masz wkładki ZZ do belki rozdzielacza na powroty oraz wkładki do zaworu odcinającego powrotnego. układ przed rozdzielaczem traktujemy jako oddzielny obwód, a reszta jak napisałem wcześniej.
Dragster Opublikowano 4 Listopada 2018 #182 Opublikowano 4 Listopada 2018 Każdą grupę pompową traktujemy jako osobny układ. Zjawisko podsysania między układami na powrocie od strony źródła ciepła zachodzi to jest pewne tu nie ma czego rozumieć. Czy grupy pompowe są na rozdzielaczu czy też nie nie ma znaczenia.
Gonzo19 Opublikowano 4 Listopada 2018 #183 Opublikowano 4 Listopada 2018 3 minuty temu, Dragster napisał: Zjawisko podsysania między układami na powrocie od strony źródła ciepła zachodzi to jest pewne tu nie ma czego rozumieć. czyli nie rozumiesz. jak masz ustawiony zawór zwrotny na powrocie? czy jak będę zasysał wodę z powrotu innego obiegu to ten zawór mi to ograniczy - nie. dlaczego? pomyśl w która stronę ten ZZ przepuszcza.
Dragster Opublikowano 4 Listopada 2018 #184 Opublikowano 4 Listopada 2018 To Ty nie rozumiesz. Ten zawór zwrotny jest po to by w danym obiegu był powrót tylko z tego obiegu inaczej nie będziesz miał stabilnej temperatury za 3D bo będzie wchodził dodatkowy czynnik. Zawór jest za trójnikiem powrotu skierowany w stronę źródła ciepłą.
Gonzo19 Opublikowano 4 Listopada 2018 #185 Opublikowano 4 Listopada 2018 zawór ZZ jest głównie po to aby nie było obiegu grawitacyjnego, po drugie aby w układzie nie było odwrotnego obiegu jesli jest wyłączona pompa, a po trzecie nie ma wpływu na działanie zaworu 3D, chyba, że jest układ z pompa kotłową mieszającą jak na obrazku wstawionym przez @odpowietrznik
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #186 Opublikowano 4 Listopada 2018 12 godzin temu, gmaj22 napisał: Wiesz, że przegroda jest w poziomie przy ustawieniu na 5. Więc jeśli przekręci w lewo na 10, to pompa zasysa całość z kotła a nie powrotu. To nie powinno być właśnie tak że przy ustawieniu na 10 cała temp z kotła idzie na ogrzewanie a przy ustawieniu na 0 jest tylko obieg wewnątrz kotła? Druga sprawa to skąd wiesz że na tych zdjęciach od herza kocioł jest z prawej strony. Tam nie ma żadnej wzmianki o tym.
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #187 Opublikowano 4 Listopada 2018 12 godzin temu, gmaj22 napisał: Rozrysowałem sobie jak to wygląda w tej chwili a jak będzie po zmianie. Praktycznie zmienia się tylko pozycja przy 5 reszta jest taka sama.
odpowietrznik Opublikowano 4 Listopada 2018 #188 Opublikowano 4 Listopada 2018 Wiadomo że na zdjęciach źródło ciepła z prawej.Widać to po skali.Dla kogoś kto zna zasadę przepływu w zaw.4D to oczywiste
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #189 Opublikowano 4 Listopada 2018 1/ Tak właśnie powinno być :) I tak w tej chwili masz . 2/ Wiem po skali i ustawieniu przegrody, które sa na tym zdjęciu pokazane :)
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #190 Opublikowano 4 Listopada 2018 2 minuty temu, odpowietrznik napisał: Wiadomo że na zdjęciach źródło ciepła z prawej.Widać po skali Taz? Czyli źródło ciepła ma być po przeciwnej stronie niż 10 na skali?
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #191 Opublikowano 4 Listopada 2018 3 minuty temu, gmaj22 napisał: 1/ Tak właśnie powinno być :) I tak w tej chwili masz . 2/ Wiem po skali i ustawieniu przegrody, które sa na tym zdjęciu pokazane :) Zdjęcie jest przekręcone. Ja mam tak jak w pierwszym wierszu a ty mówisz że ma być jak w drugim.
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #192 Opublikowano 4 Listopada 2018 Jacek...Nie gmatwaj sobie za bardzo, bo typów i zaworów i skal jest multum. Jedne mają ruchomą skalę, inne stałą, jeszcze inne (tak jak min. Herz) wskażnik przesunięty o 45 stopni względem pozycji przegrody. Postaraj sie zrozumieć sama zasadę działania, bez myslenia o skali i umiejscowieniu wzgledem kotła. PS: Tak właśnie mówię, że przegroda w większości znanych mi zaworów 4D jest pionowo w pozycjineutralnej, czyli na "5". Oczywiscie przy pompie od góry zaworu.
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #194 Opublikowano 4 Listopada 2018 Właśnie staram się zrozumieć ale nie mogę pojąć dlaczego producent wypuszcza produkt i w instrukcji montażu blaszka w środku jest w poziomie przy 5 a wy piszecie że do prawidłowego działania blaszka ma być w pionie.
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #195 Opublikowano 4 Listopada 2018 Nie Ty jeden się nad tym zastanawiasz :) Zauważ, że na szkicach Herza, dla mniejszych zaworów DN15 i DN20 przegroda jest pionowo :) Tu jeszcze wchodzi w grę umiejscowienie pompy względem zaworu.
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #196 Opublikowano 4 Listopada 2018 A skąd wiecie z której strony jest zasilanie na insyrukcji herza? Z zasady jest po przeciwnej stronie 10?
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #197 Opublikowano 4 Listopada 2018 1 godzinę temu, odpowietrznik napisał: Wiadomo że na zdjęciach źródło ciepła z prawej.Widać to po skali.Dla kogoś kto zna zasadę przepływu w zaw.4D to oczywiste JacekFF, bo pomyslę, że próbujesz nasz wkręcać i w końcu moja cierpliwość sie skończy ;) @odpowietrznik już na to odpowiedział wczesniej. Dla kogoś znającego zasadę działania 4d pewne sprawy są oczywiste. Dla Ciebie tez bedą, jesli ją poznasz.
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #198 Opublikowano 4 Listopada 2018 Nie irytuj się kolego bo poprostu odnoszę się do tego co napisał odpiwietrznik. Stwierdził że widać to po skali. Ze skali wynika że źródło zasilania jest z prawej czyli na przeciw 10. U mnie jak przestawię skalę czyli obrócę ją tak jak opusujesz 10 będzie po prawej czyli na przeciw źródła ciepła. Dlatego skojarzyłem że źródło ciepła i ta 10 są powiązane.
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #199 Opublikowano 4 Listopada 2018 Nie zawsze.... Afriso ma skalę ruchomą a wskażnik stały i tam "10" będzie od strony żródła ciepła/kotła. Pisałem juz o tym.
odpowietrznik Opublikowano 4 Listopada 2018 #200 Opublikowano 4 Listopada 2018 Tak jak ma autor tematu teraz zamontowany 4D jest zgodnie z instrukcją Herza.Mnie jedynie dziwi dlaczego Herz ma inaczej jak "reszta świata";)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.