Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4D a problem z temp kotła

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Dragster

Zastanów się po której stronie stoisz bo Twój poprzedni post jest przeciwieństwem tego co teraz piszesz-przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie.

Może zwróć uwagę na to jak zostało to wykonane a jak powinno być wykonane-inwestor widzi już wszyskie "byki",więc komu powinno zależeć...

I nikt nie pisał by kolega wykopał fachowca,lecz by się dogadał.

Z resztą nie ma co już rozpatrywać tego komu bardziej ma zależeć.

Opublikowano
26 minut temu, JacekFF napisał:

Rozumiem że teraz pompa w obiegu kotłowym to jest ta przed grupami pompowymi tak? 

Źle rozumiesz)Powinna być jeszcze jedna pompa na powrocie pomiędzy 4D a kotłem.Nie ma szans na grawitację w obiegu kotłowym,nigdy nie uzyskasz bez pompy wymaganej temp.powrotu chyba ze CWU na stałe ale to nie jest dobre rozwiązanie.I po co było pakować ten 4D?) jak i tak trzeba pompę.Sama pompa kotłowa załatwiłaby "problem" zimnego powrotu.4D to tylko pójscie w koszty

vxc.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Jamjestcichy napisał:

@Dragster

Zastanów się po której stronie stoisz bo Twój poprzedni post jest przeciwieństwem tego co teraz piszesz-przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie.

Może zwróć uwagę na to jak zostało to wykonane a jak powinno być wykonane-inwestor widzi już wszyskie "byki",więc komu powinno zależeć...

I nikt nie pisał by kolega wykopał fachowca,lecz by się dogadał.

Z resztą nie ma co już rozpatrywać tego komu bardziej ma zależeć.

Czego Ty nie rozumiesz? Ja napisałem tylko tyle że swoją instalację poprawiłem sam i mam dosyć takich fachowców. A komu innemu ma zależeć jak nie inwestorowi, by było dobrze? Gdyby kolega @JacekFF nie dopytał na forum byłby kompletnie nieświadomy.

Opublikowano

Kolego @Dragster gdybyś robił prywatnie u ludzi to byś nie miał wątpliwości komu powinno bardziej zależeć...

Inwestor wychodzi z założenia,że skoro bierze fachowca to wszystko będzie ok.

A ostatnia część wypowiedzi świadczy o tym,że autor tematu nie trafił na porządnego "fachowca".No zobaczymy czy chociaż posłucha uwag autora tematu.

Koniec z mojej strony spamu.

Pozdrawiam

Opublikowano

W 100% się zgadzam. Musiałeś mnie źle zrozumieć albo ja źle się wyraziłem.

Z mojej strony też koniec spamu.

Opublikowano

Nie zapominać o ZZ na powrotach grup pompowych albo sprawdzić, czy nie kryją sie pod "styropianami"

Opublikowano

Jestem umówiony z majstrem na przyszły tydzień na wymianę podłącza naczynia wzbiorczego. Nadal mówił coś o tym że pompa będzie cisła wodę do naczynia i że robię to na własną odpowiedzialność. Zaryzykuję bo myślę że tyle osób na forum by mnie nie wprowadzało w błąd. 

Niestety pomp nie chce się tykać bo mówi że wszystko jest dobrze podłączone. W sumie może ma rację bo podłogi grzały bez problemu. 

A teraz taki off top. Pisaliście że rury pex nie nadają się do naczynia wzbiorczego. Z ciekawości wziąłem kawałek rurku takiej z której mam zrobioną instalację czyli Pert/Al/Pert i gotowałem ją 20 minut w wodzie. I co ciekawe nic się z nią nie stało. Jest w całości, twarda jak przed zanurzeniem we wrzątku. 

Druga sprawa to normy i średnice rur które mają być podłączone do naczynia. W normie jest zapis o rurach min calowych a wejścia do zbiorników wyrównawczych są 3/4 cala i u mnie też takie jest. Po co prowadzić rurę calową by przed samym zbiornikiem ja zwężać? 

Opublikowano
5 godzin temu, JacekFF napisał:

No to prawda różnica między 4D a pompą to ok 300zł

ciekawe jaki masz sterownik czy  on obsługuje napedy mieszaczy i ile mieszaczy możesz podłączyć , zawór 4dr wykorzystaj do regulacji temperatury na grzejniki bo do ochrony powrotu to się ona nie nadaje za mały , ochronę powrotu realizuj  za pomocą pompy kotłowej(przewałowej) może byc ta która teraz daje na grzejniki . jeśli nie masz grzejników to zostaw na zasilaniu  odejście na nie poprzez zawór 4dr instalacja cała zrobiona bez pojęcia (obecnie trudno spotkac instalatora który wie jak prawidłowo zmontować np ochrone powrotu )

Opublikowano
6 godzin temu, odpowietrznik napisał:

Źle rozumiesz)Powinna być jeszcze jedna pompa na powrocie pomiędzy 4D a kotłem.Nie ma szans na grawitację w obiegu kotłowym,nigdy nie uzyskasz bez pompy wymaganej temp.powrotu chyba ze CWU na stałe ale to nie jest dobre rozwiązanie.I po co było pakować ten 4D?) jak i tak trzeba pompę.Sama pompa kotłowa załatwiłaby "problem" zimnego powrotu.4D to tylko pójscie w koszty

vxc.jpg

Opublikowano
9 minut temu, JacekFF napisał:

Pisaliście że rury pex nie nadają się do naczynia wzbiorczego

Tu nie chodzi o to czy się nadaje czy nie.Tu chodzi o to,że ma być zgodnie z normą,czyli stal minimum 1" lub cu 28.

Weż pod uwagę,że pex 32 (odpowiednik cu28) ma zwężenie na kształtkach,więc też się nie nadaje.

9 minut temu, JacekFF napisał:

W normie jest zapis o rurach min calowych a wejścia do zbiorników wyrównawczych są 3/4 cala i u mnie też takie jest

Bo instalator kupił to co miał pod ręką.Ja mam zbiornik wyrównawczy tylko 10l i gwint 1"

Opublikowano
9 minut temu, antek55 napisał:

ciekawe jaki masz sterownik czy  on obsługuje napedy mieszaczy i ile mieszaczy możesz podłączyć , zawór 4dr wykorzystaj do regulacji temperatury na grzejniki bo do ochrony powrotu to się ona nie nadaje za mały , ochronę powrotu realizuj  za pomocą pompy kotłowej(przewałowej) może byc ta która teraz daje na grzejniki . jeśli nie masz grzejników to zostaw na zasilaniu  odejście na nie poprzez zawór 4dr instalacja cała zrobiona bez pojęcia (obecnie trudno spotkac instalatora który wie jak prawidłowo zmontować np ochrone powrotu )

Pierwsza strona...Tam jest wszystko: jakim kocioł, jaki sterownik.

Opublikowano

grupy pompowe zasilic z kotła , nie redukować wyjścia z kotła  tylko z tej srednicy roprowadzic  5 odpływow 1na zawór  4dr do grzejników

2,3 do grup pompowych 4 pompa przewałowa, 5 pompa cwu,

co do przesłony zaworu 4dr to zawsze w pionie w stosunku do zasilania 

pozdrawiam 

Opublikowano

To po cholerę są wprowadzane do obrotu części które zgodnie z prawem nie mogą być używane.

U mnie w domu gdzie obecnie mieszkam jest zbiornik wyrównawczy na rurkach 1/2 cala i działa bez problemu. Nieraz zagotowała się woda. 

Opublikowano
1 minutę temu, antek55 napisał:

grupy pompowe zasilic z kotła , nie redukować wyjścia z kotła  tylko z tej srednicy roprowadzic  5 odpływow 1na zawór  4dr do grzejników

2,3 do grup pompowych 4 pompa przewałowa, 5 pompa cwu,

co do przesłony zaworu 4dr to zawsze w pionie w stosunku do zasilania 

pozdrawiam 

Zawsze w pionie w stosunku do zasilania ale przy jakim ustawieniu? 

Opublikowano
3 minuty temu, JacekFF napisał:

Zawsze w pionie w stosunku do zasilania ale przy jakim ustawieniu? 

obojętnie  czy z prawej czy z lewej wtedy kręci sie w odpowiednia stronę, ja dochodziłem do prawidłowej pozycji poprzez narysowanie zaworu , instalator zostawił mi w poziomie co skutkowało  drganiami cisnienia (układ zamknięty)

Opublikowano

Neutralnym, czyli na "5" Kolega właśnie potwierdził to, o czym od wczoraj bezskutecznie próbuję Ci powiedzieć.

Opublikowano

Poniższa grafika przedstawia zasadę działania zaworu 4-drogowego.

Zasada działania zaworu 4-drogowego.

Opublikowano
3 minuty temu, gmaj22 napisał:

Neutralnym, czyli na "5" Kolega właśnie potwierdził to, o czym od wczoraj bezskutecznie próbuję Ci powiedzieć.

Kolego nie bez skutecznie. Mam wydruki, opisy, i skróty naszych rozmów którymi wkrótce zaatakuję instalatora ;-)  wkurza mnie tylko to że nie chce się tykać zmiany tych pomp. Nie wiem jak mu wyjaśnić że nie ma racji... 

Opublikowano

Ale nie musisz mu tłumaczyć, On ma zrobić tak jak Ty chcesz i tyle. To nie jest prośba.

Co to w ogóle za gadanie ze za tydzień lub dwa ? 

Zle zrobił niech poprawia i w nocy. Ja np.nie moge czegos zrobić źle i dokończyć za tydzień.

Opublikowano
10 godzin temu, odpowietrznik napisał:

Już się robi)Co prawda to nie mój schemat ale jakoś do mnie "przyległ" bo często go tu przytaczam;)

Każdy obieg niezależnie sterowany,musi działać,łaski nie robi;)

JJ.png

Opublikowano

Miałby rację, gdyby to była grupa pompowa na rozdzielaczu kombi dla c.o. i podłogówki. Ale tam jest specjalny zawór kryzujaco równoważący i pompa c.o. zasilajaca rozdzielacz rzeczywiscie jest przed grupą mieszajacą pompową, ale zasilanie jest od przeciwnej strony rozdzielacza.

Rozpisałem się...nie na temat :)

Opublikowano

Co za mania wstawiania zaworów zwrotnych do odcięcia pompy?

Ma być zgodnie z Polską Normą puki jej nie zmienią. 

Ręce opadają, trzeba się doktoryzować we wszystkim...

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Zaworów chyba nie ma. Zresztą sami zobaczcie. Jeszcze pytanie o grupy pompowe. Są dwie jedna na podłogina dole druga na podłogi na poddaszu. Czy to dobre rozwiązanie że są dwie? Hydraulik twierdzi że przy jednej nie będę miał regulacji temp między górą a dołem i będzie kiepsko z komfortem. 

IMG_20181103_110246.jpg

IMG_20181103_110209.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.