Dragster Opublikowano 1 Listopada 2018 #76 Opublikowano 1 Listopada 2018 Zadziała, tylko spuści Tobie całą wodę z układu. Swoją drogą ten pex co wchodzi do tego trójnika z ZB to powrót z grzejników? Gdzie to naczynie wzbiorcze jest wpięte?
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #77 Opublikowano 1 Listopada 2018 No tam jest wpięte naczynie koło tego zaworu.
Dragster Opublikowano 1 Listopada 2018 #78 Opublikowano 1 Listopada 2018 2 minuty temu, JacekFF napisał: No i jaki problem jest z tą pompą przed grupami? W czym ona przeszkadza? Kilka postów wcześniej napisałem ale ja nie jestem hydraulikiem więc nie wiem jak to fachowo wytłumaczyć.
Dragster Opublikowano 1 Listopada 2018 #79 Opublikowano 1 Listopada 2018 2 minuty temu, JacekFF napisał: No tam jest wpięte naczynie koło tego zaworu. Pexem? 16tką pewnie? Przecież ten pex po pierwszym zagotowaniu przestanie istnieć. Nie mówiąc o średnicy...
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #81 Opublikowano 1 Listopada 2018 Tak pex. Szczerze to nie znam się i dużo nowych rzeczy się dowiedziałem od was. Ale czy jest wogóle możliwość zagorowania wody w takim kotle gdzie są zabezpieczenia przed wzrostem temp itp? A jeśli naczynie jest wpięte w powrót i mówicie że przy zagotowaniu wyrzuci wodę z układu to czy ta gorąca woda nie popłynie przez całą instalację czyli też przez podłogówkę?
Dragster Opublikowano 1 Listopada 2018 #82 Opublikowano 1 Listopada 2018 1 minutę temu, JacekFF napisał: Ale czy jest wogóle możliwość zagorowania wody w takim kotle gdzie są zabezpieczenia przed wzrostem temp itp? Nie ma co gdybać. Zawsze jest możliwość. Szczególnie jak zabezpieczeniem elektronika. 1 minutę temu, JacekFF napisał: A jeśli naczynie jest wpięte w powrót i mówicie że przy zagotowaniu wyrzuci wodę z układu to czy ta gorąca woda nie popłynie przez całą instalację czyli też przez podłogówkę? Poleci przelewem z naczynia do kanalizacji. Przynajmniej powinno być odprowadzenie do kanalizacji z naczynia.
sambor Opublikowano 1 Listopada 2018 #83 Opublikowano 1 Listopada 2018 Obecnie zanim wrzątek wyrzuci wodę z układu to połowa pójdzie w instalację i po krzyku - wtedy się zrobi nową zgodną z przepisami i zdrowym rozsądkiem.
hajtaler428 Opublikowano 1 Listopada 2018 #85 Opublikowano 1 Listopada 2018 Jak spotkasz się z tymi swoimi magikami to pokaż im normę - tam jest to przedstawione jak wszystko ma być czyli zgodnie ze wskazówkami jakich tu udzielono Szczególnie punkty od 2.6 do 2.14 PN-B-02413_1991-Ogrzewnictwo-i-ciepłownictwo-Zabezpieczenie-instalacji-ogrzewań-wodnych-systemu-otwartego-Wymagania.pdf
JacekFF Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor #86 Opublikowano 2 Listopada 2018 Ok już wszystko wiem. Minie 7 i dzwonie do majstrów by przyjechali. A co do zastosowania rury 25mm czy zastosowanie 16mm przy prawidłowym jej podłączeniu, czyli na górze kotła, może zostać?
sambor Opublikowano 2 Listopada 2018 #87 Opublikowano 2 Listopada 2018 Nie może by 16 ani PEX25 . Normę przeczytaj - tam jest rura metalowa czyli Cu28 lub stal 1"
JacekFF Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor #88 Opublikowano 2 Listopada 2018 Teraz sprawdzałem u mnie jest pex 20x2
Dragster Opublikowano 2 Listopada 2018 #89 Opublikowano 2 Listopada 2018 PEX do naczynia w awaryjnej sytuacji przestanie istnieć. Całą wodę będziesz miał w kotłowni i kto wie gdzie jeszcze a tak podłączone naczynie i wykonana instalacja narobi Tobie szkód na cały dom I nie wierz w teorie, że przy podajnikowych kotłach awarie się nie zdarzają. Ma być zgodne z normą i jak to @sambor napisał zdrowym rozsądkiem a co najważniejsze bezpiecznie. Sprawdź jeszcze ile bar ma ten zawór bezpieczeństwa i na górę z nim, na zasilanie.
JacekFF Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor #90 Opublikowano 2 Listopada 2018 I ten zawór bezpieczeństwa także ma być u góry kotła?
JacekFF Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor #92 Opublikowano 2 Listopada 2018 Ale ma być tam gdzie jest czy u góry kotła tam gdzie będzie wpięte naczynie wzbiorcze?
JacekFF Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor #94 Opublikowano 2 Listopada 2018 Ok czyli do zmiany podpięcie naczynia, podpięcie zaworu, regulacja zaworu 4D. Te pompy narazie powiem by zostawili zobaczę co się będzie dziać gdy zrobią z tym zaworem 4D
sambor Opublikowano 2 Listopada 2018 #95 Opublikowano 2 Listopada 2018 Jak będzie coś nie tak z kotłem to ewentualnie powstająca para wodna będzie się gromadzić w górnej części kotła i ZB powinien ją wyrzucać.
JacekFF Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor #96 Opublikowano 2 Listopada 2018 Czyli w tym momencie jak jest na dole to przecież nic nie upuści. A nie wiem jak mogli to tak podłączyć. Przecież już od lat zajmują się instalacjami
Dragster Opublikowano 2 Listopada 2018 #97 Opublikowano 2 Listopada 2018 Na dole kotła ten zawór upuści wszystko, nie tylko parę. Obieg grzejnikowy też zmień bo te mieszacze będą działać nieprawidłowo.
JacekFF Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor #98 Opublikowano 2 Listopada 2018 Dzwonie do gościa a on mi mówi że wszystko jest ok z tym naczyniem. Mówił mi coś w tym stylu że gdyby było naczynie wpiętę od góry to by pompy cisnęły wodę w tamtą stronę, mówił też coś o o tym że w takim układzie jak jest teraz do zbiornika nie leci wrzątek No i wspominał jeszcze o samym kotle że w momencie przekroczenie jakieś tam temperatury załączają się wszystkie pompy by rozprowadzić ciepło po instalacji. Także nagadał się i nic teraz już nie wiem. Ma przyjechać do tego zaworu 4D to będę z nim rozmawiał.
odpowietrznik Opublikowano 2 Listopada 2018 #99 Opublikowano 2 Listopada 2018 Ciekawe co chcecie robić z tym 4D jak jest dobrze)
Ksieciunio Opublikowano 2 Listopada 2018 #100 Opublikowano 2 Listopada 2018 14 minut temu, JacekFF napisał: Dzwonie do gościa a on mi mówi że wszystko jest ok z tym naczyniem. Mówił mi coś w tym stylu że gdyby było naczynie wpiętę od góry to by pompy cisnęły wodę w tamtą stronę, mówił też coś o o tym że w takim układzie jak jest teraz do zbiornika nie leci wrzątek No i wspominał jeszcze o samym kotle że w momencie przekroczenie jakieś tam temperatury załączają się wszystkie pompy by rozprowadzić ciepło po instalacji. Także nagadał się i nic teraz już nie wiem. Na przyjechać do tego zawory 4D to będę z nim rozmawiał. Panie kupę kasy wydałeś na instalację, a koleś nie chce wykonać instalacji poprawnie, już nie mówię o tej grupie pompowej ale o samy naczyniu. Panowie z forum podpowiadają co musisz poprawić i zrobić wg.norm. To przecież nowa instalacja. Złotówki bym im nie zapłacił dopóki nie zrobią wg.norm. i tak jak ja chcę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.