Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4D a problem z temp kotła

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zadziała, tylko spuści Tobie całą wodę z układu.

Swoją drogą ten pex co wchodzi do tego trójnika z ZB to powrót z grzejników? Gdzie to naczynie wzbiorcze jest wpięte?

Opublikowano
2 minuty temu, JacekFF napisał:

No i jaki problem jest z tą pompą przed grupami? W czym ona przeszkadza? 

Kilka postów wcześniej napisałem ale ja nie jestem hydraulikiem więc nie wiem jak to fachowo wytłumaczyć. 

Opublikowano
2 minuty temu, JacekFF napisał:

No tam jest wpięte naczynie koło tego zaworu. 

Pexem? 16tką pewnie? Przecież ten pex po pierwszym zagotowaniu przestanie istnieć. Nie mówiąc o średnicy...

Opublikowano

Tak pex. Szczerze to nie znam się i dużo nowych rzeczy się dowiedziałem od was. 

Ale czy jest wogóle możliwość zagorowania wody w takim kotle gdzie są zabezpieczenia przed wzrostem temp itp? 

A jeśli naczynie jest wpięte w powrót i mówicie że przy zagotowaniu wyrzuci wodę z układu to czy ta gorąca woda nie popłynie przez całą instalację czyli też przez podłogówkę? 

Opublikowano
1 minutę temu, JacekFF napisał:

Ale czy jest wogóle możliwość zagorowania wody w takim kotle gdzie są zabezpieczenia przed wzrostem temp itp? 

Nie ma co gdybać. Zawsze jest możliwość. Szczególnie jak zabezpieczeniem elektronika. 

1 minutę temu, JacekFF napisał:

A jeśli naczynie jest wpięte w powrót i mówicie że przy zagotowaniu wyrzuci wodę z układu to czy ta gorąca woda nie popłynie przez całą instalację czyli też przez podłogówkę? 

Poleci przelewem z naczynia do kanalizacji. Przynajmniej powinno być odprowadzenie do kanalizacji z naczynia.

Opublikowano

Obecnie zanim wrzątek wyrzuci wodę z układu to połowa pójdzie w instalację i po krzyku  - wtedy się zrobi nową zgodną z przepisami i zdrowym rozsądkiem.

Opublikowano

Też fakt...

Opublikowano

Jak spotkasz się z tymi swoimi magikami to pokaż im normę - tam jest to przedstawione jak wszystko ma być czyli zgodnie ze wskazówkami jakich tu udzielono

Szczególnie punkty od 2.6 do 2.14

PN-B-02413_1991-Ogrzewnictwo-i-ciepłownictwo-Zabezpieczenie-instalacji-ogrzewań-wodnych-systemu-otwartego-Wymagania.pdf

Opublikowano

Ok już wszystko wiem. Minie 7 i dzwonie do majstrów by przyjechali. A co do zastosowania rury 25mm czy zastosowanie 16mm przy prawidłowym jej podłączeniu, czyli na górze kotła, może zostać? 

Opublikowano

PEX do naczynia w awaryjnej sytuacji przestanie istnieć. Całą wodę będziesz miał w kotłowni i kto wie gdzie jeszcze a tak podłączone naczynie i wykonana instalacja narobi Tobie szkód na cały dom  I nie wierz w teorie, że przy podajnikowych kotłach awarie się nie zdarzają. Ma być zgodne z normą i jak to @sambor napisał zdrowym rozsądkiem a co najważniejsze bezpiecznie.

Sprawdź jeszcze ile bar ma ten zawór bezpieczeństwa i na górę z nim, na zasilanie.

Opublikowano

1.5bara, jest ok.

Opublikowano

Na zasilaniu raczej.

Opublikowano

Ok czyli do zmiany podpięcie naczynia, podpięcie zaworu,  regulacja zaworu 4D. Te pompy narazie powiem by zostawili zobaczę co się będzie dziać gdy zrobią z tym zaworem 4D

Opublikowano

Czyli w tym momencie jak jest na dole to przecież nic nie upuści. A nie wiem jak mogli to tak podłączyć. Przecież już od lat zajmują się instalacjami

Opublikowano

Na dole kotła ten zawór upuści wszystko, nie tylko parę. Obieg grzejnikowy też zmień bo te mieszacze będą działać nieprawidłowo.

Opublikowano

Dzwonie do gościa a on mi mówi że wszystko jest ok z tym naczyniem. Mówił mi coś w tym stylu że gdyby było naczynie wpiętę od góry to by pompy cisnęły wodę w tamtą stronę, mówił też coś o o tym że w takim układzie jak jest teraz do zbiornika nie leci wrzątek No i wspominał jeszcze o samym kotle że w momencie przekroczenie jakieś tam temperatury załączają się wszystkie pompy by rozprowadzić ciepło po instalacji. 

Także nagadał się i nic teraz już nie wiem. Ma przyjechać do tego zaworu 4D to będę z nim rozmawiał. 

Opublikowano
14 minut temu, JacekFF napisał:

Dzwonie do gościa a on mi mówi że wszystko jest ok z tym naczyniem. Mówił mi coś w tym stylu że gdyby było naczynie wpiętę od góry to by pompy cisnęły wodę w tamtą stronę, mówił też coś o o tym że w takim układzie jak jest teraz do zbiornika nie leci wrzątek No i wspominał jeszcze o samym kotle że w momencie przekroczenie jakieś tam temperatury załączają się wszystkie pompy by rozprowadzić ciepło po instalacji. 

Także nagadał się i nic teraz już nie wiem. Na przyjechać do tego zawory 4D to będę z nim rozmawiał. 

Panie kupę kasy wydałeś na instalację, a koleś nie chce wykonać instalacji poprawnie, już nie mówię o tej grupie pompowej ale o samy naczyniu. Panowie z forum podpowiadają co musisz poprawić i zrobić wg.norm. To przecież nowa instalacja. Złotówki bym im nie zapłacił dopóki nie zrobią wg.norm. i tak jak ja chcę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.