Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4D a problem z temp kotła

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś w ogóle ciągnie z tego zaworu w tej chwili? Te grupy pompowe są w rozdzielaczach rozumiem? Jak to jest wykonane, za zaworem rura do góry jest pompa tak? Za tą pompą będą grzejniki oraz są te dwa rozdzielacze z mieszaczami? Co do spalania to przy nowo wybudowanym budynku w pierwszym sezonie opalu trza policzyć x2

Opublikowano

Oczywiście, że nie może patrzec na skalę, bo w Afriso skala jest ruchoma, wskaznik zas stały. Inaczej niz w Herzu.

To pobaw się wg tych pumktów, które wypisałem wczesniej. Jeśli to nie pomoże, bedziemy szukac dalej. 

Opublikowano
8 minut temu, odpowietrznik napisał:

Wszystko jest dobrze zamontowane a przyczynę takiego zachowania zaworu podałem w poprzednim poście nic nie trzeba przestawiać

Ja się zastanawiam co ma robić ta pompa przed grupami pompowymi od podłogówki. :)

Opublikowano

Brak zaworu zwrotnego na powrotach z grup pompowych. Powoduje to, że grupy mieszają nie z powrotów podłogówki tylko z powrotu do 4D.

Tu tez może byc pies pogrzebany....

Opublikowano
1 minutę temu, Dragster napisał:

Ja się zastanawiam co ma robić ta pompa przed grupami pompowymi od podłogówki. :)

To tez prawda....Powoduje to że pompy podłogówki sa w szeregu z pompą za 4D

Opublikowano

Tam są grupy pompowe i 3 grzejniki. Ona daje też na grzejniki 

Opublikowano

Powinna być równolegle do grup pompowych. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Opublikowano

Zawory zwrotne na powrotach mieszaczy tak samo powinny być tak jak wspomniał @gmaj22. No chyba, że są a ich nie widzimy przez tą izolację.

Opublikowano

Powinna być równolegle do grup pompowych. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Dobrze się wydaje....

Opublikowano

Powinna być a nie jest. Zasilanie do grup pompowych powinno być wyciągnięte sprzed czerwonej pompy 

Wcześniej gdzieś zakładałeś temat i miałeś mówione że to jest źle podłączone

Opublikowano

Tak, pcha wodę w grupy pompowe i z zaworu 3d zamiast mieszającego robi się rozdzielający. Wyłącz pompy z grup pompowych to zobaczysz efekt. Poza tym na pewno zakłóca przepływ. Nie wiem jak wyrównać taki układ ciśniewiowo.

Opublikowano

Z innej beczki bo nie widać ze zdjęć a co jest ważne. Układ jest jaki? Otwarty? Zamknięty?

Opublikowano

Nic wielkiego- tak jak pisałem zasilanie do grup pompowych podłączyć przed czerwoną pompą

Opublikowano

Naczynie źle podłączone. To też kolega miał przekazane w sąsiednim temacie

Opublikowano

Gdzie jest rura od naczynia? za zaworem 4d? za grupami?

Opublikowano

Jeśli tak, to lepiej niech przestawi 4D na 10 i zapomni, że go ma. Dorażnie, bo jak najszybciej zrobić zabezpieczenie wg sztuki.

To moze byc odpowiedż na pytanie, dlaczego po przestawieniu na "0" tak błyskawicznie rosła temperatura kotła i cisnienie.

edytowane, bo pojawił sie wpis:

Powyzsza odpowiedż  dotyczy pytania o wpiecie rury naczynia za grupami i zaworem 4D a nie do powrotu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.