Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z temperaturą za zaw. 3D

myrdek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. No i stało się. Zrobiłem modernizację wg wskazówek kolegów do tego zamontowałem  siłownik na zawór 3D. Po przeróbkach wygląda to tak. 

20181104_163902.jpg

Opublikowano

Teraz ma to sens. No i jak teraz ze stabilizacją temperatur?

Brak filtra przed pompą podłogówki i ten przed pompą CO w pionie też nie spełnia swojej roli

Opublikowano

Modernizację zrobiłem sam więc narazie w stali. Będzie hydraulik to przerobie na miedź. 

Mam pytanie. Wczoraj robiłem próbę. Siłownik podłączony pod sterownik pieca. Czujnik zaworu zamontowany za pompą. Mam problem z ustawieniem siłownika . Mianowicie wstępne parametry na piecu były takie. Skok jednostkowy 5% minimalne otwarcie 5% kontrola temp 20 sekund i czas otwarcia. To ostatnie nie ma znaczenia bo zawór ma 120 s. I teraz moje spostrzeżenie. Czy to normalne że podczas otwierania skokowego  temp  wzrasta dopiero po otwarciu zaworu w granicach 90%.

Opublikowano
1 minutę temu, cinek84 napisał:

Czy to normalne że podczas otwierania skokowego  temp  wzrasta dopiero po otwarciu zaworu w granicach 90%.

A to różnie, zależy od różnicy temperatur pomiędzy powrotem a zadaną temperaturą. 

Opublikowano

Nie normalne. Powinna rosnac wczesniej. Ile wczesniej zalezy od temperatury wody jaka jest podawana przed zaworem oraz od przeplywu oraz od tempetatury wody powrotnej.

@Dragster mnie uprzedzil.

Opublikowano
2 minuty temu, cinek84 napisał:

Z  filtrem fakt nie wstawiłem. Jak dołoże go w okolicach śrubunku to będzie ok? I czemu filtr przed CO nie spełnia zadania?

Problem w tym, że go w tej pozycji całkowicie nie wyczyścisz. Powinien być poziomo kapslem do dołu.

Opublikowano

Filtrować to on filtruje ale syf będzie Ci opadał do zaworu 4d a tego nie chcesz chyba. Może dać go przed 3d na zasilaniu od kotła?

Opublikowano
23 minuty temu, cinek84 napisał:

Modernizację zrobiłem sam więc narazie w stali. Będzie hydraulik to przerobie na miedź. 

Mam pytanie. Wczoraj robiłem próbę. Siłownik podłączony pod sterownik pieca. Czujnik zaworu zamontowany za pompą. Mam problem z ustawieniem siłownika . Mianowicie wstępne parametry na piecu były takie. Skok jednostkowy 5% minimalne otwarcie 5% kontrola temp 20 sekund i czas otwarcia. To ostatnie nie ma znaczenia bo zawór ma 120 s. I teraz moje spostrzeżenie. Czy to normalne że podczas otwierania skokowego  temp  wzrasta dopiero po otwarciu zaworu w granicach 90%.

Nie powinno tak byc, ale znam przyczynę.Na zdjeciu widać, że pokrętło jest tak ustawione, jakby zwierciadło przymykało od strony pompy, a od niej ma byc zawsze pełny przepływ

Opublikowano

No dam go  na tej rurze którą dorobiłem przed 3D ale nie wiem co z tym na CO bo  nie mam miejsca. Chyba że przesunąć pompę jak się da bliżej ściany A filtr poziomo  przed pompą. Ale bez sprzętu do miedzi się nie obędzie

Opublikowano

@gmaj22 mnie uprzedził - chyba jest tak jak pisze. Zakres pracy zwieradła powinien być między przyłączami podmieszania czyli u Ciebie między godz 9 a 12 a jest między 12 a 3. Zawór do przekręcenia 90 st w lewo(wnętrze)

Opublikowano

I skala do zamiany. Akurat ktoś na innym watku szuka skali od Afriso z "10" po lewej :)

Opublikowano

Koledzy @gmaj22 i @hajtaler428, dobre oko macie. W życiu bym tego nie zauważył ;)

Opublikowano

Jutro założę filtr na podłogę a  ten drugi chociaż odwróce. Jakbym poczytał kolegów to chyba sam bym zrobił tą  instalację hehe 

Opublikowano

Nie Ty jedyny :)

Opublikowano

Dobra A tak na poważnie. Oglądałem kilka razy filmiki panów z A f r i s o i rzeczywiście chyba macie rację. Ponieważ zawór był już zamontowany czyli złe to mogłem tylko zobaczyć w którym miejscu jest spiłowany trzpień. Jak ustawie  na 5 to jest między zasilaniem A powrotem

Opublikowano
15 minut temu, Dragster napisał:

Koledzy @gmaj22 i @hajtaler428, dobre oko macie. W życiu bym tego nie zauważył ;)

Widać widać - przy ustawieniu w pozycji jak na zdjęciu skala powinna być między 9 a 12 zgodnie z grafiką poniżej

zawor3d.jpg.d7a522fce070097b468e2e8dd7c906a1.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, cinek84 napisał:

Jak ustawie  na 5 to jest między zasilaniem A powrotem

to jest dobrze.

rysunek powyżej, xle przedstawia wlot ciepłej i zmieszanej wody wzgledem instalacji @cinek84

Opublikowano
5 minut temu, cinek84 napisał:

Jak ustawie  na 5 to jest między zasilaniem A powrotem

wg opisu by się zgadzało ale zdjęcie mówi co innego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.