Skocz do zawartości
IGNOROWANY

pytanie

tomek351

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak bez komentarza- wszystko jasne i proste. Kocioł na pellet jak i ten zdetonowany że zdjęcia to kotły na paliwo stałe i w świetle normy wymagają takich samych zabezpieczeń

Opublikowano

a świstak siedzi i zawija w sreberka.

Sorry, ale jak Wy nie odróżniacie różnych rodzajów piecy, ich konstrukcji itd. chociaż wszystkie są w jednej kategorii "kocioł na paliwo stałe" to nie mamy o czym rozmawiać.

teraz sobie piszcie co chcecie, ja już skończyłem w tym temacie.

Opublikowano

Jak już to kocioł a nie piec. I nikt tu nie twierdzi że ryzyko zagotowania śmieciucha i pelletowca czy innego kotła z podajnikiem jest takie samo bo wiadomo że o ile w śmieciuchu to newiele potrzeba to w podajnikowym to już trzeba być zdolnym. Nie o tym mowa - prawo traktuje je na równi i nie ma dyskusji. To tak jak byś tłumaczył że 50km/h w zabudowanym nie dotyczy aut nowej generacji (z systemami awaryjnego hamowania gdy napotka niespodziewaną przeszkodę czy ktoś wbiegnie na ulicę )  tylko starych bez wspomagaczy. Wiadomo że uniknięcie wypadku  w aucie bez tych bajerów będzie trudniejsze ale nieważne czy jedziesz gratem czy wypasionym autem masz jechać 50.

Opublikowano

Bez urazy gonzo ale ostatnio na forum jest wysyp pieniaczy w stylu moja prawda jest najmojsza.
Wszyscy rozróżniają kotły i nie fukaj tylko spróbuj zrozumieć co piszą.
Żonglerka słowami? W ten sposób każdy udowodni swoją tezę i wszyscy będą mieli racje. A jaka będzie prawda?
Jeżeli uważasz i możesz spać spokojnie licząc tylko na to ze sterownik cie uchroni w razie W to masz takie prawo ale to twój wybór i twoje ryzyko. Może nigdy się nie zawiodłeś na elektronice i niech tak pozostanie czego ci życzę. Ale stanie na takim stanowisku gdzie ktoś czytający twoje wypowiedzi może się so nich zastosować? Ja bym się nie odważył. Także szacun za odwagę.

Opublikowano

Scenariusz w którym elektronika będzie twierdzić że wszystko jest ok a kocioł będzie się gotował:

U siebie mam sterownik eCoal v3.5. Nie wiem jak w innych ale podejrzewam że też jest taka opcja jak kalibracja czujników. I teraz aplikacja do sterownika w telefonie czy tablecie z którego korzystają wszyscy(również dzieci). Będę miał zadaną na kotle 70. Wystarczy że ktoś niechcący/przypadkiem(dziecko) czy nawet z premedytacją(choroby psychiczne) w opcjach kalibracji czujnika ustawi -30 i mamy 100 na kotle a sterownik nie widzi problemu....

Opublikowano

Tu nie ma co dyskutować. W kotłach groszowych w których producent dopuszcza palenie pelletem występuje tzw podwójny strażak zapobiegający zapaleniu się paliwa w zbiorniku. Pierwszy to elektronika - wypycha przez 10min opał a drugi to zbiornik z woda która ma zalać ślimak w razie dalszego wzrostu temperatury. Niezależnie od elektroniki.
Jakto jest ze producent nie wierzy sam sobie?

Opublikowano
W dniu 26.10.2018 o 08:56, Gonzo19 napisał:

Ja nie znam, ale Ty znasz i zaraz ją podasz tutaj. Prawda? No chyba, że jej nie znasz i na swój sposób interpretujesz.

W dniu 26.10.2018 o 10:14, Gonzo19 napisał:

a świstak siedzi i zawija w sreberka.

Sorry, ale jak Wy nie odróżniacie różnych rodzajów piecy, ich konstrukcji itd. chociaż wszystkie są w jednej kategorii "kocioł na paliwo stałe" to nie mamy o czym rozmawiać.

teraz sobie piszcie co chcecie, ja już skończyłem w tym temacie.

Ten temat jest obrazem postępowania większości z was na tym forum- admin śpi lub nie ma pojęcia i można *** bzdury do oporu - ile się da i bez sensu.

Jak się powiedziało A to trzeba i B powiedzieć, a nie uciekać jak szczur z tego tematu, pisząc że się nie zna, o czym wszyscy bez tego postu i tak wiedzieli

Kolego @Gonzo19 jak się powiedziało coś to trzeba to udowodnić a nie rozbabrać temat i znikać.

Tak naprawdę jak jest z tymi zabezpieczeniami kotłów i odbiorem ciepła to nikt do końca nie wie, jedno jest pewne że musi być odbiór ciepła nadmiarowego z kotła o tym mówi par 133 pkt 7 Warunków technicznych - czyli zwrot w instrukcjach : montaż z obowiązującymi przepisami odnosi się też do tego przepisu.

Jedyną normą w której jest mowa o zabezpieczeniach przed wzrostem ciepła nadmiarowego jest norma o kotłach na paliwo stałe EN 303-5

W tej normie nie ma dokładnie doprecyzowanego co ma być zastosowane , jest jedynie podane że musi być!

Ale decyzja co musi być norma zostawia albo producentowi albo projektantowi instalacji CO.

Natomiast norma PN-EN 12828 jest normą która dotyczy Projektowania instalacji CO wodnych i w niej praktycznie nie ma nic na temat awaryjnego schładzania kotła.

Jest natomiast wzmianka o zabezpieczeniu instalacji odbiorczej przed podaniem wody o  zbyt wysokiej temperaturze - czyli przed funkcją zrzutu nadmiaru ciepła w instalację - co np w przypadku podłogówki może prowadzić do remontu kapitalnego,

Poniżej : fragmet WT - par 133, strona z EN-303-5, spis treści PN EN12828 i dwie strony z tej normy dotyczące w małym stopniu przegrzania kotła.

Kolejność się po ściągnięciu trochę poprzestawiała, ale jest wszystko.

PS

Stosowanie awaryjnego zrzutu paliwa do komory spalania jest jedną wielką głupotą  - takie jest moje zdanie i nie tylko moje.

wt kocioł na paliwo stałe.gif

PN  str2.gif

PN 1str.gif

PN kotły przegrzanie.gif

PN-E 12828 spis treści.gif

Opublikowano
4 minuty temu, sambor napisał:

Kolego @Gonzo19 jak się powiedziało coś to trzeba to udowodnić a nie rozbabrać temat i znikać.

nie potrafię tego wytłumaczyć inaczej jak napisałem, dlatego postanowiłem więcej nie pisać, bo prowadziłoby to do niczego.

Głownie próbowałem dowieść, że nigdzie nie jest napisane, że obligatoryjne jest stosowanie zaworu DBV i/lub wężownicy schładzającej, co na siłę inni próbowali mi wmówić. Mogą to być inne rozwiązania a jednym z nich jest czujnik STB oraz otwarcie zaworów 3-4d i uruchomienie pomp aby odebrać ciepło albo inne rozwiązania tutaj nie wymienione.

8 minut temu, sambor napisał:

Jest natomiast wzmianka o zabezpieczeniu instalacji odbiorczej przed podaniem wody o  zbyt wysokiej temperaturze - czyli przed funkcją zrzutu nadmiaru ciepła w instalację - co np w przypadku podłogówki może prowadzić do remontu kapitalnego,

O tym wiem, ale do tego nie doszliśmy, o tym bym napisał póxniej, ale nie było już okazji.

Niestety, dydaktyk ze mnie żaden.

Opublikowano

No masz racje. Dydaktyk żaden. Mogłeś inaczej poprowadzić dyskusje tak aby wspólnie dojąc do jakiejś konkluzji. A wyszło jak wyszło. Lepiej słuchać zwłaszcza na forum wtedy kto chce ten skorzysta. Pozdrawiam

Opublikowano

Wykonanie zabezpieczenia kotła inaczej niż sugeruje to producent kotła może być przyczyną utraty gwarancji na kocioł.

Dodatkowo powiedz ile kotłów sprzeda producent pisząc wszystkie wymogi montażu w DTR-ce?

Chyba żadnego, dlatego tak a nie inaczej są pisane instrukcje kotłów

Opublikowano

Większość(może nie większość a część, tego nie wiem) producentów kotłów wymaga aby pierwsze uruchomienie było wykonane przez autoryzowanego serwisanta który podpisuje się pod prawidłowym wykonaniem instalacji.

8 minut temu, sambor napisał:

Dodatkowo powiedz ile ile kotłów sprzeda producent pisząc wszystkie wymogi montażu w DTR-ce?

zgadzam się, ja nigdzie nie napisałem, że w DTR-ce będzie wszystko napisane, a tylko ogólnie.

A czytałeś dtr'ke kotłów lazara?

Opublikowano
8 minut temu, Gonzo19 napisał:

nigdzie nie jest napisane, że obligatoryjne jest stosowanie zaworu DBV i/lub wężownicy schładzającej, co na siłę inni próbowali mi wmówić.

Ja nadal uważam, że nie ma innych skutecznych. A to co wymieniłeś nie mieści się nawet w tej definicji bo wężownica czy DBV się nie wyczerpują a zrzucanie nadmiaru ciepła w instalację musi mieć stały odbiór czego nie jesteś wstanie zapewnić.  Pomijam fakt, że taki zrzut bez ograniczeń może skończyć się remontem oraz uszkodzeniem instalacji. Co więcej wężownica nie nadaje się do kotłów zasypowych gdyż nie jest w stanie odebrać tak gwałtownego nadmiaru ciepła jaki może się wytworzyć. Po prostu działa zbyt wolno i nadaję się do kotłów podajnikowch a jak wiadomo oba mieszczą się w definicji kotłów na paliwa stałe. STB nadaje się jedyne jako dodatkowe zabezpieczanie bo to po prostu "bezpiecznik".

Opublikowano

@sambor z wakacji wróciłeś? Miło Cię znowu ... czytać.

@Gonzo19 Mam sporą wyobraźnię, ale STB jako "urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła"? Kombinujesz w celu udowodnienia mylnej tezy. Prawo mamy rozciągliwe i często musi być "ogólnikowe". Zbyt szczegółowe prawo gorsze od faszyzmu, a tak dwie "papugi" po tej samej szkole mogą dowodzić sprzecznych wniosków na podstawie tych samych przepisów. Ta dyskusja ma podobny przebieg, tylko sędziego brak. Podobno śpi...

Opublikowano
46 minut temu, kiminero napisał:

Mam sporą wyobraźnię, ale STB jako "urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła"?

nie, nie, to nie jest urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła, moja wyobraźnia tez by tego nie ogarnęła.

O STB pisałem w sensie zabezpieczenia przed przegrzaniem. Jeśli ktoś zrozumiał, że STB jest urządzeniem do odprowadzania nadmiaru ciepła, to przepraszam. Absolutnie nigdy o tym nie pomyślałem.

Pisząc razem  z innymi zabezpieczeniami miałem na myśli różne zabezpieczenia.

Opublikowano
Godzinę temu, Gonzo19 napisał:

Głownie próbowałem dowieść, że nigdzie nie jest napisane, że obligatoryjne jest stosowanie zaworu DBV i/lub wężownicy schładzającej, co na siłę inni próbowali mi wmówić.

Przypominam o co ta polemika zakrawająca o "karmienie trola": 

"W świetle obecnych przepisów „zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonego w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła

Jak dla mnie to jest obligatoryjny wymóg, bez sztywnego wskazania konkretnych urządzeń (bo może jutro wynajdą coś nowego i prawo należałoby nowelizować). Dlatego proszę Cię o wskazanie dostępnych na rynku urządzeń do odprowadzania nadmiaru ciepła dla kotła na paliwo stałe. Podpowiem, że nie jest to ZB, STB, pompa, 3D, 4D ani sterownik. One sobie poradzą pod warunkiem, że instalacja jest w stanie przyjąć ten nadmiar, a to ma swoje ograniczenia.

Opublikowano

widzę, ze niewiele zrozumiałeś, w związku z tym zacytuje sam siebie

12 godzin temu, Gonzo19 napisał:

ja już skończyłem w tym temacie.

moje dalsze udzielanie się w tym temacie mija się z celem.

Opublikowano

I dobrze. Bo bez sensu jest dawać rady takie które doprowadzą do "misji na ksiezyc".

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ale waćba... Co do STB, sterownika itd. Podstawowa sytuacja. Kocioł + zawór 4D bez siłownika + 2 pompy CO + CWU - układ pewnie z tysięcy polskich domów.
Palimy w trybie letnim w przewymiarowanym kotle i bojlerze 140L, ludziska w tym momencie zakręcają 4D na zero żeby grzać tylko bojler. W tym momencie to dołączenie pompy CO może sobie kręcić nią do usranej śmierci, a rozgrzany palnik i tak się tlić będzie. Teoria teorią. Dlatego to nie jest zdefiniowane bo to musi zostać przewidziane przez osobę, która taki układ projektuje i tyle. Jak coś jest za małe, za wolne, jest ryzyko odcięcia to trzeba układ zrobić tak, by tego ryzyka nie było, lub je zminimalizować. 

Gdyby przy budowie domu gdzie ktoś już wie gdzie jest komin, kotłownia i gdzie będzie stał kocioł miał podstawowe pojęcie to by walnął tam 2 rury na poddasze i spał spokojnie. 
Problem z przekuwaniem stropów / ścian - to jest w większości przyczyna tego, że osoba jest już we d**ie i kombinuje z zamkniętym, a że dał 15 tys. na kocioł z kolorowym wyświetlaczem to liczyć będzie każdą złotówkę czasem nie dbając o bezpieczeństwo...

Opublikowano

@shogunzlasa, nie ciągnij tego tematu, proszę... Naczynie przelewowe też może zamarznąć i co wtedy? nic nie jest na 100% bezpieczne.

Opublikowano

No i tutaj też są rozwiązania które temu zapobiegają... Kabel grzejny, izolacja, cyrkulacja itd itd - minimalizujemy ryzyko. Tylko w przypadku układu otwartego jest o wiele mniejsze i taniej go zminimalizować... 

Opublikowano

Norma mówi że należy zabezpieczyć naczynie oraz rb przed zamarznięciem a jeśli nie jest to możliwe należy wywołać cyrkulację w naczyniu. Przy instalacji otwartej gdzie wszystko zrobimy wg normy mamy 100% bezpieczeństwa

Opublikowano

Wiem, wiem, niby są. Zawsze najsłabszym ogniwem jest człowiek. 

Opublikowano

No to wychodzi, że nic bezpieczniejszego jak kocioł z naczyniem w kotłowni plus wymiennik a resztę zamknąć. Do bum trzeba albo sabotażu, albo kretyna odpalającego "zamarzniętą" kotłownię.

Opublikowano

Różne fajne rzeczy piszecie a ktoś z was zastanowił się nad zwrotem z normy PN-EN 303-5 " urządzenie do odprowadzenia ciepła nadmiarowego" ?

I określił co to tak naprawdę jest to ciepło nadmiarowe, ile ono wynosi ? i jak ograniczyć jego powstawanie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.