arturgruszeczka1 Opublikowano 9 Października 2018 #1 Opublikowano 9 Października 2018 Witam , w którym miejscu na schemacie mogę wstawić pompę kotłowa do dogryzanie powrotu?, i czy mogłoby to chodzić grawitacyjnie bez pompy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dragster Opublikowano 9 Października 2018 #2 Opublikowano 9 Października 2018 Przy zachowaniu odpowiednich średnic rur może działać grawitacyjnie.
arturgruszeczka1 Opublikowano 9 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 9 Października 2018 Czyli ma powrocie za zaworem czterodrogowym ?,myślałem żeby zrobić to tak żeby wstawic bajpas pomiędzy zasilaniem przed zaworem czterodrogowym a powrotem za zaworem i na tym pompę mogło by fak być? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
sambor Opublikowano 9 Października 2018 #4 Opublikowano 9 Października 2018 Tak nie da rady, musi być pełny przepływ przez zaw 4-D, inaczej nici z mieszania i pewnie ochrony powrotu kotła też.
shogunzlasa Opublikowano 9 Października 2018 #5 Opublikowano 9 Października 2018 Jak chcesz kombinować to wywal 4D, wstaw pompę kotłową, zamień na 3D i zrób na schemacie co tu się przejawia przez wieki:
arturgruszeczka1 Opublikowano 9 Października 2018 Autor #6 Opublikowano 9 Października 2018 OK. Dzięki zostaje jednak przy pompie na powrocie za zaworem 4d.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
arturgruszeczka1 Opublikowano 19 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 19 Października 2018 W dniu 9.10.2018 o 07:56, Dragster napisał: Przy zachowaniu odpowiednich średnic rur może działać grawitacyjnie. Witam ,podłączyłem w ten sposób pompę za zaworem czterodrogowym, moje pytanie jak to wszystko podłączyć do sterownika?, to znaczy w którym miejscu wstawić czujnik powrotu i czujnik mieszacza oraz jak podłączyć pompy do sterownika .Na razie czekam na dostawę siłownika do zaworu i ustawiam go ręcznie. Podłączone mam w ten sposób że pompa Co jest wpięta w syk pompy co/ kotła a pompa na powrocie za zaworem czterodrogowym wpięta jest w styk mieszacza.Przez to pompa za zaworem ustawia mi tak jakby temperaturę powrotu a nie wyjścia na instalacje.
hajtaler428 Opublikowano 19 Października 2018 #8 Opublikowano 19 Października 2018 Czujnik powrotu na powrocie do kotła, jak najbliżej kotła. Czujnik mieszacza za mieszaczem. Oba dobrze zaizoluj. Pompa CO pod slot pompy CO a kotłowa jeżeli sterownik obsługuje kotłową to pod jego slot, jeżeli nie to albo na stałe do sieci lub równnolegle do pompy CO(obydwie do tego samego slotu)
arturgruszeczka1 Opublikowano 19 Października 2018 Autor #9 Opublikowano 19 Października 2018 Ok, oczywiście żeby to dobrze działało muszę mieć siłownik na zawodzie czterodrogowym? Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 19 Października 2018 #10 Opublikowano 19 Października 2018 No jak chcesz żeby sterownik za Ciebie kręcił zaworem to tak
arturgruszeczka1 Opublikowano 19 Października 2018 Autor #11 Opublikowano 19 Października 2018 Jeszcze jedno pompa mieszacz w sterowniki to nie pompa kotłowa? Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 19 Października 2018 #12 Opublikowano 19 Października 2018 To zależy jak zdefiniował to producent bo różnie jest nazywana - mieszająca czy kotłowa. Musisz sprawdzić w instrukcji sterownika która jest od czego
Dragster Opublikowano 19 Października 2018 #13 Opublikowano 19 Października 2018 Zazwyczaj pompa kotłowa to pompa CO a pompa mieszacza to pompa zaworu lub po prostu mieszacza. Doczytaj w DTRce/instrukcji.
arturgruszeczka1 Opublikowano 19 Października 2018 Autor #14 Opublikowano 19 Października 2018 Czyli najlepiej obie pompy podłączyć pod styk Co? Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
MikiQ Opublikowano 20 Października 2018 #15 Opublikowano 20 Października 2018 No jezel] Nie masz osobnego wyjścia to tak. Ale jeżeli masz to podepnij właśnie w to osobne bo wtedy sterowniki będzie ta pompę włączał tylko jak będzie powrót za zimny. Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.