odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2018 #101 Opublikowano 1 Listopada 2018 A mnie się wydaje że pożądany efekt w tym przypadku można osiągnąć zmniejszając przepływy na rotametrach górnej kondygnacji.Bo pozostałe sposoby regulacji pociągną za sobą również zmiany na parterze gdzie jest OK
sambor Opublikowano 1 Listopada 2018 #102 Opublikowano 1 Listopada 2018 No to pytający ma problem co wybrać. Ale powinien pamiętać że taka regulacja powinna być jednorazowa na cały sezon.
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2018 #103 Opublikowano 1 Listopada 2018 Tylko jak już zostało wspomniane-nie pora na taką regulację,gdy na zewnątrz plusowe temperatury)
sambor Opublikowano 1 Listopada 2018 #104 Opublikowano 1 Listopada 2018 Jest to typowy przykład jak nie powinno się robić takiej instalacji - brak jakichkolwiek obliczeń i regulacja metodą "Macajewa" może potrwać cały sezon.
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2018 #105 Opublikowano 1 Listopada 2018 A znam Sierioża Macajew;)
Szczypiorr Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #106 Opublikowano 1 Listopada 2018 Spróbuję zmniejszyć przepływ na rotamtrach aby temp była równa na dole i górze .Dobrze rozumiem, że pompę Wilo yonos pico która mam , ustawić na najniższej możliwej mocy tak aby był odpowiedni przypływ, taki który chce otrzymać?
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2018 #107 Opublikowano 1 Listopada 2018 Powinieneś ustawić pompę na pracę z najniższą charakterystyką ze stałym ciśnieniem (przy OP) która zapewni wymagany przepływ w obiegu który obsługuje
Szczypiorr Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #108 Opublikowano 1 Listopada 2018 A po polsku ? :) Oczywiście mowa o tej dodatkowej pompie
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2018 #109 Opublikowano 1 Listopada 2018 No bardziej po polsku się chyba nie da)Może jeszcze pomoże jak w załączniku)Musisz wybrać odpowiedniej wielkości "domek")
Szczypiorr Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #110 Opublikowano 1 Listopada 2018 Czyli jak pisalem tak ustawic pompę na najniższej mocy jaką się da aby były przepływy które chce uzyskać?
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2018 #111 Opublikowano 1 Listopada 2018 Tak,tylko jak nie masz projektu OP to nie wiesz jaki jest wymagany globalny przepływ w instalacji przy stratach ciepła budynku dla projektowej temp.zewnętrznej i wewn.
Szczypiorr Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #112 Opublikowano 1 Listopada 2018 I w takim przypadku jak nie ma projektu to metoda prób i błędów ustawiać przepływ i moc pompy dostosowywać do nich?
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2018 #113 Opublikowano 1 Listopada 2018 Tak pozostaje metoda prób i błędów ale z regulacją należy poczekać na "sprzyjające" warunki)
Szczypiorr Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #114 Opublikowano 11 Listopada 2018 Czy przy samej podłogowce jest sens obniżania temp na noc o 1 stopień? Czy i tak to nie będzie dobrze działać tzn właśnie w tych godzinach z powodu bezwładności i nie będzie ekonomiczne?
sambor Opublikowano 11 Listopada 2018 #115 Opublikowano 11 Listopada 2018 Nie ma sensu - ilość energii ( paliwa) sumarycznie będzie taka sama a komfort może być niższy. Poszukaj moich postów sprzed 6-7 lat - robiłem takie pomiary i wyniki podałem na forum
PioBin Opublikowano 11 Listopada 2018 #116 Opublikowano 11 Listopada 2018 To co napisales jest sprzeczne z rozsadkiem oraz bardzo nie intuicyjne. Nie wiem czym robiles pomiary podlogowki - cieplomierzem?
sambor Opublikowano 11 Listopada 2018 #117 Opublikowano 11 Listopada 2018 Robisz układ pomiarowy z ciepłomierza na wejściu do instalacji i pomiar temp w 2-3 pomieszczeniach - pomiar całodobowy , przy takiej samej temp średniej na zewnątrz i porównujesz. Oczywiście musi być taka sama ilość osób w pomieszczeniach, a najlepiej jak ich nie ma. Co do podłogówki to ona pobiera więcej ciepła jak może je oddać do pomieszczenia - czyli przy niższej temp w pomieszczeniu. Czyli mamy sytuację - grzejemy, wychładzamy i znowu grzejemy, ale przy niższej temp otoczenia płyta podłogówki oddaje więcej ciepła niż przy temp temp otoczenia wyższej. Bez wyłączania mamy stały pobór ciepła przez podłogę i pomieszczenie. Jak ktoś chce wyjechać na wczasy kilkudniowe to takie obniżenie ma sens ale obniżanie na 6-8h/24 powoduje tylko mechanizm , który opisałem wyżej. Zamiast ciepłomierza można użyć licznika paliwa np gazomierza. Ta zależność jest znana od dawien dawna i dlatego nie zaleca się sterowania siłownikami do podłogówki grzanej gazem To co napisałem zrozumie przeciętny absolwent szkoły średniej.
PioBin Opublikowano 11 Listopada 2018 #118 Opublikowano 11 Listopada 2018 4 minuty temu, sambor napisał: ... Zamiast ciepłomierza można użyć licznika paliwa np gazomierza. ... Uzywam licznika pradu (grzalka w buforze) ale nijak mi to wszystko pasuje dlatego pytam... Z cieplomierzem u mnie nie mam szans ze wzgledu na niewielkie przeplywy. Pompka grundfosa pokazuje 0,2-0,6 m3/h.
sambor Opublikowano 11 Listopada 2018 #119 Opublikowano 11 Listopada 2018 Mój ciepłomierz zlicza od 50L/h czyli od 0,05m3/h więc w czym problem? Masz ponoć bufor kombinowany i on zakłóca te pomiary lub szacunki. Jak byś wstawił na wejście instalacji legalizowany ciepłomierz nawet DN15 to byś sobie pomierzył co i jak.
PioBin Opublikowano 11 Listopada 2018 #120 Opublikowano 11 Listopada 2018 Bufor kombinowany lecz nie rozumie czemu zakloca? Odbioru cwu w nocy nie mam. Cyrkulacja cwu wylaczona. Ps. Jaki to cieplomierz? Jak cena mnie nie wystraszy to wstawie dwa osobne do podlogowki i kaloryferow. CWU wyjdzie mi wynikiem po odjeciu licznika pradu.
Szczypiorr Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor #121 Opublikowano 1 Grudnia 2018 @Sambor i inni instalatorzy, użytkownicy. Jak powinienem mieć ustawione 1.7d i 1.W1 przy sterowniku cw400?
sambor Opublikowano 1 Grudnia 2018 #122 Opublikowano 1 Grudnia 2018 A za co odpowiadają te parametry?, nie mam tej inst przy sobie to nie odpowiem. Z resztą nie jestem instalatorem.
Szczypiorr Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor #123 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Nie rozumiem, nie widzisz załącznika zdjęcia z instrukcji ? U mnie się wyświetla. 1.7d Zewnętrzny czujnik na zasilaniu 0. Wyłączony 1. Podłączony na urządzeniu sterującym 2. Przyłącze do zewnętrznego modułu obiegu grzewczego. 1.W1 Regulacja wg temp zewnętrznej z liniowa krzywa grzewczą 0. Regulacja nie aktywna 1. Regulacja aktywna. W sterowniki cw400 mam ustawione za pomocą punktu początkowego i temp zewnętrznej ale czy w kotle też ma być włączone?
teres Opublikowano 1 Grudnia 2018 #124 Opublikowano 1 Grudnia 2018 nie musisz nic przestawić na kotle.
Szczypiorr Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor #125 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Teres a opcja2.1E i 2.1C?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.