Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Dracogo napisał:

Dobrze wiesz, kolego sambor, że w przypadku instalacji, która na być na całości podłogowa, nie ma konieczności dopasowywania mocy kotła do zapotrzebowania  budynku. Bo jaki on by nie był, to i tak dobrze nie będzie, gdyby taka instalacja miała pracować, zasilana bezpośrednio z kotła. Dlatego rozpatrywana jest kwestia doboru bufora. Kolega-inwestor, może zastosować np. kotły o mocy od 20-25 kW (bo o takich była tu mowa) i wszystkie one będą zbyt duże do zapotrzebowania jego budowli. Ale przy współpracy z buforem, każdy z nich może pracować w optymalnych dla niego warunkach.

Pozostaje zatem ustalić, jakiej wielkości bufory można zastosować, żeby taki duet pracował sprawnie.

Tylko tyle i aż tyle.

I nie ma potrzeby analizowania projektu ułożenia pętli podłogowych. Ale ważne jest, żeby instalacja była prawidłowo zaprojektowana do obsługi ogrzewania niskotemperaturowego zasilanego z bufora.

Co za stek bzdur !

Nie ważna marka , moc , serwis - tylko bufor się liczy! To już bez bufora nie da rady?

To typowe zamiatanie pod dywan braku wiedzy, praktyki i zdrowego rozsądku.

Ciekawe że dla eko groszku to polecacie kalkulatory,  i inne wyliczenia a dla pelletu - dawaj bufor , największy jaki wlezie i nic po za tym, po ch... projekt, jak mamy bufor i dużo rury.

Dlaczego tak nie doradzacie dla ekogroszku?

Ja przy mniejszym ociepleniu mam ok 1000m/160m2 a u pytającego rury nawalone bez sensu - i kto to i jak  wyreguluje.

Pewnie następny będzie temat - jak tym sterować - dobór sterowników pokojowych i siłowników.

A jeżeli prawdą jest to co o budynku napisał kolega @badyl7 to jemu wystarczy z palcem w d .....12kW, jedyne pytanie czy nie będzie to mało ze względu na pojemność bojlera i zapotrzebowanie na CW.

Na takie poczynania ciśnie się jedno słowo Q....

PS

Kupowanie dużego kotła ze względu że ktoś ma dostać dotacje jest bez sensu, gdyż w każdej chwili mogą zrobić weryfikację dofinansowania i dostanie wg tego co potrzebuje do ogrzania budynku a nie wg waszych rad czy swoich pomysłów.

Wystarczy że padnie pytanie o zapotrzebowanie budynku na ciepło i co wtedy ? wyjdzie że jest 100W/m2 lub więcej - to kolega dostanie polecenie ocieplenia aby było np 40-50W/m2 i do tego poziomu będzie dofinansowanie.

Obecne czasy nie stabilne , a zmiany po wyborach lokalnych mogą być różne i to z dnia na dzień.

Opublikowano (edytowane)

@DracogoAle ja jestem przekonany, że oprócz softu niczym się nie różnią i to nie jest moja fantazja. Ja znam trochę ten kocioł, z racji ciekawskiego charakteru i zamiłowania do elektroniki, chociaż jestem laikiem w temacie hydrauliki. Słucham się mądrzejszych, a akurat mój instalator jest encyklopedia wiedzy jeśli chodzi o włoskie kotły. 

Edytowane przez eliks
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sambor napisał:

Co za stek bzdur !

Nie ważna marka , moc , serwis - tylko bufor się liczy! To już bez bufora nie da rady?

To typowe zamiatanie pod dywan braku wiedzy, praktyki i zdrowego rozsądku.

A kto napisał, że np. 12kW nie da rady?

To, że radę da, to jest raczej pewne, ale jak będzie wyglądała praca kotła i palnika, przy bezpośrednim zasilaniu takiej instalacji z kotła, to każdy wie, kto ma trochę doświadczenia, czyli owej "praktyki" w ogrzewaniu domu pelletem.

Praca takiego palnika, nie będzie miała nic wspólnego ze zdrowym paleniem i ekonomią.

Po wygrzaniu całej powierzchni podłogi, palnik będzie pracował z niską mocą, więc i na niskiej sprawności. To samo dotyczy kotła, którego sprawność, przy takim zasilaniu małą mocą palnika, także leci na łeb.

Dlatego bufor, jest najlepszym rozwiązaniem dla instalacji niskotemperaturowej.

I polityka, nie ma nic do tego.

P. S.

Kolego eliks, załóż nowy wątek poświęcony Twojemu zestawowi, to będzie sens podyskutować. Tu nie ma to sensu.

Edytowane przez Dracogo
Opublikowano

@Dracogo TU JEST opis kotła

@sambor u mnie według DTR kotła bufor do podłogówki jest wręcz wymagany. Również rozmiary bufora są tu podane w instrukcji kotła i są dobierane wg jego mocy. Nie piszę kto ma rację, piszę jak jest w DTRce.

Opublikowano

Ok, Panowie. Praca na niskiej mocy to praca na niskiej sprawności? To znaczy na jakiej? Bo z znanych mi kotłów sprawoność na niskiej mocy to i tak 91-94%

Przy takiej  sprawności i dobrej modulacji bufor nie jest potrzebny.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli Ty w to wierzysz, to już jest tylko i wyłącznie Twój problem.

Ale nie oczekuj, że uwierzą w to wszyscy, bo się rozczarujesz.

Jeśli piszesz o zestawach pelletowych, to jest to stek marketingowych bzdur.

Edytowane przez Dracogo
Opublikowano
1 godzinę temu, Kroitzman napisał:

Ok, Panowie. Praca na niskiej mocy to praca na niskiej sprawności? To znaczy na jakiej? Bo z znanych mi kotłów sprawoność na niskiej mocy to i tak 91-94%

Trochę masz racji , ale byłbym usatysfakcjonowany ja jak i inni jak byś mógł w szerszy sposób i w dodatku opisowy tak normalnie to opisać- tę sprawność na niskiej mocy która wyklucza bufor.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kroitzman napisał:

Może wytłumaczę to "jak krowie na rowie" na swoim przykładzie:

Ustawiam palnik na pracę ciągłą na modulacji, grzeję CO i CWU. Doba ma 24 godziny. Można założyć, że palnik na małej mocy, na modulacji, spala średnio 1 kg/ godzinę. Mam spalanie minimum 24 kg/ dobę. Gdzie tu sens, oszczędność i zdrowy rozsądek?

Ostatnio gdy były chłodne dni i noce kocioł pracował non stop, na dużej histerezie, oczywiście z wygaszaniem. Postoje kotła miałem nawet 2,5 godziny, przy stale działającej pompie CO. Mam stosunkowo dużą pojemność wodną kotła, który pracuje jak mini bufor. Spalanie dobowe oscylowało między 10-12 kg/dobę.

Także dziękuję bardzo za taką modulację i sprawność spalania przy pracy palnika non-stop na małej mocy...

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Nie jest to co prawda argumentacja dotycząca omawianego zagadnienia, ale pokazuje wyraźnie, jak bezsensowna jest ciągła praca palnika na niskiej mocy. Tak w przypadku instalacji grzejnikowych, jak i tym bardziej płaszczyznowych.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Dracogo napisał:

Nie jest to co prawda argumentacja dotycząca omawianego zagadnienia

Poniekąd jest. "Typowe" pelleciaki mają z reguły małą pojemność wodną i tam praca palnika non stop to mus, jeśli chce się mieć ciepło w d... i żeby pompa od podłogówki pracowała cały czas. No chyba że ma się wygaszać i za 15 minut rozpalać na nowo, co jest bezsensowne. Dlatego bufor z pelleciakiem to jak najbardziej sensowne rozwiązanie moim skromnym zdaniem

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

A w moim przypadku piec często pracuje z przerwami ale ma podtrzymanie i nie rozpala za każdym razem , jakie zużycie to napiszę jak będzie zimno .

Opublikowano

Jeśli podłogówki brak, to ani praca palnika "non stop" nie jest obowiązkowa, ani też stała pompa. A w domu też będzie ciepło.

Opublikowano

Ale długie przestoje pracy palnika, są do uzyskania tylko z buforem, o czym wie każdy, a nawet Ty, kolego sambor.

Opublikowano

Tak jak i poziom Twojej wiedzy jak widać.

Opublikowano (edytowane)

I kto to pisze ?

Nieudacznik z Warmii , który nigdy nie miał podłogówki , bufora, ani nie zbudował nawet jednej instalacji od podstaw.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, artus72 napisał:

A w moim przypadku piec często pracuje z przerwami ale ma podtrzymanie i nie rozpala za każdym razem...

Podtrzymanie, to może mieć palnik, a to także jest tryb pracy.

P. S.

Widać, że kolega powyżej, ma jakiś uraz psychiczny, wyniesiony z innego forum, a to jest trudne do wyleczenia na forum o ogrzewaniu.

Edytowane przez Dracogo
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, besix napisał:

I kto to pisze ?

Nieudacznik z Warmii , który nigdy nie miał podłogówki , bufora, ani nie zbudował nawet jednej instalacji od podstaw.

Znasz naszego Kolege Dracogo?

EDIT: plul juz na mnie, bo mam 4 D za buforem zamiast 3 D. A sam jaka ma instalacje? Zwykla hipokryzja.

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano

Ja mam 4D, bo u mnie ma on zastosowanie dlatego, że bufor jest u mnie zbędny.

Opublikowano (edytowane)

A co do *** i nedzy roznice za buforem robi 4 czy 3 d. Zadna. Widze ze próbujesz zadrzec ze wszystkimi na tym forum. To uwazaj I zamiast krytykowac bezmyslnie wszystko i wszystkich zajmij sie swoja Tekla z jakoscia wyrobu garazowego. Z gownianym do czyszczenia wymiennikiem wzietym z ekogroszkowca. Zamiast czepiac sie Edilkaminow.

Edytowane przez Visitor1230
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano (edytowane)

Kolego jedynie z Twej strony  na słowa krytyki są mocne argumenty przedstawione przez Ciebie - mianowicie pokazanie owej instalacji oraz kotła za pomocą wyraźnych zdjęć zajmuje to 2-3 minuty.

To do kolegi @Dracogo

Edytowane przez robin60
Opublikowano

To  nie watak o moim kotle. Zdjec nie jestem w stanie teraz zrobic. A jezeli krytyka ma zrobic zemnie debila to reakcja jest jaka jest. Adekwatna.

Opublikowano
7 minut temu, Visitor1230 napisał:

A co do qoor...y i nedzy roznice za buforem robi 4 czy 3 d. Zadna. ...

Trzeba cztery rurki albo trzy doprowadzic ;)

Ja mam 4d przed buforem i sam juz nie wiem czy to dobrze czy zle? ;)