Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nie jest to przypadkiem tak,że jest zbyt małe podawanie i żar trzyma się w głębi palnika?Bo 3s to faktycznie mało,chociaż ja też mam 3s ale trzykrotnie wydajniejszy podajnik,to teoretycznie 9s na standardowym

Opublikowano
Godzinę temu, abcde napisał:

sory ale ja wychodze z zalozenia ze jesli chcesz miec dobrze to zrob to sam.

Ja swoja rynne tez przed wlozeniem do pieca sprawdzalem i poprawialem uszczelnienia.

Witam.

Powiem krótko..... ŚWIĘTE SŁOWA PANIE...ŚWIĘTE SŁOWA   :)))

Tutaj duży szacunek kolegi.... możemy się spierać, i mieć rożne opinie na tematy palników i kotłów....

Pozdrawiam. YARO

• Lubię to 1
Opublikowano

Panowie. Rzecz jest banalnie prosta.

Mianowicie:

a) jeżeli nie masz pojęcia o czym piszemy lub masz inne zdanie od nas to dzwoń do serwisu, Albo przyjadą , albo przyślą uszczelnienie, albo powiedzą co masz zrobić. Od tego jest serwis a trzeba przyznać że nie mam z nimi problemów. Chciałem inny motoreduktor ( choć pierwszy był sprawny a chciałem inny ) to po telefonie za darmo podesłali taki jak chciałem na wymianę.

b) jeżeli ufasz nam użytkownikom takiego palnika to posłuchaj rad i zrób wszystko jak należy.

Ja mam podobnie jak kolega abcde palnik w przerobionym piecu i nie mamy problemów. Znam jeszcze dwie osoby które mają taki palnik i też zero problemów. Sęk  w tym że te osoby nie kombinują tylko działają. ( mają zamontowany szczelnie palnik zgodnie z logiką i instrukcjami. )

Opublikowano
5 godzin temu, konopka napisał:

Brak kawałka uszczelki w tym miejscu niema znaczenia,bo przecież za nią jest ta duża plus silikon.Gdyby tu była nieszczelność to powietrze/spaliny/ uciekałyby na zewnątrz.Jak masz rozebrane przy okazji wyczyść palnik/kilka minut roboty/ i sprawdź ile wystaje ślimak w palniku/wyjmij deflektor/.

Kolego mylisz pojęcia...powietrze z kasety palnika jest wdmuchiwane do tego kawałka w palnik i w początek rury....dobrze jak idzie dużą mocą i paliwo nawet już zapalone jest często spychane do palnika.......gorzej jak idzie minimalną mocą lub z częstymi przestojami wtedy jara się na potęgę, rura się nagrzewa mocno i stąd temperatura podajnika rośnie :((

YARO

Opublikowano (edytowane)

Co do jakości wykonania Witkowskiego wstrzymam się z opinią, jednak zamieszczę kilka fotek w jakim stanie montowałem kocioł z podajnikiem szufladowym , coś mnie tknęło aby przed odpaleniem rozebrać i ....... sami oceńcie ..... nówka..... rozebrana przed odpaleniem.....

uszczelka podajnika rozerwana i skręcona była jak widać

1.thumb.jpg.c2ed73a048e84d3694a17aaa5fa32edf.jpg

palnik krzywo pospawany z jednej strony opał wypalał się dużo szybciej !!!!! reklamacja nie uwzględniona... to nie jest złudzenie aparatu.. ok 3-4mm krzywizny...

1685432965_Beztytuu1.jpg.cec4f91c964f27373f692f699e823a44.jpg

tak wyglądały śrubki wentylatora bo nie chciały im trafić w rozstaw w wentylatorze, działa? odpowiedź --- działa... reklamacja nie uwzględniona

2.thumb.jpg.401a737e9291ecefcf8801cb773114bc.jpg

Popatrzcie...jak nie musicie to nie komentujcie ...ja nie będę komentował

Pozdrawiam.YARO.

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano
5 minut temu, YaroXylen napisał:

Co do jakości wykonania Witkowskiego wstrzymam się z opinią...

Ja mam rynnę witkowskiego 2 lata, ojciec ma rynnę rok, koledze montowałem w czerwcu tego roku. 

Wszystko w najlepszym porządku. Nic nie trzeba było poprawiać ani przerabiać. Zamontowane i gra na 100%.

Byłe dwa razy u nich w firmie i oglądałem pracę na produkcji. Nie można było mieć zastrzeżeń. 

Może to wyjątek potwierdzający regułę: -)

Opublikowano

<Ja mam podobnie jak kolega abcde palnik w przerobionym piecu i nie mamy problemów. Znam jeszcze dwie osoby które mają taki palnik i też zero problemów. Sęk  w tym że te osoby nie kombinują tylko działają. ( mają zamontowany szczelnie palnik zgodnie z logiką i instrukcjami. )> 

Moja rynna też doróbka do moderatora 12kw,zero problemów,żeby tylko było co sypać

Opublikowano

Niestety w obecnych czasach gdzie brakuje fachowcow takie  rzeczy zdarzaja sie coraz czesciej.

Sam pracuje na obrabiarkach CNC i ci pseudofachowcy (mlode pokolenie)niewiele potrafi a duzo wymaga.Wiec robia czasem jakies buble i puszczają z dobrymi detalami.

A winę ponosi kto inny...więc i u Witkowskiego mogą być partacze.

Opublikowano
2 godziny temu, YaroXylen napisał:

Kolego mylisz pojęcia...powietrze z kasety palnika jest wdmuchiwane do tego kawałka w palnik i w początek rury....dobrze jak idzie dużą mocą i paliwo nawet już zapalone jest często spychane do palnika.......gorzej jak idzie minimalną mocą lub z częstymi przestojami wtedy jara się na potęgę, rura się nagrzewa mocno i stąd temperatura podajnika rośnie :((

YARO

Otwory nawiewne paleniska zaczynają się za tą białą linią.

20181212_202910.thumb.jpg.cb7be1121d484e78712f26fe5b537050.jpg

Opublikowano

No tak....Ale jak masz nieszczelność w kasecie to którędy powietrze na łatwiej?

Opublikowano

Mam pytanie do tych, co rozbierali palnik apr w celu uszczelnienia w miejscu połączenia początku rury podajnika z kasetą powietrzną.... Czy aby napewno oryginalnie w nowym apr jest w tym miejscu jakaś uszczelka, czy sylikon wysokotemperaturowy ??? To jest zasadnicza różnica.

Opublikowano
2 godziny temu, konopka napisał:

Moja rynna też doróbka do moderatora 12kw,zero problemów,żeby tylko było co sypać

Na szczęście nasza rynienka łyka wszystko co wsypiesz

Niestety nie chce gliny i kamieni polnych :-))

Opublikowano
7 minut temu, konopka napisał:

Nieszczelność w kasecie to już wada fabryczna

Którą trzeba zgłosić producentowi, a nie od razu grzebać,rozkręcać tym bardziej że palnik prawie nowy na gwarancji. Takie moje zdanie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie rozbierałem bo nie musiałem. Tak jak pisałem wcześniej montowałem trzy takie palniki inie było potrzeby rozbierania ich. Dziwi mnie że nie dzwonisz do witka. Może powiedzą co masz sprawdzic albo podjadą z nowym do wymiany. Jak grzecznie porozmawiasz to na pewno się dogadasz. Proponuję dzwonić do pana Przemka z serwisu. Bardzo przystępny facet. Z nim załatwiałem każdy zakup. 

Opublikowano
2 godziny temu, konopka napisał:

Pochwal się jak wygląda to u Ciebie. 

Zapraszamy na:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/27413-przeróbki-pieców-miałowych-na-podajnikowe/

Opublikowano
34 minuty temu, 8010 napisał:

Nie rozbierałem bo nie musiałem. Tak jak pisałem wcześniej montowałem trzy takie palniki inie było potrzeby rozbierania ich. Dziwi mnie że nie dzwonisz do witka. Może powiedzą co masz sprawdzic albo podjadą z nowym do wymiany. Jak grzecznie porozmawiasz to na pewno się dogadasz. Proponuję dzwonić do pana Przemka z serwisu. Bardzo przystępny facet. Z nim załatwiałem każdy zakup. 

Problem dotyczy kolegi litman108, niech dzwoni. Ja sobie jakoś poradziłem

Opublikowano

Witam serdecznie , kolega litman 108 dzwonił już do serwisu i podjadą sprawdzą i na pewno założą nowe uszczelki problem powinien ustąpić ,dziś w tej sprawie dzwonił kolega z serwisu czy były podejmowane próby zmian ustawień wiadomo że były ale nie wniosły zmian wiec podjęta została decyzja o odwiedzinach w sprawie rozwiązania problemu, mam nadzieję że właściciel opisze z jakim efektem serwis pomógł i czy problem został rozwiązany .Wspomnę tylko tyle ,że błąd został popełniony przez instalatora bo nie potrzebnie rozbierał palnik na pół ,mógł wyjąć go razem z ramką montażową i może tego problemu by nie było .Ja jak jadę do klienta to mam takie uszczelki nowe i wymieniam bo po rozebraniu palnika tamte się rozwarstwiają i nie separują ciepła tak jak powinny ,nawet nowy palnik po rozebraniu niszczy uszczelkę bo ona się skleja z nowym lakierem i jest dupa .

pozdrawiam 

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamKola napisał:

Mam pytanie do tych, co rozbierali palnik apr w celu uszczelnienia w miejscu połączenia początku rury podajnika z kasetą powietrzną.... Czy aby napewno oryginalnie w nowym apr jest w tym miejscu jakaś uszczelka, czy sylikon wysokotemperaturowy ??? To jest zasadnicza różnica.

Tak jest uszczelka której resztki widać na powierzchni czołowej do której przykręca się rurę, ona ma za zadanie izolować termicznie rurę od palnika, biała grubości ok 3mm z "czegoś włóknistego) Uszczelniacz kominkowy przewodzi ciepło.....

YARO

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, 8010 napisał:

Ja mam rynnę witkowskiego 2 lata, ojciec ma rynnę rok, koledze montowałem w czerwcu tego roku. 

Wszystko w najlepszym porządku. Nic nie trzeba było poprawiać ani przerabiać. Zamontowane i gra na 100%.

Byłe dwa razy u nich w firmie i oglądałem pracę na produkcji. Nie można było mieć zastrzeżeń. 

Może to wyjątek potwierdzający regułę: -)

Gorzej jak wyjątek staje się regułą... masz szczęście i tyle...Oprócz montażu u siebie wykonałem jeszcze 11 sztuk(7 rynien) przez ostatnie 3 lata. Rynny wyleciały wszystkie, tylko koło Wyszkowa gościu zostawił bo pali owsem, którego ma pod dostatkiem, resztę zastąpiłem pancerem. Nawet starego(sprzed kilku lat) typu rynny poszły w recykling, kotły jak kotły wykonanie ok. , ale z osprzętu tylko palnik ĄPRQ w/g mnie udany...nawet nie wiem czy to ich autorskie wykonanie ale jest ok....

YARO

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano

I nie będę komentował....każdego wybór czym pali i naczym...ja wybralem;))

Opublikowano

Osobiście uważam że jak coś jest do wszystkiego to jest do dupy ,ale myślą że akurat rynna bije ta zasadę własnie tym że pali prawie wszytko no i prostota wykonania jak i serwisowania .

Jak ktoś potrzebuje to mam nowy palnika APRQ  do sprzedania .

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, konopka napisał:

Otwory nawiewne paleniska zaczynają się za tą białą linią.

20181212_202910.thumb.jpg.a0d0722f5ba156813ad4faf4dc99608f.jpg

I tu właśnie często dmucha ale potrafi się również nabić dużo miału i samo uszczelnić co miało miejsce w kilku sztukach, ale w jednym to nawet ślimak był z 15cm spalony.... tylko kikut został :((