odpowietrznik Opublikowano 27 Maja 2018 #27 Opublikowano 27 Maja 2018 Kolejny raz rury 5/4")Rury PEX 32 tak łatwo nie wygniesz(chyba że dużym łukiem) a że będzie schowana w przewodzie kominowym prawdopodobnie będziesz musiał zastosować kolana przy wyjściu z komina a że to będzie nie na wierzchu musisz je zaprasować.Nie wyjdzie to tanio i musisz mieć maszynę za 5tyś) jedynie pożyczyć ,chyba że będzie nią dysponował hydraulik który będzie wykonywał tą instalację
CIHYMUR Opublikowano 27 Maja 2018 Autor #29 Opublikowano 27 Maja 2018 Instalację chcę wykonać samodzielnie. Kolana przy wyjściu z komina można dać skręcane jeśli nie wygnę pexa 32 w zadowalający łuk .Nie będą zamurowane tylko widoczne lecz w otworze kominowym w razie nieszczelności będzie widać i będzie możliwa wymiana kolana.
CIHYMUR Opublikowano 27 Maja 2018 Autor #30 Opublikowano 27 Maja 2018 Wyjaśnij, jeśli to nie problem co to są te '' hamburgery zamiast kolan'' . Jakiś nowy typ złącz ?? Ps. Jestem stolarzem.
odpowietrznik Opublikowano 27 Maja 2018 #31 Opublikowano 27 Maja 2018 Żartowałem) To po prostu kolana hamburskie)do spawania ale jak zamierzasz samodzielnie wykonac instalację to chyba odpadają)To użyj zwykłych kolan żeliwnych skręcanych czarnych(nie ocynk)
ManiekWRC Opublikowano 27 Maja 2018 #32 Opublikowano 27 Maja 2018 A Ja zadam może głupie pytanie, ale mianowicie jakie będą objawy kiedy w instalacji będzie zawór 4 drożny z kvs 10 zamiast 12 oraz bez pompy kotłowej?
CIHYMUR Opublikowano 27 Maja 2018 Autor #33 Opublikowano 27 Maja 2018 Po przeprowadzeniu rur w kanale went-dym. Przy wyjściu z komina. Taka złączka do pexa 32 i w to kolano nyplowe 1''.?
teres Opublikowano 27 Maja 2018 #34 Opublikowano 27 Maja 2018 48 minut temu, ManiekWRC napisał: A Ja zadam może głupie pytanie, ale mianowicie jakie będą objawy kiedy w instalacji będzie zawór 4 drożny z kvs 10 zamiast 12 oraz bez pompy kotłowej? Mocno niestabilna praca kotła (chodzi o temperaturę powrotu).
sambor Opublikowano 27 Maja 2018 #35 Opublikowano 27 Maja 2018 Bez przesady czy Kvs 10 czy 12 to praktycznie to samo. Różnica będzie jak będzie Kvs 6 i 12. Nie róbcie z kotłowni apteki.
CIHYMUR Opublikowano 29 Maja 2018 Autor #36 Opublikowano 29 Maja 2018 W dniu 26.05.2018 o 12:56, sambor napisał: Schemat który podałeś na początku był dobry i nic bym nie przerabiał w pompach od CW., jak dasz pompą od CW na powrocie to zbiornik przelewowy będzie musiał iść dużo wyżej - dla tej pompy ok 3m nad bojler. Witam ponownie. Trochę kombinuję , ale wpadłem na pomysł i pytanie mam . Czy to coś zmieni jak podłączenie dam nisko przy samej posadzce, i wtedy pompę na powrocie. (Pytam ponieważ wolałbym mieć pompy w kotłowni która znajduje się w piwnicy. Obecne pomieszczenie starej i brudnej kotłowni chcę wyremontować i zrobić z tego drugą ubikację.Prawdopodobnie usunę drugi bojler elektryczny - ten biały na zdjęciach . Gdy będę miał pompę pod sufitem w ubikacji to muszę to jakoś zabudować z możliwością dostępu a to kolejny kłopot i brak estetyki wizualnej. Czy chodzi o ciśnienie wytworzone w rurach w słupie wody ? Czy wysokość między Naczyniem Wyrównawczym a bojlerem.? Przy tej wersji miałbym 3m między NW a podłączeniem. Załączam fotkę:
sambor Opublikowano 29 Maja 2018 #37 Opublikowano 29 Maja 2018 Wysokość bojlera nad pompą nie ma znaczenia , natomiast przy takim montażu powstaje problem z naczyniem przelewowym, które trzeba bedzie podnieść o ok 2m w stosunku do bojlera. Przy pompie zamontowanej jak była poprzednio nic nie trzeba byłoby robić z naczyniem a tak - naczynie w górę o jakieś 2m - jak masz taką możliwość to rób. Jak nie to obuduj tą pompę z małą rewizją i spoko.
CIHYMUR Opublikowano 29 Maja 2018 Autor #38 Opublikowano 29 Maja 2018 Zdemontowałem NW i powiesiłem wyżej poziomo tym razem aby wyżej było . Czy teraz będzie ok?
sambor Opublikowano 29 Maja 2018 #39 Opublikowano 29 Maja 2018 Jak będzie pompa do CW 25/40 to będzie OK.
Gość Digitrax Opublikowano 29 Maja 2018 #40 Opublikowano 29 Maja 2018 Czy nie prościej zainstalować obie pompy jako odgałęzienie w bok od rury bezpieczeństwa na kondygnacji gdzie są grzejniki i zbiornik CWU ? Obie pompy na zasilaniu, więc wysokość naczynia nieistotna. Wystarczą trzy rury 1" od kotła do góry: zasilanie powrót i przelew. Tak prosty układ to nawet na 1 pompie można wykonać stosując TZM dla kotła co poprawi warunki jego pracy.
CIHYMUR Opublikowano 30 Maja 2018 Autor #41 Opublikowano 30 Maja 2018 Sam nie wiem co robić . Niby takie proste a tyle wątpliwości. Kiedyś miałem mniej więcej taki układ(fotka) , z tym że bojler był grawitacyjny.- stare dzieje. Wczoraj do nocy walczyłem z podniesieniem NW. po to żeby mieć pompy w kotłowni. Żeby zachować wysokość między C.W.U a N.W. 1) Prościej byłoby dać dwie rury(w komin co nie jest takie proste) tak jak pisze Digitrax: zasilanie i powrót . 2) I tym samym zaoszczędzić pieniądze na tych zaworach 4D + siłownik. 3) Skoro już przerobiłem i podniosłem naczynie wyrównawcze ,to można dać pompę na powrocie w kotłowni.? 4) Tytuł tematu brzmi '' jakie średnice rur''? Jeśli dam miedziane fi 28 mm. na wysokości 9 metrów w pionie to wystarczy dać dwie? Trzecia rura to przelew i przeprowadzona by była tylko do pomieszczenia poniżej naczynia wyrównawczego. 5) Niekoniecznie trzeba" rozdzielać" c.o od bojlera osobnym obiegiem ?. (to generuje koszty może niepotrzebnie.) Jak lepiej?
sambor Opublikowano 30 Maja 2018 #42 Opublikowano 30 Maja 2018 Dyskusja zaczyna być czysto akademicka, niech autor tematu zdecyduje gdzie chce mie c te pompy oraz ile rur wstawi do komina went. Dodatkowo czy musi mieć tą regulację wody na grzejniki zaw 4-D Inaczej to gdybanie PS Należy pamiętać, że rury i ich izolacja też kosztują, podobnie jak zaw 4-D.
CIHYMUR Opublikowano 30 Maja 2018 Autor #43 Opublikowano 30 Maja 2018 1)Pompa lub pompy w piwnicy. 2)Rur tyle ile trzeba : wolałbym dwie niż cztery.Jeśli trzeba cztery, włożę cztery rury. Zdaje się na was panowie , ja się nie znam. 3) instalacja musi być zrobiona dobrze i bezpiecznie. Zaw 4-D nie wiem. Czy to wygoda czy potrzeba , zdaje się na wasze opinie i wykonam tak jak mi wskażecie.
CIHYMUR Opublikowano 30 Maja 2018 Autor #44 Opublikowano 30 Maja 2018 Przynajmniej jest ciekawie.. jest co czytać. Hhe.
Gość Digitrax Opublikowano 30 Maja 2018 #45 Opublikowano 30 Maja 2018 Zainstaluj jedną pompę na powrocie w piwnicy wraz z TZM aby zabezpieczyć kocioł. Zbiornik CWU to tylko 100 litrów więc podłącz go tak jak grzejniki do tego samego obiegu. Na grzejnikach muszą być zawory termostatyczne aby regulować temperaturę w pomieszczeniach. Na zasilaniu wężownicy zbiornika CWU wstaw zawór termostatyczny z kapilarą na 55 stopni max. Będzie on regulować temperaturę wody w zbiorniku. Gdy się nagrzeje na max to wyłączy przepływ przez wężownicę i woda w całości z kotła popłynie na grzejniki. Wystarczą wtedy z kotłowni do góry dwie metalowe rury np Cu28 dobrze ocieplone. Przelew sobie wyprowadź tam gdzie masz zawór uzupełniania wody w obiegu by obserwować ile wody trzeba dolać do instalacji. Proste i skuteczne oraz tanie w budowie i eksploatacji.
CIHYMUR Opublikowano 30 Maja 2018 Autor #46 Opublikowano 30 Maja 2018 Dziękuje za szybką i treściwą odpowiedź. Pozdrawiam.
CIHYMUR Opublikowano 30 Maja 2018 Autor #48 Opublikowano 30 Maja 2018 Oj nie będzie. Dzisiaj kupiłem rury fi 28 ,palnik , i inne pierdoły . Jutro ogień :)
odpowietrznik Opublikowano 31 Maja 2018 #49 Opublikowano 31 Maja 2018 Rura PEX fi.20 nie "pociągnie" 6szt grzejników
CIHYMUR Opublikowano 31 Maja 2018 Autor #50 Opublikowano 31 Maja 2018 Rura pex fi 20 pociągnęła 6szt grzejników i działa już tak 4 lata. Mało tego . 2 szt z tej nitki chodzą grawitacyjnie(chodziły grawitacyjnie w poprzednim podłączeniu. Zastanawiałem się czy teraz tego nie przerobić, i puścić pex 20 w podłodze, w tym pomieszczeniu gdzie szło grawitacyjnie ?? Akurat jeszcze niewyremontowane pomieszczenie więc mogę kuć i ryć Może jednak tego nie przerabiać? Może to recepta na podłączenie 6 grzejników na jednej nitce. ? ///Zaznaczając że kocioł był na tej samej kondygnacji, z pompą na zasileniu. /// Cała instalacja c.o w domu już jest(wykonana przeze mnie , przenoszę tylko kocioł do piwnicy i modernizuje jego przyłącze)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.