Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie średnice rur ?Modernizacja instalacji i kotłowni.

CIHYMUR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak ma być?

WP_20180527_12_44_13_Pro.jpg

Opublikowano

Kolejny raz rury 5/4")Rury PEX 32 tak łatwo nie wygniesz(chyba że dużym łukiem) a że będzie schowana w przewodzie kominowym prawdopodobnie będziesz musiał zastosować kolana przy wyjściu z komina a że to będzie nie na wierzchu musisz je zaprasować.Nie wyjdzie to tanio i musisz mieć maszynę za 5tyś) jedynie pożyczyć ,chyba że będzie nią dysponował hydraulik który będzie  wykonywał tą instalację

Opublikowano

Instalację chcę wykonać samodzielnie. Kolana przy wyjściu z komina można dać skręcane jeśli nie wygnę pexa 32 w zadowalający łuk .Nie będą zamurowane tylko widoczne lecz w otworze kominowym w razie nieszczelności będzie widać i będzie możliwa wymiana kolana.

Opublikowano

Wyjaśnij, jeśli to nie problem co to są te '' hamburgery zamiast kolan'' . Jakiś nowy typ złącz ??

Ps. Jestem stolarzem.

Opublikowano

A Ja zadam może głupie pytanie, ale mianowicie jakie będą objawy kiedy w instalacji będzie zawór 4 drożny z kvs 10 zamiast 12 oraz bez pompy kotłowej?

Opublikowano

Po przeprowadzeniu rur w kanale went-dym. Przy wyjściu z komina. Taka złączka do pexa 32 i w to kolano nyplowe 1''.?

c81a665ae47a509b1a70f8a95ea0bfa2(1).jpg

kolanko 1'' x pex32.jpg

Opublikowano
48 minut temu, ManiekWRC napisał:

A Ja zadam może głupie pytanie, ale mianowicie jakie będą objawy kiedy w instalacji będzie zawór 4 drożny z kvs 10 zamiast 12 oraz bez pompy kotłowej?

Mocno niestabilna praca kotła (chodzi o temperaturę powrotu).

Opublikowano
W dniu 26.05.2018 o 12:56, sambor napisał:

Schemat który podałeś na początku był dobry i nic bym nie przerabiał w pompach od CW., jak dasz pompą od CW na powrocie to zbiornik przelewowy  będzie musiał iść dużo wyżej - dla tej pompy ok 3m nad bojler.

Witam ponownie. Trochę kombinuję , ale wpadłem na pomysł i pytanie mam . Czy to coś zmieni jak podłączenie dam nisko przy samej posadzce, i wtedy pompę na powrocie. (Pytam  ponieważ wolałbym mieć pompy w kotłowni która znajduje się w piwnicy. Obecne pomieszczenie  starej i brudnej kotłowni chcę wyremontować i zrobić z tego drugą ubikację.Prawdopodobnie usunę drugi bojler elektryczny - ten biały na zdjęciach . Gdy będę miał pompę pod sufitem w ubikacji to muszę to jakoś zabudować z możliwością dostępu a to kolejny kłopot i brak estetyki wizualnej.

Czy chodzi o ciśnienie wytworzone w rurach w słupie wody ? Czy wysokość między Naczyniem Wyrównawczym a bojlerem.?

Przy tej wersji miałbym 3m między NW a podłączeniem.

Załączam fotkę:

WP_20180525_23_09_16_Pro.jpg

Opublikowano

Wysokość bojlera nad pompą nie ma znaczenia , natomiast przy takim montażu powstaje problem z naczyniem  przelewowym, które trzeba bedzie podnieść o ok 2m w stosunku do bojlera.

Przy pompie zamontowanej jak była poprzednio nic nie trzeba byłoby robić z naczyniem a tak - naczynie w górę o jakieś 2m - jak masz taką możliwość to rób.

Jak nie to obuduj tą pompę z małą rewizją i spoko.

Opublikowano

Zdemontowałem NW i powiesiłem wyżej poziomo tym razem aby wyżej było . Czy teraz będzie ok?

WP_20180525_23_09_16_Pro.jpg

Gość Digitrax
Opublikowano

Czy nie prościej zainstalować obie pompy jako odgałęzienie w bok od rury bezpieczeństwa na kondygnacji gdzie są grzejniki i zbiornik CWU ?

Obie pompy na zasilaniu, więc wysokość naczynia nieistotna. Wystarczą trzy rury 1" od kotła do góry: zasilanie powrót i przelew.

Tak prosty układ to nawet na 1 pompie można wykonać stosując TZM  dla kotła co poprawi warunki jego pracy.

Opublikowano

Sam nie wiem co robić . Niby takie proste a tyle wątpliwości. Kiedyś miałem mniej więcej taki układ(fotka) , z tym że bojler był grawitacyjny.- stare dzieje. Wczoraj do nocy walczyłem z podniesieniem NW. po to żeby mieć pompy w kotłowni. Żeby zachować wysokość między C.W.U a N.W.

1)      Prościej byłoby dać dwie rury(w komin co nie jest  takie proste) tak jak pisze Digitrax: zasilanie i powrót .

2)       I tym samym zaoszczędzić pieniądze na tych zaworach 4D + siłownik.

3)       Skoro już przerobiłem i podniosłem naczynie wyrównawcze ,to można dać pompę na powrocie w kotłowni.?

4)       Tytuł tematu brzmi   '' jakie średnice rur''? Jeśli dam miedziane fi 28 mm. na wysokości 9 metrów w pionie to wystarczy dać dwie? Trzecia rura to przelew i przeprowadzona by była tylko do pomieszczenia poniżej naczynia wyrównawczego.

5)     Niekoniecznie trzeba" rozdzielać" c.o od  bojlera osobnym obiegiem ?. (to generuje koszty może niepotrzebnie.)

Jak lepiej?

WP_20180530_10_00_35_Pro.jpg

WP_20180530_10_34_59_Pro.jpg

Opublikowano

Dyskusja zaczyna być czysto akademicka, niech autor tematu zdecyduje gdzie chce mie c te pompy oraz ile rur wstawi do komina went.

Dodatkowo czy musi mieć tą regulację wody na grzejniki zaw 4-D

Inaczej to gdybanie

PS

Należy pamiętać, że rury i ich izolacja też kosztują, podobnie jak zaw 4-D.

Opublikowano

1)Pompa lub pompy w piwnicy.

2)Rur tyle ile trzeba : wolałbym dwie niż cztery.Jeśli trzeba cztery, włożę cztery rury. Zdaje się na was panowie , ja się nie znam.

3) instalacja musi być zrobiona  dobrze i bezpiecznie. Zaw 4-D nie wiem. Czy to wygoda czy potrzeba , zdaje się na wasze opinie i wykonam tak jak mi wskażecie.

Opublikowano

Przynajmniej jest ciekawie.. jest co czytać. Hhe.

Gość Digitrax
Opublikowano

Zainstaluj jedną pompę na powrocie w piwnicy wraz z TZM aby zabezpieczyć kocioł.

Zbiornik CWU to tylko 100 litrów więc podłącz go tak jak grzejniki do tego samego obiegu.

Na grzejnikach muszą być zawory termostatyczne aby regulować temperaturę w pomieszczeniach.

Na zasilaniu wężownicy zbiornika CWU wstaw zawór termostatyczny z kapilarą na 55 stopni max. Będzie on regulować temperaturę wody w zbiorniku. Gdy się nagrzeje na max  to wyłączy przepływ przez wężownicę i woda w całości z kotła popłynie na grzejniki.

Wystarczą wtedy z kotłowni do góry dwie metalowe rury np Cu28 dobrze ocieplone.

Przelew sobie wyprowadź tam gdzie masz zawór uzupełniania wody w obiegu by obserwować ile wody trzeba dolać do instalacji.

Proste i skuteczne oraz tanie w budowie i eksploatacji.

Opublikowano

Dziękuje za szybką i treściwą odpowiedź. Pozdrawiam.

Opublikowano

Oj nie będzie. Dzisiaj kupiłem rury fi 28 ,palnik , i inne pierdoły .

Jutro ogień :)

Opublikowano

Rura pex  fi 20 pociągnęła 6szt grzejników i działa już  tak 4 lata. Mało tego . 2 szt z tej nitki  chodzą  grawitacyjnie(chodziły grawitacyjnie w poprzednim podłączeniu. Zastanawiałem się czy teraz tego nie przerobić, i puścić pex 20 w podłodze, w tym pomieszczeniu gdzie szło grawitacyjnie ?? 

Akurat jeszcze niewyremontowane pomieszczenie więc mogę kuć i ryć

Może jednak tego nie przerabiać? Może to recepta na podłączenie 6 grzejników  na jednej nitce.  ? ///Zaznaczając że kocioł był na tej samej kondygnacji, z pompą na zasileniu. ///

Cała instalacja c.o w domu już jest(wykonana przeze mnie   , przenoszę tylko kocioł do piwnicy i modernizuje jego przyłącze)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.