Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Co sądzicie o takim piecu jak w tytule. Ogólnie nie znalazłem opinii na jego temat i na temat sterownika też- siedzi tam tech ST-912. W sumie na wet na stronie tech nie ma takiego sterownika.

Wie ktoś może jak jest z pierwszym uruchomieniem pieca?

Ogólnie piec jest całkiem fajny, można spalać gorszy pellet bo palnik ma inny system czyszczenia i nawet spieki na palniku są usuwane mechanicznie przez sterownik. Czyszczenie płomieniówek jest ręczne ale dostępne z zewnątrz (jest rączka do tego na zewnątrz obudowy. Minusem jest na pewno wysoki zasobnik, więc napełnianie zasobnika będzie kłopotliwe ale to chyba dopiero na starość.

Myślałem o biawar pellux ale tam trzeba spalać dobry pellet a druga rzecz to pierwsze uruchomienie. W mojej okolicy jest tylko jeden serwisant i to dosyć daleko. Za uruchomienie trzeba zapłacić za dojazd też a producent nie odpowiada za prawidłowe uruchomienie pieca. Wiec muszę zapłacić za usługę która może być źle wykonana a piec źle ustawiony, jak się coś mi uszkodzi to moja wina i nie mam gwarancji.

Doradzicie coś, bo piec muszę zamówić w przyszłym tygodniu.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Też jestem zainteresowany kotłem Rakoczy Kortina  na Pellet i nigdzie nic nie mogę znaleść, kcioł chce kupić w grudniu więc mam troche czasu ale opinie jak najmilej widziane. 

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Jak pytałem o niego w pewnym sklepie to mówili że sterowanie internetowe jest ale na 100% nue potwierdzam. 

Też ten piec jest w kręgu moich zainteresowań. Będę chciał go zobaczyć na żywo bo widzę że wsyp peletu znajduje się na wysokości 170cm czyli sporo.

Mam nadzieję że się wypowie o nim jakiś użytkownik??? zwlaszcza o palniku i spalaniu Bo piec na rynku jest juz ponad rok,  

Pozdrawiam

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Tech ST-912 to sterownik stworzony we współpracy Techa z Rakoczym. W standardzie obsługuje 2xC.O z mieszaczami+c.w.u+pompę kotłową. Posiada także system doboru parametrów pracy.

Cortina-obrócona.jpg

Opublikowano (edytowane)

A jako sprzedawca (dobrze myślę? ) jakieś opinie na temat tego pieca? Duzo sprzedanych sztuk? Jakieś reklamacje?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Osoby które z nich korzystają lokalnie są zadowolone -palą pelletem no name za 650zł i pozo częstszym opróżnianiem popielnika nie mają problemów. Na plus mówią też o systemie dostosowania parametrów spalania (bazuje on presostacie, optycznym czujniku poziomu paliwa w palniku oraz czujniku temperatury spalin i algorytmach stosowanych tylko w tym kotle). Użytkownicy potwierdzają że system ten działa w praktyce tj. przy zmianie dostawcy pelletu parametry pracy faktycznie się zmieniają. Oczywiście jeśli ktoś chce to nastawy może wprowadzić ręcznie. Wspomniany wyżej zasobnik jest wadę ponieważ  jest wysoki i szeroki a przy tym ma stosunkowo małą pojemność-wynika to z umiejscowienia palnika.

P.S:Specjalnie dla forumowiczów filmik pokazujący czyszczenie palnika "na sucho":

Opublikowano

Dziękuję za informację i filmik! Wybieram sie obejrzeć ten piec na żywo. Gdzieś kiedyś  wyczytalem, ze firma Rakoczy wypuściła na rynek wieksze i zarazem niższe zasobniki na pellet? 

Opublikowano
W dniu 4.09.2018 o 00:55, Bisiasty napisał:

A jako sprzedawca (dobrze myślę? ) jakieś opinie na temat tego pieca? Duzo sprzedanych sztuk? Jakieś reklamacje?

Witam. Ja też szukałem urzytkowników tego pieca ale w okolicy nikt go nie ma ja pochodzę z pomorskiego i wszyscy robią duże oczy jak się pytam o ten piec. W grudniu mam zamiar go kupić i zobaczymy. Jak go kupię to napiszę co i jak. 

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie.

Jestem po pierwszych testach, wszystko robiłem sam a więc zainteresowanym mogę coś podpowiedzieć

Jedna mała uwaga bo dostawałem takie pytania na priv jak kocioł sobie radzi z słabym jakościowym pelletem. Odpowiedz brzmi bardzo dobrze. Przy tej okazji przestrzegam użytkowników innych kołów przed zakupem (pelletu) z Brico.

IMG_0640.jpeg

IMG_0636.jpeg

Edytowane przez Kudlaty
Opublikowano

Witam. Ciesze sie ze rozpoczał sie watek dot. pieca Cortina Pellet ....mam kocioł o mocy 14 kw dom 100 m2 dom jeszcze nieocieplony , zbiornik CWU 120 l pale tym piecem 01 grudnia, pelet gold  , moduł internet, strownik pokojowy st 298 na kablu......wiec juz jakimis uwagami moge sie podzielic .

Opublikowano

Kocioł mam jak pisałem ponad dwa tygodnie wiec cały czas jestem na etapie poznawania i uczenia sie o samym piecu o paleniu pelletem o działaniu zaworu czterodrogowego (mam z siłownikiem Afriso) i jego wpływ na  instalacje co ochrona powrotu wody do pieca itp dla mnie to wszystko nowe wiec forum i wymiana pogladow jest bardzo wazna.

Opublikowano

Kocioł wspołpracuje z instalacja grzejnikowa jedna pompa na obiegu CO za zaworem czterodrogowym druga pompa na obiegu do zbiornika z CWU przed zawrem czterodrogowym ( jak sie okazało to podłaczenie na jakis czas rozwiazało problem z obiegiem kotłowym ale o tym pozniej). Po pdłaczeniu pokazał sie  po jakims czasie pokazał  alarm " nie osiagnieto podcisnienia" sadziłem ze gdzies cos jest niedomkniete ,drzwi czy moze ciag kominowy niski . Po kolejnych alarmach o roznych porach zadzwoniłem do serwisu Rakoczy o pomoc , tu zadowolenie  Pani z serwisu kompetentna i dazy  do rozwiazania problemu a nie zbycia jak to czasem bywa ... poniewaz mam modem internetowy do pieca podałem namiary i korekte w ustawieniach pieca zrobił serwisant od tej pory bład sie nie pokazuje . Zachecam do zakupu modemu chocby z tego powodu ...a i oczywiscie sami mamy podglad na ustawienia i prace kotła np na smartfonie....brakuje np mozliwosci ustawienia temp w mieszkaniu tu trzeba dokupic kolejny "klocek" do pieca szkoda bo juz sam modem internet  to ok 450 zl.

Opublikowano

Dopytałem na przyszłosc co zmienił serwisant w zwiazku z wyzej opisanym błedem ...zwiekszył w ustawieniach serwisowych procentowa ilosc obrotow w zakładce max wentylator ....moze ktos bedzie potrzebował.

Opublikowano

Ogolnie kocioł ok,  faktycznie zasyp dosc wysoki bo ok 170 cm , pojemnik miesci ok 4,5 worka po 15 kg pelletu.  U mnie spalanie dwa worki na dobe sadze ze duzo, ale dom nieocieplony i moze jeszcze trzeba cos poustawiac na razie pracuje w automacie na " praca pid". Pellet spala b dobrze bez spiekow ruszt czysci sam bezobslugowo do płomieniowek wymiennika dzwignia ,  raz na tydzien wyczyszczenie z popiołu.

Opublikowano

Przez dwa tygodnie zmagałem sie aby zapewnic na powrocie min 45 c ...w prawdzie w instrukcji pieca jest 60 c ale w serwisie potwierdzili ze 45c wystarczy  .  Rada dla przyszłych osob ktorzy beda zakładac  piec uczulcie hydraulika na obieg kotłowy , grawitacyjny - musza byc duza srednice rury albo najlepiej obieg z pompa . 

Opublikowano

W moim kotle  zawor przymykał sie aby wzrosła temp powrotu i oczywiscie jednoczesnie wzrastała temp na kotle z uwagi na brak obiegu kotłowego co w konsekwencji powodowało ze temp wzrastała o 5 stopni od zadanej kotła a dalej wiadomo kocioł sie wyłaczał bo miał sygnał przegrzania ...i pat tak w koło. Tak jak pisałem z obiegu cwu zrobiłem cos jak obieg kotłowy ....pompe cwu przełaczyłem jako pompe dodatkowa cwu przyłaczyłem dodatkowe czujniki temp aby sterownik nie krzyczał ze ich brakuje i pompa działa wprawdzie ciagle ale juz powrot sie dogrzewa bez problemu i jednoczesnie kociał sie nie przegrzewa ...tak mozna jesli ktos ma tak jak pisałem obieg cwu z pompa przed zaworem ....dla chetnych moge dac fotki z ustawieniami na sterowniku 

Opublikowano

Witam.Zamierzam tez taki kociolek kupic ale tak maj/czerwiec. W sprawie powrotu nie pomoge nie znam sie za bardzo ale z tego co wiem to nie powinno byc problemu pod warunkiem ze zawor 4 drogowy jest odpowiednio podłączony no i wgl cała instalacja. A sam podlaczyles kociolek czy firma. Mysle  ze troche mógłby palic mniej pelletu ale jak pozniej pokombinujesz  z ustawieniami no i z ociepleniem domu :) to bedzie lepiej

Opublikowano

Kocioł odpaliłem bez serwisanta u Rakoczego nie jest to wymogiem gwarancyjnym , przyłacz wykonał hydraulik i sadze ze po sezonie grzewczym trzeba cos zmodyfikowac z obiegiem kotłowym ,  tak jak wyzej pisałem sam zawor czterodrogowy a mam z siłownikiem ktorym steruje piec u mnie działa prawidłowo  dopiero po modyfikacji ustawien pompy cwu i wymuszeniu  przez nia obiegu kotłowego. 

Opublikowano

Co do samego zaworu czterodrogowego ( to oczywiscie tylko moje obserwacje) wynika ze gdy mamy ustawiana ochrone powrotu i temp zadana zaworu dla CO to priorytetem jest zawsze ochrona powrotu i kocioł w pierwszym rzedzie dazy do jej utrzymania i w momencie osiagniecia temp ochrony kotła dopiero stara sie utrzymac temp zadana zaworu i tu trzeba dostosowac temp zadana dla kotła aby te parametry sie zgrały ,wazna jest tez temp powrotu z obiegu CO bo zawor miesza z woda kotłowa ....dla mnie laika trwało to dwa tyg zanim zrozumiałem te zaleznosci..:)...najwazniejsze ze teraz kocioł juz sie nie przegrzewa i nie ma nadmiernych czestych wygaszen i  rozpalen , wiadomo grzałka dłuzej wytrzyma.

Opublikowano

Teraz zaczynam zmieniac ustawienia temp zaworu i temp kotła i sprawdzam czy ma to wpływ na zuzycie paliwa . Sterownik w pokoju mam ustawiony jako proprcjonalny i wspołpracuje z zaworem czterodrogowym w zaleznosci od temp w pokoju zwieksza lub zmniejsza o zadane ustawienia temp zaworu ( pogodowke serwisant radził wyłaczyc cos niedziałało to razem , z regulatoem pokojowym), i sprawdzam czy utrzymywac ciagle okreslona temp na zaworze i kotle , mniej wygaszen ciagła praca kotła, w domu lepszy komfort nie czuc okresowego wychłodzenia wykres pracy i temp kotła bez skokow prawie linia prosta , czy dogrzac mieszkanie  kocioł sie wyłacza i po spadku temp w mieszkaniu ponowne rozpalanie kotła  przez pokojowke. Mam nadzieje ze to bedzie miało jakis wpływ na ustalenie wielkosci spalanego pelletu ....uwazam ze w tej chwili jednak jest za wysokie. Uf zasmieciłem watek , jestem bardzo zainteresowany jak ten kocioł sie sprawdza u innych jakie ma spalanie i na jakich ustawieniach ....poki co bazuje tylko na własnych spostrzezeniach i nie zagłebiłem zagadnienia ustawien na pracy recznej ( mam obawy by nie przedobrzyc ) jak pisałem na razie funkcja Praca PID.

Opublikowano

U mnie dom 240 metrów niezbyt ocieplony, okna drewniane jestem przed zmianą. Bufor 400l grzany gorą do około 75 stopni dół do 65.

Za temperaturę zasilania odpowiada zawór pogodowy u mnie ustawiłem przy 0 na zasilaniu 55 stopni. W każdym grzejniku głowica termostatyczna danfoss link z ustawionym harmonogramem pracy. Grzeje 21 stopni od 8 do 10 i od 16 do 22 poza tym czasem temp 19 stopni. Danfoss BR steruje jedną z pomp, nie wszystkie pomieszczenia ustawione jako sterujące BR. Na dzień dzisiejszy spalanie około 20 kg dziennie. Pellet w cenie 800 pln worki przezroczyste bez info co to takiego.