Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła Ile Kw?

Grzesiekz182

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam zamontowany rozdzielacz tece 9 sekcji ja się na tym nie znam hydraulik takie montuje i namawia mnie na kocił 22kw a ja uważam że na 2 osboby i 1 łazienkę 14kw powinien wystarczyć

Opublikowano

Witam,czemu się nie nadaje do gazu,hydraulik montował Tece u moich znajomych dom 110m2 dobra izolacja kociol Brotje 14kw rachunki za gaz 300zł miesięcznie,dlaczego nie będę mógł sterować czujnikiem temp zewnętrznej?

20180524_170859.jpg

Opublikowano

Było już pisane nie raz na temat tego typu rozdzielaczy.One potrzebują temp.zasilania o 20st.wyższej czyli aby uzyskać temp.na podłogówkę np.35st musisz zapodac z kotła 55st.a to nie jest oszczędne rozwiązanie.Automatyka kotła nie współpracuje z czymś takim.Tego typu rozdzielacze to można sobie montować z kotłem na paliwo stałe.

Przy kondensacie powinien być zawór 3D z siłownikiem

Opublikowano

Ale znajomi to mają i to jest argument koronny, a nie pomyślałeś, że jakby tego nie mieli toby palili ok 15-20% gazu mniej?

Może faktycznie weź ten większy kocioł, bo mniejszy może nie wyrabiać przy temp poniżej 0C i takim rozdzielaczu.

A rachunki za gaz to niech płaci hydraulik.

Opublikowano

Jak pisałem ja się na tym nie znam ten hydraulik robił u 3 mich znajomych wszyscy są zadowoleni więc tez go wziołem wszyscy maja mają małe rachunki za gaz nie wiem czy jest możliwe zużycie gazu jeszcze mniejsze niż 300-400 zł miesięcznie bo tyle płacą znajomi czy ten zawór 3D z siłownikiem można jeszcze zamontować?

Opublikowano

Czyli ten rozdzielacz to lipa nie nadaje się do ogrzewania gazem jak mam to rozumieć wywalone pieniądze w błoto nie był tani ten rozdzielacz

Opublikowano

Dla starego kotła gazowego to może miałoby i sens, ale do kondensata się nie nadaje.

Można coś z tym pokombinować, ale podaj jakie masz rury zasilające do tego rozdzielacza?

Ponadto czy są potrzebne grzejniki?

Opublikowano

Rury wavin tyle wiem,1 grzejnik łazienka 1 grzejnik kotłownia 1 grzejnik garaż szlak mnie trafi bo znajomi polecili mi tego hydraulika gościu wydaje się kumaty 20 lat pracował w Niemczech a teraz wychodzi że wywaliłem kase bez sensu

Opublikowano

20 lat temu w Niemczech to robili to co teraz u nas, czyli powinien wiedzieć,

Ok Wavin, ale mi idzie o rury miedziane do rozdzielacza - zmierz ich średnicę.

Opublikowano

jutro zrobie zdjęcia tam gdzie ma być zamontowany kocioł i zdjecie rurek do rozdzielacza ale mam już wylane podłogi wiec nie wiem czy to cos da

2018-05-12 11.24.01.jpg

2018-05-11 15.17.48.jpg

2018-05-11 15.17.36.jpg

2018-05-11 15.17.30.jpg

Opublikowano

Ja bym podchodził do rozdzielacza 28 lub 35 z miedzi (ważna mała prędkość przepływu). Jak zostawisz te rury do rozdzielacza co masz, to Ci zrobi dziury w kolankach. Rozdzielacz wymontować i sprzedać. Założyć inny z rotametrami. W ostateczności można samą pompę sprzedać... Ale to gorsze rozwiązanie.

Opublikowano
W dniu ‎31‎.‎05‎.‎2018 o 19:26, sambor napisał:

Przed rozdzielaczem - tam pewnie Cu22

A tą 15 to gdzie masz?

W dniu ‎31‎.‎05‎.‎2018 o 22:33, teres napisał:

Ja bym podchodził do rozdzielacza 28 lub 35 z miedzi (ważna mała prędkość przepływu). Jak zostawisz te rury do rozdzielacza co masz, to Ci zrobi dziury w kolankach. Rozdzielacz wymontować i sprzedać. Założyć inny z rotametrami. W ostateczności można samą pompę sprzedać... Ale to gorsze rozwiązanie.

Co masz na myśli zrobi dziury w kolankach?

Opublikowano

Przy mniejszych średnicach są większe prędkości wody, ktore często przekraczają zalecenia projektowe, a w miejscach w miejscach z zekrętem - kolanko woda mocno wypłukuje metal - 3-5 lat i rury, a właściwie kolanka  mogą być do wymiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.