MistrzMasarski Opublikowano 9 Marca 2018 #1 Opublikowano 9 Marca 2018 Z racji tego, że mam dostęp do drewna sosnowego (grube gałęzie, czuby) za koszty przywozu zastanawiam się nad takim dolniakiem. https://m.olx.pl/oferta/piec-kociol-c-o-10-kw-uniwersalny-wszystkopalny-producent-CID628-IDaeUGn.html#7b78d3400c Myślicie, że jest coś warty?
Gość berthold61 Opublikowano 9 Marca 2018 #4 Opublikowano 9 Marca 2018 Ja też nad nim medytowałem jak mi z pod nosa używany mpm za 1 tys poszedł , ten kocioł ma ciekawe kanały wymiennika usytuowane po bokach i w sumie powierzchnia wymiany taka sama jak mpm 10kw , zawsze da się coś pomodzić
kaz Opublikowano 9 Marca 2018 #5 Opublikowano 9 Marca 2018 Napisałem kilka dni temu do kapelan-piece aby powiedział mi gdzie znajdę lub przesłał mi: - przekrój kotła- dane techniczne do ale do dziś brak odzewu. @berthold61 a skąd masz te wiadomości - od kapelan-piece?
MistrzMasarski Opublikowano 9 Marca 2018 Autor #6 Opublikowano 9 Marca 2018 No właśnie chciałem do nich pisać o przekrój. Daj znać jak odpiszą
Gość berthold61 Opublikowano 9 Marca 2018 #7 Opublikowano 9 Marca 2018 Ja do niego dzwoniłem i mi poopowiadał ale to tylko słowa że kocioł bardzo wydajny że łatwe czyszczenie kanałów i w sumie że to dolniak a tam w tych kotłach wszystkich nie tylko tych kosmicznej technologi raczej nie ma tylko po prostu nie ma prasy i tyle , nalepisz mu znaczek defro i zachwyt będzie
tajne Opublikowano 9 Marca 2018 #8 Opublikowano 9 Marca 2018 Brak palnika ceramicznego,brak kanału dopalania z ceramiki,brak niezależnego PW,ruszt pewnie wodny dziadz,brak zakrycia rusztu przed palnikiem,brak wizjera do oglądania płomienia,brak szamotu w komorze zasypowej(zmniejsza zawieszanie się zasypu). Brak Papieru na 5klasę.
Gość berthold61 Opublikowano 9 Marca 2018 #9 Opublikowano 9 Marca 2018 Niektóre dolniaki wcale nie mają ceramiki i nikt tu na forum dupy nie zawraca tylko pali , ty byś wszędzie pełno dziur narobił i te wszechmocne szamoty , przecież bez tego też da się palić i na pewno mniej się kopci podczas dokładania węgla niż do górniaka , jak cie to tak boli to dopłać 2000 zł mistrzowi i on bedzie zadowolony , łatwo tak siup za mało tego za mało temtego ,,więcej powietrza ,,,,,, na ziemię prosze
MistrzMasarski Opublikowano 9 Marca 2018 Autor #10 Opublikowano 9 Marca 2018 Najciekawsze, czy ma ruszt wodny..
Gość berthold61 Opublikowano 10 Marca 2018 #13 Opublikowano 10 Marca 2018 On na bazie tego kocioła robi też z podajnikiem chyba rynnowym po 4 tys , w opiisie pisze że po odkręceniu bebechów zostaje typowy dolniak , pytanie czy taki podajnik rynnowy w sumie mały kociołek dałby radę w trybie letnim do grzania wody CWU ?
gumy74 Opublikowano 10 Marca 2018 #14 Opublikowano 10 Marca 2018 Kocioł Wery(zielony) 16kw, w Żywcu kosztuje 6100zł.Tanio?
MistrzMasarski Opublikowano 10 Marca 2018 Autor #15 Opublikowano 10 Marca 2018 Ogólnie. Warto spróbować?
tajne Opublikowano 10 Marca 2018 #16 Opublikowano 10 Marca 2018 Ogólnie ten kocioł co ty przedstawiłeś to dolny kopciuch.
Gość berthold61 Opublikowano 10 Marca 2018 #17 Opublikowano 10 Marca 2018 Tajny ty to już przebijasz wszystko , weś trochę pomyśl czasem ochłoń nim coś palniesz bo te drugie ci szybciej wychodzi niż to pierwsze a powinno być na odwrót
zaciapa Opublikowano 10 Marca 2018 #18 Opublikowano 10 Marca 2018 Ale to przecież piec oddolonego spalania, więc jak sama nazwa mówi, różni się "od dolnego " spalania :)
Gość berthold61 Opublikowano 10 Marca 2018 #19 Opublikowano 10 Marca 2018 Ogólnie. Warto spróbować? Za taką kasę myśle że warto bo majątek nie kosztuje a zawsze coś tam można poprawić a poprawiać trzeba i w drogich i tanich , powierzchnia wymiany ciepła praktycznie ta sama co w innych odpowiednikach takiej samej mocy , ja nawet bym był w stanie przygarnąć tego z podajnikiem rynnowym obym tylko wiedział że on jest w stanie zapewnić mi wodę latem to dla mnie najważniejsze bo nic mnie tak nie denerwuje jak brak ciepłej wody latem
Gość berthold61 Opublikowano 11 Marca 2018 #21 Opublikowano 11 Marca 2018 Powiem ci jedno że ja mam taki mętlik że głowa boli , szczerze powiedziawszy coś muszę zrobić bo już mi mineło codzienne rozpalanie górniaka i coraz częściej dokładam najlepiej nocą jak nikt nie widzi dymu i wnerwia mnie to , kombinuję z jakimś tanim podajnikowcem do 5 tys ale ludzie odradzają nie wiem dlaczego bo wg mnie najgorszy podajnikowiec jest chyba z 5 razy lepszy od zasypowca no ale właśnie , szukam teraz jakiegoś podajnikowca markowego używanego max 3 lata w rozsądnych pieniądzach jak się nie uda to kupię tego małego dolniaka za 1150 bo widzę że znów trochę staniały bo gorzej nie bedzie niż w górniaku a niech by nawet trochę przykapcał nie za dużo to możliwość dokładania w każdej chwili to już wartość sama w sobie , wymiennik ma dosyć spory jak na tą moc a cegiełki zawsze jakieś tam idzie wstawić bo wszystko już zostało powiedziane w dziale mpm więc wzorce są .
MistrzMasarski Opublikowano 11 Marca 2018 Autor #22 Opublikowano 11 Marca 2018 No ale masz zdjęcia przekroju?
Gość berthold61 Opublikowano 11 Marca 2018 #23 Opublikowano 11 Marca 2018 Nie ale widziałem co nieco w innym ogłoszeniu i były zdjęcia cit więcej niż on pokazuje . ja przeleciałem tak pobierznie ogłoszenia na używane podajnikowce i powiem jedno ludzie na łeb chyba upadli za 10-12 letni kociołek żądają 4-5 tys zł , to jednak lepiej wywalić tego tysiaka na małego dolniaka i szaleć do woli
hamis Opublikowano 11 Marca 2018 #24 Opublikowano 11 Marca 2018 Z tego też powodu kupiłem mpma a nie podajnik. Pół roku przeglądałem ogłoszenia i nie udało się namierzyć rozsądnego podajnika w normalnych pieniądzach. A niestety 10k za nowy kocioł podajnikowy to ponad moje możliwości... Niestety wygrała ekonomia, choć żałuję tego każdego dnia.
todi Opublikowano 11 Marca 2018 #25 Opublikowano 11 Marca 2018 Sąsiad kupił Buderusa logano S181 za nie całe 6 tyś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.