Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Podłogówki I Grzejników

łukaszbudowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oba są błędne bo nie ma zabezpieczenia

Wersja 1 będzie poprawną po naniesieniu zabezpieczenia

Wersja 2 będzie poprawna po dołożeniu sprzęgła i zabezpieczenia

Zamieszczaj załączniki w formacie jpg. Już dawno miałbyś pewnie odpowiedź- nikomu nie chce się ściągać

Opublikowano

Nr2 błędny. Wersja nr 1 jak najbardziej poprawna, ja tu widzę zabezpieczenie kotła w postaci pompy kotłowej nie wiem dlaczego nie pasuje to przedmówcy. Należy tylko dorysować zawór bezpieczeństwa na kotle, naczynie przeponowe, zawór wystudzający, usunąć ten zawór na powrocie do kotła i usunąć w obiegu grzejników ten zawór zwrotny na mostku pomiędzy zasilniem a powrotem. Jeśli już to tam ma być zawór nadmiarowo upustowy ale ja bym go nie zakładał. A i filtr przed pompą cwu

Opublikowano

Nie chodzi mi o zabezpieczenie temp powrotu- widzę że jest pompa kotłowa.

Chodzi o zabezpieczenie instalacji przed wzrostem ciśnienia

Opublikowano

jeśli chodzi o schemat nr 2 to przy ochronie kotła to jeśli jest zawór 3D to nie stosujemy pompy obiegowej a jeśli jest pompa to bez  zaworu 3D? połączenie zaworu 3D na ochronie kotła z pompą kotłową jest błędem?

Opublikowano

Zawór 3D chroniący powrót potrzebuje pompy za nim.W tym przypadku potrzebne jest sprzęgło aby rozdzielić obiegi kotłowy i na instalację gdzie występują kolejne zawory 3D.

To są dwa różne schematy w których różnie jest realizowana ochrona kotła przed korozją niskotemp.

W pierwszym schemacie pompa kotłowa zapewnia odpowiednią temp.powrotu a w drugim zaw.3D np.typu VTC

Jak to kocioł na ekogroszek to schemat #1(z pompą kotłową)będzie tańszy i równie skuteczy,każdy obieg jest sterowany niezależnie.Dobrze by było aby sterownik kotła obsługiwał pompę kotłową bo nie każdy to robi

Opublikowano

a czy takie rozwiązanie jest poprawne? został wyrzucony zawór 3D  z obiegu grzejnikowego i został tylko jeden zawór przy podmięszaniu ogrzewania podłogowego. natomiast przy ochronie powrotu jest zawór temperaturowy. Czy takie rozwiązanie byłoby dobre? 

post-78219-0-57541100-1520111861_thumb.jpg

Opublikowano

miałbym jeszcze prośbę: moglibyście mi wytłumaczyć czemu konieczne jest sprzęgło przy pompie na obiegu kotłowym za zaworem temperaturowym VTC? pytam ponieważ mój instalator ma dziwne teorie a nie chce żeby mi spieprzył instalacje... twierdzi, że sprzęgło to niepotrzebny koszt. Co się stanie jak faktycznie tak zrobi, że za zaworem temperaturowym da tę pompę? i mów jeszcze, że do podmięszania podłogówki też zastosować ten zawór temperaturowy. 

Opublikowano

Nie kombinuj z zaworem temperaturowym jak nie chcesz kosztów związanych z zakupem sprzęgła to zrób z pompą kotłową.

Zawór termostatyczny na podłogówkę zależy jak chcesz sterować OP albo termostatyczny z ręczną nastawą temp.typu np.ESBE VTA ,Afriso ATM lub zawory mieszające obrotowe z siłownikiem np.ESBE VRG lub Afriso ARV-sterowanie pogodowe

post-32948-0-23497200-1520198285_thumb.jpg

post-32948-0-65357200-1520198330_thumb.jpg

post-32948-0-22787300-1520198436_thumb.jpg

Opublikowano

Schemat jest OK.Oczywiście +naczynie wyrównawcze dla instalacji otwartej lub odpowiednie zabezpieczenia dla instalacji zamkniętej.Przy zaworze termost.mieszającym typu VTA lub ATM jego Kvs=2,5 Rury do rozdzialacza OP dałbym Cu 28

Na grzejnikach zawory termostatyczne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.